Britanski funti

Vse je v denarju

Britanija se noče odpovedati letnemu rabatu 2,5 milijarde funtov (pretvornik valut), ki ga je leta 1984 od Bruslja izsilila Margaret Thatcher.
London – Evropska komisarka za proračun je pozvala Britanijo, naj se odpove rabatu 2,5 milijarde funtov, ki ga je v Bruslju dosegla Margaret Thatcher s slovito izjavo: »Svoj denar hočem nazaj!« A če je ta pretresla Evropejce, je tokrat ton zahteve, ki jo je izrekla komisarka in nekdanja litovska finančna ministrica, šokiral Britance.
Od našega dopisnika
V pogovoru za londonski Times je Dalia Grybauskaite govorila v ostrem, zajedljivem tonu, v katerem je bilo čutiti odpor do Britanije. In to Otočane moti še bolj kakor zahteva, naj se odbitku odpovedo ali ga razdelijo med preostale članice razširjene EU. Hkrati otoški komentatorji poudarjajo, da je treba spregledati čustvene podtone in skrbno prisluhniti »avtentičnemu glasu novega vzhodnega krila Evrope«.
Komisarka je poudarila, da EU ne bo imela dovolj sredstev za kadre, tehnološki razvoj in razvoj infrastrukture za konkurenčnost na svetovnem trgu, če Britanija in druge velike članice Unije v prihodnjih sedmih letih ne bodo povečale prispevkov v evropski proračun. »Če bi se tudi druge članice pogajale le o vsoti, bi pozabili na solidarnost, ki je srčika Evropske unije. Če tega ne bo, tudi ideje o Evropi ne bo več,« je dejala.
Britaniji je bilo v zadnjih dvajsetih letih povrnjenih 64 milijard evrov. Thatcherjeva je olajšavo dosegla zato, ker je bila večina denarja iz proračuna EU porabljena za skupno kmetijsko politiko, od katere London ni imel »dovolj velikih« koristi. Britanija bi, če ne bi bilo odbitka, piše Times, plačala v evropski proračun 14-krat več kakor Francija ali Italija.

http://www.pretvornik-valut.com/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja