Uzbekistan je starodavna dežela, ki ima bogato zgodovino in živo tradicijo. Nahaja se v centralni Aziji, obdajajo pa jo druge tradicionalne islamske države. V tem članku bomo predstavili nekatere najbolj znamenite točke, ki se jih splača ogledati, če obiščete Uzbekistan.

O tem, koliko pomembnih kulturnih spomenikov ima Uzbekistan, priča dejstvo, da so številni pod zaščito Unesca. Takšno je denimo zgodovinsko središče Šahrisabz. V času kana Timurja je to središče doživelo največji razcvet. Danes lahko v njem občudujemo mavzolej, mošejo in kopališče, ki jih je dal kan zgraditi na podlagi načrtov najboljših arhitektov, ki so takrat živeli. Naslednje takšno veliko stičišče kulture, ki je pravi simbol, pod katerim je znan Uzbekistan, je Samarkand. To je zgodovinsko mesto, na katerem so se srečevale številne kulture, ki so pustile na mestu svoj znameniti pečat. Tam si boste lahko ogledali starodavni observatorij in eno izmed najbolj nenavadnih pokopališč na svetu. Med najbolj priljubljene kulturne in zgodovinske znamenitosti pa gre uvrstiti Ičan Kala, ki je prav tako pod Unescovo zaščito. To je utrdba z opečnim zidom, ki je dolg kar dva kilometra. V preteklosti je bil Ičan Kala zatočišče za številne karavane. Tisti, ki je želel prek tega območja v Perzijo, je tukaj našel zadnje zatočišče pred mogočno puščavo, skozi katero se je moral prebiti.

Uzbekistan je v primerjavi z zahodom precej revna država, katere gospodarstvo temelji predvsem na kmetijstvu in na pridobivanju naravnih virov. Glavni izvozni izdelek je bombaž, poleg tega pa v tujino izvaža tudi plin. Večina bogastva je v rokah elite, običajno prebivalstvo pa živi skromno življenje.

Vsekakor je Uzbekistan država, ki jo je vredno obiskati, če želite počitnice preživeti na aktiven in razburljiv način. Ljudje so prijazni in gostoljubni, vendar pa je potrebno upoštevati lokalne običaje, ki jih nismo vajeni na zahodu. Zato se pred odhodom dobro informirajte, kaj je v državi dovoljeno in kaj ni.

http://www.agencija-oskar.si/

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.