Rekli bi, da si roke zna umiti vsak, a ni tako. Že ko ste zunaj, imate opravka z ljudmi in greste na wc, opazite kakšnega, ki si rok ni umil. Verjemite, da je takih še veliko več, kot jih opazite. V večini primerov se vas stvari, ki jih počnejo drugi ne tičejo, a to se vas neposredno dotakne – dobesedno. Ko primete za kljuko, ali se rokujete z nekom, od njega dobite tudi vse bacile, ki jih nosi na rokah. Umivanje in razkuževanje rok je najbolj enostaven ukrep, s katerim lahko zelo omejite možnosti širjenja okužb, a ljudje smo pri tem precej ne-vestni. Roke si pogosto in temeljito umivamo takrat, ko je to že prepozno, ko imamo drisko ali pa katere druge težave.

Kar pomislite koliko kljuk in drugih predmetov, ki so v stiku s še drugimi ljudmi se dotaknete na dnevni ravni in kaj kmalu vam bo jasno koliko možnosti za prenos mikrobov obstaja. Ker umivanje rok ni vedno mogoče, pa vam toplo priporočam, da v torbico, avto in pa hlače vtaknete razkužilo za roke. Jaz v žepu vedno nosim razkužilo v pršilu. Mogoče me bo zaradi tega kdo označil za germofoba, a se enostavno tako počutim veliko bolj varno. Zapomnite si, da velikokrat ni dostopa do čiste tekoče vode in kvalitetnih mil. Vzemimo za primer obcestno postojanko, na kateri dotočimo gorivo in si olajšamo mehur, ničkolikokrat sem že naletel na primer, da je bil dozator mila prazen, pipe, kljuke in podobno pa so mrgolele z bacili. S pršilom se tej zagati v trenutku izognem.

Nekaj besed bi namenil še samemu umivanju rok. Temu opravilu veliko ljudi ne posveča posebne pozornosti, saj nam je tako samoumevno, kot dihanje. A pri samem umivanju lahko storimo zelo veliko napak, od tega, da si roke umivamo z mrzlo roko, da pozabimo na prostor med prsti in tako dalje. Svoje otroke že od malega učim kdaj in kako je potrebno umiti roke in moram reči, da so prehlajeni in imajo težave pol-krat manj, kot njihovi vrstniki v vrtcu.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja