Omega 3 maščobne kisline so zelo pomembne za naše zdravje, saj pomagajo pri zdravljenju bolezni srca in ožilja, znižujejo nivo holesterola in imajo nalogo odmaševanja arterij. Omega 3 kisline pa imajo tudi nekatere druge pozitivne učinke, kot je na primer vpliv na zdravje las ter kože. Ker ob njihovem uživanju maščoba hitreje izgoreva so zelo učinkovite tudi pri hujšanju. Ravnovesje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami naj bi bilo od 1 : 1 do največ 1 : 4. Kadar v telesu ni dovolj omega 3 maščobnih kislin, telo ne more resorbirati drugih maščob, ki tako ostanejo neizkoriščene. Najbolj bogat naravni vir omega 3 maščobnih kislin je laneno olje, toda le takrat kadar je stisnjeno brez prisotnosti zraka, zaščiteno pred svetlobo ter ga hranimo v hladilniku in porabimo v nekaj tednih. V nasprotnem primeru so boljša izbira sveže zmleta lanena semena, ki so pridelana na ekološki način. Velik vir omega 3 maščobnih kislin so tudi globokomorske ribe, predvsem sardele in inčuni ter ribje olje. Njihov učinek na telo je zelo pozitiven, saj vplivajo na zdravje srca, možganov, sklepov, ožilja in oči, redni uživalci pa naj bi bili tudi bolj odporni na bolezni kot so obolenja oči, depresija in bolezni srca. Ker pri uživanju omega 3 maščobnih kislin preko prehrane nikoli ne moremo vedeti točne količine, ki smo jo zaužili, so priporočljiva tudi različna prehranska dopolnila. Tako lažje nadzorujemo vnos, pa tudi sam vir omega 3 je lahko veliko bolj varen.

OMEGA 3
Omega 3 maščobne kisline imajo številne pozitivne učinke, med drugim pa so njune tudi za zdravje srca in možganov ter pomagajo pri dihanju in pljučnih boleznih kot je astma. Najdemo jih v nekaterih vrstah hrane, priporočljiva pa je tudi uporaba različnih prehranskih dopolnil, ki omogočajo nadzorovan vnos omega 3 maščobnih kislin v telo, medtem ko pri hrani ta ni mogoč. Odrasel človek naj bi dnevno zaužil 3200 gramov omega 3 in če to količino ponazorimo na uporabi ribjega olja, bi to predstavljajo približno dve čajni žlički. Vsakodnevna prehrana je preveč nasičena z omega 6 maščobnimi kislinami in premalo z omega 3. Idealno razmerje med omega 3 in omega 6 kislinami je 1:1 in zato je priporočljivo izogibanje sončničnemu, koruznemu, sojinemu, olju oljne ogrščice, ali izdelkom, ki vsebujejo ta olja, saj bodo le še poslabšala azmerje omega 6 nasproti omega 3. Priporočljive maščobe so kakovostno deviško oljčno olje, kokosovo olje, avokado in ekološko maslo, razmerje pa lahko izboljšamo tudi z zamenjavo vrste mesa, ki ga uživamo. Da bi si zagotovili potrebne omega-3 maščobne kisline, razmislite o mesu živali, ki živijo na prostem, ali, v primeru živine, hranjene s senom. Bogat vir omega 3 maščobnih kislin je tudi laneno olje oziroma sveže mleta lanena semena, ribje olje, nekatere vrste globokormorskih rib, orehi in olja jeter polenovke. Polinenasičene maščobne kisline so nujen dodatek k prehrani in prava hrana za možganske funkcije. Ne le da pomagajo pri uravnavanju holesterola in hitrem izgorevanju maščob, temveč pomagajo tudi pri vzdrževanju gibkih sklepov, lasem in koži dajejo zdrav videz ter krepijo imunski sistem.

OMEGA 3
Omega 3 maščobne kisline so nujen dodatek k hrani in vsebujejo kvalitetne maščobe, ki jih najdemo v lanenem in ribjem olju, orehih in lanenih semenih, globokomorskih ribah, najbogatejši vir so skuše, sardele, tuna, losos, slanik, jezerska postrv in atlantski jeseter ter olju jeter polenovke. Slaba lastnost vnosa omega 3 preko hrane je, da nikoli ne vemo količine, ki jo hrana vsebuje, zato mnogi priporočajo tudi uporabo različnih prehranskih dopolnil. Omega 3 maščobne kisline pomagajo pri vzdrževanju zdravega nivoja holesterola in trigliceridov v krvi, blažijo migreno, odpravljajo alergije, krepijo imunski sistem, dajejo podporo naravnim funkcijam srca in ožilja ter lasem, nohtom in koži dajejo lep videz. Ker omega 3 maščobnih kislin telo ne more proizvesti samo, jih je treba vnašati s hrano. Kisline so bogat vir EPA in DHA, ki jih telo pretvori v prostaglandine, ki imajo velik pomen na možganske funkcije, ki se nananšajo na vid, koordinacijo gibanje in sposobnost učenja ter samo razpoloženje. Ribe naj bi se na našem jedilniku znašle vsaj dvakrat na teden, in sicer zdravstvene organizacije v Sloveniji priporočajo 0,5 do 1,8 grama omega 3 na dan, kar pomeni, da bi moral vsak posameznik dnevno pojesti 100 gramov rib ali 2-3 kapsule ribjega olja, ki pa ne služi kot nadomestilo ribe, temveč le kot prehransko dopolnilo. Omega 3 maščobne kisline so življenjsko nujno potrebne, obenem pa se je treba izogibati vnosu omega 6 kislin, ki je vedno pretiran in ruši ravnovesje. Ravnovesje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami naj bi bilo od 1 : 1 do največ 1 : 4.