Zamrzovalne omare ali zamrzovalne skrinje?

Če smo lastniki obojega, zamrzovalne omare in zamrzovalne skrinje, potem vemo, da imata vsak svoje prednosti in slabosti. V skrinjo lahko pospravimo veliko količino živil, največ jih gre v osrednji del. Težko pa je obdržati preglednost, še posebej, če je skrinja polna. Vsake toliko časa preverimo, da so vsa živila še vedno uporabna, pozorni bodimo predvsem na dno.

 

Prednost zamrzovalne omare je, da je v notranjosti opremljena s predali. Ti omogočajo dobro razporeditev in nadzor nad tem, kaj imamo v omari shranjeno. Ker lahko živilo hitro najdemo, je čas odpiranja zamrzovalne omare krajši, zato na ta način dolgoročno prihranimo pri računu za elektriko, pa tudi življenjska doba zamrzovalne omare je zaradi ekonomične rabe daljša.

 

Ostale lastnosti pa so pri obeh napravah bolj ali manj enake. V novejših aparatih je vgrajena tehnologija ‘No frost’, zaradi katere nam ni treba več odtajevati zamrzovalnika. Led in ivje se ne nabirata več, saj se zbirata v nam nevidnem jedru, tam pa se vključijo grelci za odtajevanje in voda izhlapi. Zaradi delovanja grelcev se sliši nekakšno pokanje ledu.

 

Temperaturno nihanje v zamrzovalniku je minimalno, zahvaljujoč elektronskem upravljalniku, ki je vgrajen v aparat. Na zaslonu lahko vedno odčitamo nastavljeno in pa dejansko temperaturo. Kadar upravljalnik ne deluje pravilno, slišimo delovanje zvočnega signala.

 

Nekaj časa pred vlaganjem večje količine živil lahko vključimo funkcijo hitrega zamrzovanja, zaradi česar živila hitro zamrznejo.

 

Pri uporabi zamrzovalnika lahko dolgoročno privarčujemo že na samem začetku – pri nakupu. Kupimo aparat, ki je v čim višjem energijskem razredu. Po nakupu pa ga je treba postaviti v hladnejši prostor, saj s tem bistveno zmanjšamo porabo električne energije.