Najkorištenija vrsta bicikala

Kada govorimo o biciklima, svima je poznato da se na tržištu može pronaći nekoliko vrsta, a najzastupljeniji i najšire korišteni su gradski bicikli. Oni dolaze u verzijama za muškarce, žene te za djecu, a namijenjeni su vožnji po gradu. Kao takvi, gradski bicikli predstavljaju idealno prijevozno sredstvo za obavljanje dnevnih aktivnosti, a posebno onih koje uključuju posjećivanje mjesta na kojima je pristup drugim prijevoznim sredstvima otežan ili zabranjen.

Oprema gradskih bicikala

Gradski bicikli najčešće su sastavljeni od laganog i izdržljivog okvira te nekoliko zupčanika koji olakšavaju vožnju. Osim zbog izdržljivosti i lakoće, gradski bicikli su odlični i zbog toga što ne zahtijevaju posebno održavanje, a uglavnom imaju i blatobran, stražnji prostor za nošenje stvari te nastavke za košaru ili torbu.
Prije kupnje svakako valja razmisliti o tome koliko ćete i na kojim rutama koristiti gradski bicikl kako biste mogli odrediti koje značajke mora posjedovati.

gradski bicikli

Muški vs. ženski gradski bicikli

Iako većini žena odgovaraju i muški gradski bicikli, razlika među njima postoji, a ona najveća odnosi se na okvir i njegovu visinu. Naime, kod muških gradskih bicikala okvir je duži i viši za razliku od onih na ženskim gradskim biciklima, a tome je tako zbog dužeg torza kod muškaraca i toga što oni na bicikl najčešće sjedaju tako što prebacuju nogu preko sjedala. Zbog toga su muški gradski bicikli krući.
Okviri ženskih gradskih bicikala su kraći zbog kraćeg torza kod žena i duljih nogu pa je stoga šipka rame spuštena kako bi žene lakše sjele na bicikl, što je ujedno i njegova glavna prednost. Muški gradski bicikli imaju dulje i uže sjedalo, dok ženski imaju šire sjedalo, a tome je tako zbog različite fiziologije dvaju spojeva koja se najviše razlikuje u srednjem, sjedećem dijelu tijela. Također, raspon ručki ženskog gradskog bicikla je manji jer žene imaju uža ramena pa tako on najčešće iznosi od 38 do 40 centimetara, dok je taj razmak kod muških gradskih bicikala od 42 do 44 centimetra.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.