Vrtne mize in stoli spadajo v osnovno vrtno garnituro. Vsak urejen vrt mora imeti lepo urejen kotiček, na katerem je postavljena zunanja miza, ki jo obdajajo udobni vrtni stoli. Ena izmed ključnih lastnosti, ki jo morate določiti vnaprej, je velikost vrtne mize. Tukaj velja uporabiti preprosto načelo: če niste prepričani, kako veliko mizo potrebujete, raje kupite večjo. V primeru, da bi kupili premajhno, poti nazaj več ni. Večje vrtne mize pa lahko pridejo še kako prav.

Na vrtu se vrtne mize uporabljajo za različne namene. Seveda je njihov osnovni namen ta, da se nanje odlagajo predmeti. Vendar je na vrtu mogoče na vrtne mize odložiti marsikaj. Če mislite vašo vrtno mizo uporabljati za kosa, vrtno delo, odlaganje orodja, čiščenje različnih stvari in nasploh tudi kot delovno površino, potem potrebujete precej vzdržljivo mizo. V primeru, da so vam bolj všeč lesene vrtne mize, potem glejte za takšno, ki ima masivno mizno ploščo. Poleg tega mora biti mizna plošča prebarvana z odporno barvo ali pa mora imeti več slojev laka. To je pomembno zato, da se v les ne vpijejo različne tekočine, ki se lahko po mizi polijejo med različnimi opravili.

Tisti, ki kupujejo vrtne mize le zato, da bodo za njimi jedli, brali časopise in preživljali prosti čas z reševanjem križank ter podobno, lahko dajo pri nakupu vrtne mize nekaj več pozornosti estetiki pred uporabnostjo in zanesljivostjo materiala. Za takšne namene so povsem primerni tudi nekoliko manj robustne vrtne mize.

Pred nakupom se je potrebno tudi odločiti, ali se bo vrtno pohištvo kot so vrtne mize jeseni in pozimi shranjevalo v zaprte prostore, da se zaščiti pred vremenskimi vplivi. V primeru, da je odgovor pozitiven, potem je bolj smiselno kupiti zložljivo vrtno pohištvo, ki potrebuje manj prostora za shranjevanje. Takšno vrtno pohištvo je manj masivno in je zato običajno tudi nekoliko cenejše.

http://www.vrtno-pohistvo.si