Zanzibar, dežela s barvami in toplino kot jo premore le črna celina

Zanzibar je legendarno otočje začimb, ki ponuja veliko več od brezskrbnega poležavanja pod palmami s pogledom na prelepo turkizno morje. Zanzibar ponuja veliko več, pestro in izjemno bogato zgodovino, ki so jo zaznamovala številna ljudstva, zgodovino, ki je oblikovala življenje arhitekturo in ljudi. Zanzibar imenovan tudi dežela črncev je ime otoka, ki znotraj matične države Tanzanije uživa avtonomijo. Ime samo izvira iz arabskega jezika, nekoč pa je bil to otok, ki je bil glavna postojanka za prevoz črncev-sužnjev s celine v svet. O tem še danes pričajo številne jame, v katerih so jih »skladiščili«.

Poleg Zanzibarja tvori skupnost otočja še Pemba, ki je majn obljudena ter številni otočki, ki pa večinoma niso niti naseljeni. Na obale Zanzibarja je tako zaneslo številne narode in prav vsak je v pisan zanzibarski mozaik dodalo svoj delček kulturne, zgodovine in nasploh življenja. Zanzibar upravičeno nosi lovoriko otoka začimb, saj prav tam na grmičkih in drevesih rastejo številne začimbe, ki jih pri nas lahko kupimo zgolj v vrečkah.

Farme začimb si je moč tudi ogledati v živo, večina njih pa se nahaja v osrednjem delu samega otoka kjer je vlage in kratkotrajnih padavin nekoliko več kot na drugem koncu otoka, kjer se lahko o dežju le sanja. Glavno mesto tega rajskega otoka je Stone Town, ki se v zadnjih dvesto letih ni kaj prida spreminjal. Ozke uličice, stavbe s pridihom arabske, indijske ter evropske arhitekture, številne trgovinice in pisani bazarji, mošeje in živahno dogajanje v vsakem času dneva je njegova glavna značilnost. Nikakor pa ne gre brez znamenite ribje tržnice kjer je mogoče kupiti in poskusiti številne ribje specialitete in dobrote iz morskih sadežev. Zanzibar je dober približek raja s tropskimi plažami kot jih je moč videti na najlepših razglednicah s pravim počitniškim vzdušjem.