To, da lahko kar sami dobro poskrbimo za svoje zobe, je nekakšna dobro znana skrivnost. Povsem razumljivo je, da lahko veliko storimo že sami z dobro ustno higieno, a vseeno se pogosto obremenjujemo tudi z zobozdravniškimi storitvami, ki jih običajno povezujemo z bolečinami in neprijetnimi občutki, včasih tudi z visokimi stroški.

V resnici lahko z vestnim čiščenjem zob in ustne votline ter z drugo preventivo skoraj povsem odpravimo potrebo po zobozdravniških posegih, odpravljamo se le še na preglede. V kombinaciji z dobro ustno higieno nam kontrolni pregledi zagotavljajo hitro reševanje morebitnih težav, skrb za zdrave zobe pa bo še lažja.

Ustna higiena še ne reši vsega, včasih so potrebni celo zobni vsadki

Veliko lahko opravimo sami doma, a vsega ne moremo. V nekaterih primerih bomo vseeno potrebovali zobozdravniške storitve, in to tudi kakšne zahtevnejše posege, pri katerih se recimo uporabljajo zobni vsadki.

Predvsem ne moremo z rednim čiščenjem zob preprečiti tveganja za kakšne poškodbe, kaj hitro se zgodi, da nam kak zob izpade zaradi udarca pri kakšni nezgodi. V tem primeru bo seveda treba obiskati zobozdravnika, ki bo opravil potrebno zdravljenje.

Gotovo vemo, kdaj obiskati zobozdravnika, če pride do takšne situacije, saj problema sami doma gotovo ne moremo rešiti. Najboljšo rešitev ponujajo zobni vsadki, ki jih uporabljamo prav pri nadomeščanju manjkajočih zob.

zobni vsadek

Pri zobozdravnikih, kjer so na voljo zobni vsadki, bomo gotovo dobili še širok nabor drugih storitev, s katerimi dobro poskrbimo za svoje zobe. Ni pa nujno, da vse opravljamo pri istem zobozdravniku. Pogosto imamo za redne preglede in osnovna zdravljenja osebnega zdravnika, medtem ko se za kakšne zahtevnejše posege obrnemo na strokovnjake, ki so specializirani prav za takšne storitve.

Tako so tudi zobni vsadki na voljo pri samoplačniških zobozdravnikih, ki ponujajo več možnosti na tem področju. Vseeno lahko tudi osebni zobozdravnik opravi dosti dela, tudi kakšne zahtevnejše posege, zato se splača te možnosti izkoristiti.

Kdaj bo potrebno puljenje zoba?

Med najbolj neprijetnimi opravki pri zobozdravniku je gotovo puljenje zoba. To je pogosto boleč in kompleksen poseg, čeprav to ni nujno. Včasih je možno vse opraviti bistveno bolj enostavno.

Otroci recimo sploh ne potrebujejo posebnega posega, ko izgubljajo mlečne zobe. Čisto drugače je recimo pri modrostnih zobeh in drugih posebnih izzivih, ki jih naslovimo z naprednimi zobozdravniškimi storitvami.

Pri odraslih ni vedno jasno, kdaj bo potrebno puljenje zoba. Včasih se namreč pojavijo manj opazne težave, ki ne vplivajo na stabilnost zoba na svojem mestu, morda niti ne povzročajo velikih bolečin. Ravno zato je pametno, da redno opravljamo kontrolne preglede in sproti zdravimo manjše težave.

Dober zobozdravnik pa bo hitro prepoznal tudi situacijo, ko bo potrebno puljenje zoba. Več o teh storitvah lahko preberemo na https://dentalna-akademija.si/puljenje-zob/, kjer je na voljo široka ponudba zobozdravniških storitev za takšne primere.

puljenje zoba

Običajno se puljenje zoba opravi zaradi kakšnih bolezni in težav. Ni pa nujno, da bo puljenje res potrebno. Zob lahko odmre, a ostane na svojem mestu in prav tako dobro opravlja svojo primarno funkcijo. Puljenje se opravi, ko zob povzroča probleme.

Pogosto so to bolečine, lahko pa se pojavijo tudi večja tveganja. Poleg tega se puljenje zoba včasih opravlja pri nepravilnem izraščanju, predvsem za modrostne zobe je to značilno.

Puljenje zoba in dodatne storitve na tem področju

Včasih že s puljenjem dosežemo odličen rezultat in rešimo težave, ki so vodile do takšnega posega. Lahko pa da bodo potrebni še kakšni dodatni posegi.

Nenazadnje po puljenju ostanemo brez zoba, kar ni idealno. Manjkajoči zob lahko nadomestimo, to je možno enostavno opraviti z mostičkom ali vsadkom. Lahko pa opravljamo še druge storitve, ki pomagajo v primeru izgubljenega zoba.

Drugače je v primeru, da izgubimo več zob. Pogosto se to zgodi pri kakšnih poškodbah, a tudi zaradi staranja in bolezni zobje izpadajo. Včasih se puljenje zoba opravi prav zato, ker nam zobje izpadajo in želimo sprostiti mesto za namestitev zobne proteze.

 

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.