Slovenija svojim državljanom zagotavlja javni sistem zdravstva, ki ga finančno podpirata obvezno zdravstveno zavarovanje in prostovoljno zavarovanje. Kot že samo ime pove, je obvezno zavarovanje nujno za vsakogar, ki želi prejemati zdravstvene storitve. Zaposlenim osebam obvezno zavarovanje uredijo delodajalci, dijaki in študenti mlajši od 26. let so zavarovani prek staršev, brezposelnim osebam z nizkim premoženjskim stanjem pa zavarovanje plačuje občina. Poleg obveznega pa prostovoljno zavarovanje krije vse tiste zdravstvene storitve, katere bi morala oseba plačati sama, če tega zavarovanja ne bi imela. Vedeti morate, da obvezno zavarovanje krije le nekatere zdravstvene storitve, oziroma krije samo delež stroškov, ki nastanejo, vse ostalo pokrije prostovoljno zavarovanje.

 

Prostovoljno zavarovanje poskrbi za finančno pokritje storitev, ki jih dobimo pri osebnem zdravniku, pri specialistu, zobozdravniku, ambulantnih prevozih pa tudi za bivanje v bolnišnici oziroma v zdravilišču. Če omenimo samo nekaj ključnih doplačil, za katere poskrbi prostovoljno zavarovanje: pri zobni protetiki, pripomočkih za izboljšanje vida, reševalnih prevozih in zdravilih, ki se nahajajo na tako imenovani vmesni listi, je kritje, ki ga prispeva prostovoljno zavarovanje, kar 90 odstotno. To pomeni, da oseba, ki tega zavarovanja nima, mora celotno doplačilo v kar 90 odstotkih stroškov storitve plačati iz lastnega žepa.

 

Predstavljate si lahko, koliko denarja bi porabili za kaj takega. Tudi nekatere operacije, ki jih opravijo specialisti, zlasti če niso nujne, zahtevajo doplačila, ki jih v primeru, da prostovoljno zavarovanje ni sklenjeno, mora pacient plačati sam, stanejo precej denarja. V teh primerih govorim o zneskih v tisočih evrov. Sedaj pa lahko preračunate, koliko let plačevanja za prostovoljno zavarovanje predstavlja takšno doplačilo. Res je, da je lahko znesek, ki se ga plača za prostovoljno zavarovanje, za marsikoga visok, vendar pa so stroški, ki nastanejo, če ga nimate, lahko precej večji kot več letna skupna vsota vplačanih mesečnih zneskov. Prostovoljno zavarovanje je socialna in finančna zaščita, ki zagotavlja varnost v času, ko je oseba najbolj ranljiva, to je takrat, ko zboli ali pa doživi nesrečo.

 

Več si preberite tukaj.