Zavod za zaposlovanje pri iskanju zaposlitve

ZaposlovanjeZavod za zaposlovanje je uradni organ, na katerega se morajo prijaviti vsi, ki so brezposelni, če želijo koristiti pravice, ki jim kot brezposelnim pripadajo. Poleg tega pa ima zavod za zaposlovanje pomembno vlogo pomoči pri iskanju zaposlitve. Vendar pa iskalec zaposlitve ne sme naivno verjeti, da mu bo zavod za zaposlovanje pridobil delovno mesto, če tudi sam ne o vložil določenega napora pri iskanju zaposlitve.

Uspešno iskanje zaposlitve je torej kombinacija samostojnega napora in pomoči, ki jo ponuja zavod za zaposlovanje. Vsak posameznik, ki želi v čim krajšem času najti delovno mesto, mora v iskanje stopiti na aktiven način. To pomeni, da mora dnevno spremljati objave oglasov za delovna mesta in sicer na vseh možnih koncih in krajih. Pregledovati mora časopisne objave, zaposlitvene portale in druge medije. Tudi zavod za zaposlovanje objavlja prosta delovna mesta, vendar to še zdaleč ni edini naslov s katerim lahko pridete do svoje zaposlitve.

Pomembna stvar pri iskanju dela je tudi to, da se znebite svoje sramežljivosti. Vprašajte vse svoje sorodnike, prijatelje in znance, če poznajo kakšno podjetje, ki potrebuje nekoga z vašim profilom znanj in sposobnosti. Poleg tega pa zavod za zaposlovanje večkrat organizira različne delavnice, kjer se lahko naučite različnih spretnosti, ki vam bodo pomagale pri iskanju zaposlitve. Zelo pomembno je, da obvladate pisanje prošenj za delovno mesto in pravilno ter lično oblikovati svoj življenjepis in vanj vključiti le tiste podatke, ki so zares pomembni. Zavod za zaposlovanje vam lahko pri tem veliko pomaga z nasveti, vsekakor pa je uspešnost najbolj odvisna od vas samih.

Zavod za zaposlovanje