K sreči nam danes sodobna tehnologija marsikaj omogoča. Med drugim tudi to, da lahko sami uravnavamo temperaturo zraka, in sicer s pomočjo nekaterih naprav. Poleti z njimi ustvarjamo nižje temperature, pozimi pa večje. Obstajajo tudi naprave, ki poskrbijo zato, da iz okolice, torej iz zraka, nase vežejo vodo. Zrak pri višjih temperaturah tako lahko sprejme več vlage, kot pa pri nižjih. To pa lahko s pridom izkoriščajo tako imenovani razvlaževalci zraka, saj zrak hladijo. Za ohlajeni zrak pa je značilno, da vlage ne zmore več zadrževati. Zato jo zapusti v obliki vodnih kapljic. Te se zbirajo v napravi.

Kdaj torej posežemo po tovrstnih napravah?
Razvlaževalec zraka je primerna rešitev za naš dom in tudi druge prostore, kadar je v njih veliko vlage. Vsi vemo, kako vlaga lahko poškoduje naše stene in s tem celotno bivalno ter ostalo okolje. Vlažni madeži so tako prvi znak, da se bo prav v kratkem pojavila plesen, ki je tako zelo nezaželena. V tem primeru potrebujemo kakovosten razvlaževalec zraka. Kakovost zraka v našem domu je še kako pomembna, saj vpliva na naše počutje, posledično pa tudi na zdravje.

Obstaja več vrst razvlaževalcev zraka
Tako kot je to značilno za mnoge podobne naprave, obstaja tudi več vrst razvlaževalcev zraka. Med njimi so izjemno priljubljeni mehanski razvlaževalci zraka, ki s pomočjo procesa kondenzacije zbirajo vlago v posodi, ki je namenjena temu procesu. V njej pa se nahajajo tablete, ki nase vlečejo vlago. Ne smemo pa jih na primer postaviti v bližini radiatorjev. To bi lahko namreč povzročilo, da bi se vlaga vrnila nazaj v prostor. Še bolj priljubljeni pa so elektronski razvlaževalci zraka. Njihova kapaciteta zbiranja vlage je izjemno velika, delujejo pa na električno energijo.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.