Tek je brez dvoma najstarejši šport, ki ga človek prakticira za mnoga tisočletja. Najprej je imel tek seveda svoj evolucijski namen. Človek je moral v pradavnini biti sposoben pobegniti pred svojimi plenilci, prav tako pa je moral biti sposoben ujeti tudi svojo plen, če je hotel preživeti. S tehnološkim razvojem pa je tek postajal čedalje manj pomemben za preživetje človeka, čeprav je bil še vedno del njegovega življenja. Predvsem lahko tu pomislimo na razne vojne in kakšno vlogo je in še danes v njih igra kondicijska pripravljenost ljudi in seveda tudi s tem povezana sposobnost za hiter tek.

Nedvomno pa se je človeški interes za tek ohranjal skozi razvoj in lahko bi trdili, da v zadnjih desetletjih dosega ponoven preporod. Tek je postal izjemno priljubljena športna aktivnost in to predvsem zaradi tega, ker se v zadnjih desetletjih izjemno veliko opozarja na faktor zdravja. Ljudje smo danes izpostavljeni različnim tveganjem, ki močno vplivajo na naše zdravstveno stanje. Nezdravi vzorci prehranjevanja, sedeč položaj doma in na delovnem mestu ali pa za šolskimi klopmi, vplivi iz okolja predvsem kar se tiče onesnaženosti zraka in drugi vplivi. Zelo pomemben nasprotni faktor, ki lahko precej zniža negativne učinke, ki smo jih pravkar našteli, je šport. In prav tek je eden izmed najbolj učinkovitih.

Najprej je potrebno izpostaviti, da teče lahko kdorkoli in to ne glede na starost, spol ali katero drugo lastnost, razen seveda, če nima določenih medicinskih razlogov, da tek zanj ali zanjo ni primeren šport. Druga pomembna lastnost je, da je tek popolnoma zastonj. Za ta šport ni potrebno plačevati dragih mesečnih stroškov za vadbene centre, ampak zadostuje katerakoli javno dostopna steza, le obutev mora biti primerna. Tek torej predstavlja strošek le kar se opreme tiče. Kvalitetne copate za tek, lahka oblačila, ki omogočajo koži, da diha in že je vsakdo pripravljen, da naredi nekaj pozitivnega za svoje zdravje. Za vse vaše tekaške potrebe poskrbi http://www.superge.si/Tek/