Depresija je življenjska izkušnja velikega števila ljudi

Depresija je življenjska izkušnja velikega števila ljudi.

Depresija se kaže preko različnih simptomov, kot so pesimizem, obup, občutek manjvrednosti, nemir, motnje spanja, telesne težave, težave s koncentracijo, misli o smrti, tesnoba, žalost ter drugi simptomi. Vsaka depresivna oseba ima lahko različne simptome, ti se razlikujejo tudi v globini in izraženosti. Simptomi depresije se lahko tudi skozi čas spreminja. Depresija se zdravi z zdravili ter psihoterapijo. Lažji depresivni bolniki lahko učinkovito zdravijo bolezen z psihoterapijo. Poleg psihoterapije imajo lažji depresivni bolniki možnost zdravljenja z antidepresivi. Depresija v hujših oblikah se zdravi v kombinaciji zdravila ter psihoterapija. Druga možnost za zdravljenje hujših oblik depresije so antidepresivi. Razlika med zdravili in psihoterapijo je predvsem v učinkih. Depresija zdravljena z zdravili lahko razmeroma hitro doseže izboljšanje. Na drugi strani depresija zdravljena s psihoterapijo doseže izboljšanje v obliki učenja načinov ravnanja ob nastalih težavah in spopadanja z njimi. Kdaj natančno nastopi čas za obisk osebnega zdravnika je težko reči, o tem odloča veliko število individualnih, osebnih ter edinstvenih dejavnikov. Bolezen je lahko nastajala ter se krepila dlje časa, lahko pa so jo sprožili življenjski dogodki ali življenjske odločitve. Težko bi našli depresivnega človeka, ki ima povsem enake simptome, vzroke zanje ter živi v povsem enakih razmerah. Zdravljenje se dejansko začne z obiskom zdravnika, ki oceni stanje na podlagi pogovora, pregleda ter laboratorijskih preiskav. Ob odločitvi za zdravljenje se je potrebno zavedati tudi kompleksnosti in zahtev zdravljenja. Odločitev za zdravljenje je najboljša, ko je podprta z željo po popolni ozdravitvi ter pripravljenostjo na sodelovanje z zdravniki ter drugim zdravstvenim osebjem. Manj primerno je razmišljati, da gre za bolezen, ki jo bomo pozdravili podobno kot druge v nekaj dneh. Pomoč pri odločitvi je lahko dejstvo, da se simptomi lahko zavlečejo tudi do nekaj let v prihodnosti.

Depresija zahteva čim prejšnjo obravnavo, celosten pristop bolnika ter pomoč sorodnikov in drugih bližnjih oseb. Dodatne informacije preberite tukaj.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pomoč bolnikom pri stroških zdravljenja

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je pomoč bolnikom pri plačevanju stroškov zdravljenja.

Bolnikom so stroški zdravljenja v večjem obsegu kriti, ko sklenejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Koliko odvisno od vrste storitve, pripomočka ali zdravila. Za dobro zdravljenje potrebujemo poleg strokovnosti tudi hitro in učinkovito pomoč. Velikokrat, pa se poleg tega znajdemo v dilemah. To so primeri, ko se ne počutimo dobro, vendar ne vemo natančno zakaj gre. V mnogih znanih primerih so to prvi znaki večjih težav in osebe s takimi izkušnjami, bi ob ponovitvi istega primera najprej odšli na pregled oziroma si poiskali pomoč. Podobno je z raznimi poškodbami na delovnem mestu, v prostem času, ob rekreaciji in podobno. Pri poškodbah, ki nam okrenejo gibalne sposobnosti, velikokrat naredimo najbolje, če se gibamo čim manj in se ne delamo junake po nepotrebnem. Ko imamo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje v takih primerih brez zadržkov pokličemo reševalno vozilo, saj nam tudi za primere ne nujnih reševalnih primerov v veliki meri krije nastale stroške. Vplačana premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje je v mnogih naštetih ter številnih drugih primerih bistveno boljša investicija, kot povzročati sebi in svojemu zdravju dodatne težave in zaplete. Podobne izkušnje se najdejo na področju zdravil ter pripomočkov. Obvezno zdravstveno zavarovanje je namenjeno reševanju osnovnih zdravstvenih težav, dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko razumemo kot dodano vrednost pri reševanju zdravstvenih težav. V tem primeru bomo deležni najboljše možne oskrbe, kar pomeni možnost hitrejšega in bolj kakovostnega zdravja. Tudi v tem primeru je možno dopolnilno zdravstveno zavarovanje prepoznati kot dobro investicijo. Dodatni dnevi okrevanja, nesposobnost izvajanja profesionalnih ali prostočasnih aktivnosti ter druge ovire, nas stanejo bistveno več, kot premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pri tem nastali stroški pomenijo zgolj del negativnih posledic nekakovostnega zdravljenja. Mnogi so obremenjeni že s samim počutjem nesposobnosti in nezmožnostjo biti aktiven.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je modra odločitev za vse, ki željo v primeru zdravstvenih težav imeti zagotovljeno najboljšo možno oskrbo.

Več informacij na voljo na naši internetni strani.

Razvajanje v dvoje, prijeten način sproščanja

Razvajanje v dvoje je način sproščanja, ki ga sodoben človek vedno bolj potrebuje.

Za mnoge je razvajanje v dvoje že odločiti delovne obveznosti in druge zadolžitve, ter početi karkoli bolj zanimivega skupaj. Danes si takšne možnosti privošči vedno več oseb, vedno bolj pogosto pa se iščejo priložnosti za krajše oddihe v naravo oziroma na razne druge individualno izbrane destinacije. Ob takih priložnostih sodoben človek ne misli zgolj na počitek, ampak želi imeti kakovostno regeneracijo. Temu primerno naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla v ponudbo razvajanje v dvoje vključuje tudi storitve wellness centra. Samo po sebi je zdravju koristno že smo okolje, zdravilna klima je znan zdravilni faktor, ki pozitivno učinkuje na bolnike s težavami dihal in pljučnimi boleznimi. Plavanje v bazenu, kopeli, pilingi in druge možno storitve poskrbijo za intenzivno regeneracijsko aktivnost. Koristijo programi, kot so vrtinčenje zraka z aromami poprove mete in sivke ali obloga z medom in morsko soljo, razvajanje v dvoje je možno v finski, turški, infrardeči in karbonski savni, številne klasične ter specifične masaže, celotna ponudba najrazličnejših kopeli ter številne druge ponudbe wellness centra. K aktivnemu sproščanju in regeneriranju sodi tudi primerna prehrana. Naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center skrbi za prehrano športnikov, reprezentanc, obiskovalcev zdravilišča ter številne druge specifične prehranske zahteve. Zato lahko za regeneracijsko razvajanje v dvoje postreže z izbranim jedilnikom, ob katerem bodo učinki še toliko večji. Jedilnik je lahko tudi dobra popotnica za začetek bolj zdravega življenja ob povratku v svoje bivalno okolje. Zdrav zajtrk je ena od pomanjkljivost življenja sodobnega človeka, vzorec zdravega zajtrka na Rogli pa je za sodobnega človeka učna ura o tem, kako dobro začeti dan ter si zagotoviti dovolj energije. Za prijeten zaključek dneva razvajanje v dvoje potrebuje večerjo ter blagodejni počitek po pestrih doživetji dneva.

Razvajanje v dvoje nudi možnost dobre regeneracije ter zdravju koristnega sproščanja.

Več informacij na voljo tu.

Dodatno zdravstveno zavarovanje, več zdravstvene oskrbe

Dodatno zdravstveno zavarovanje omogoča zavarovancu, da je zdravstvena oskrba zagotovljena na višjem nivoju.

Za dodatno zdravstveno zavarovanje se odloča vsak zavarovanec sam, zdravstveno prostovoljno zavarovanje mu nudi dodatne pravice. Zdravstvena oskrba se je razvijala skozi dolga stoletja, mnogi danes aktualni sistemi organiziranega zdravstvenega varstva izvirajo iz prejšnjih stoletji. Na razvoj danes znanega zdravstva je v veliki meri vplivala industrijska revolucija, ki je na eni strani terjala več poškodb in bolezni, na drugi pa tudi nudila vedno več možnosti za uspešno zdravljenje. Pred tem je bilo zdravstvo na splošno slabo razvito, če ga pogledamo z današnjega vidika se nam bo zdelo kar grozljivo. Že zgolj takratna zdravila in njihovi odmerki, so v marsikaterem primeru danes blago rečeno zdravju škodljivi. V času industrijske revolucije, se je zgodil pomemben korak naprej. Postalo je jasno, da je potrebno zdravstveno oskrbo na območju države urediti in jo zgotoviti vsem državljanom. Danes znan model zdravstvenega zavarovanja je na območju Slovenije obstajal že ob koncu osemdesetih let devetnajstega stoletja. Za dodatno zdravstveno zavarovanje se je bilo mogoče odločati veliko kasneje. Postalo je del prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki je nadgradnja osnovnega. V osnovi je urejen po modelu iz devetnajstega stoletja, dodatno zdravstveno zavarovanje omogoča pridobitev dodatnih pravic. Za omenjeni model zdravstvenega zavarovanja je značilno, da morajo vsi državljani s prihodki , plačevati prispevke v ustreznem deležu. Prispevke plačujejo ustanovi, ki je neprofitna nosilka zdravstvenega zavarovanja. Osebe brez dohodkov, so po tem sistemu upravičeni do osnovnega zavarovanja po principu solidarnosti. Lahko pa se odločijo za dodatno zdravstveno zavarovanje ali druge možne oblike prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Odločitev za dodatno zdravstveno zavarovanje lahko poleg njih sprejme vsak, ki želi pridobiti dodatne koristi in pravice. Predvsem gre za koristi iz naslova kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev.

Dodatno zdravstveno zavarovanje zagotavlja zdravstveno varstvo, ki zavarovancu nudi več ter ga manj bremeni.

Več informacij

Holesterol, ukrepajmo pravočasno

Holesterol vsebujejo telesna tkiva .

V telesu se holesterol nahaja tudi v hormonih. Človeški organizem holesterol tvori v jetrih ter nekaterih drugih organih, dober vir pa je tudi zdrava prehrana . Z njim bogata je mlečna maščoba, mastno meso, maslo, jajčni rumenjaki. Rastlinske maščobe za razliko holesterol ne vsebujejo. Njegovo nastajanje v telesu je tesno povezano z njegovimi obstoječimi količinami. Na pomanjkanje se človeško telo odzove tako, da začne ustvarjati. Obratno ob dovolj veliki količini holesterol telo zmanjša njegovo proizvodnjo. Pogosto je beseda holesterol v naših pogovorih, pomembno se je predvsem zavedati njegovih značilnosti. Najmanj primerno je, da reagiramo napačno. Strokovna opozorila je na drugi strani treba jemati resno ter se jih držati. Holesterol je po strokovni plati velikokrat obravnavan na raznih zdravniških pregledih. Takrat mnogi tudi prvič bolj strokovno spoznajo holesterol, ter začnejo o njem pogosto tudi povsem drugače razmišljati. Ob tem je veliko oseb tudi presenečenih, da obstajata dva holesterola. Dober in slabi holesterol sta dve različni vrednosti, ki jih pridobimo preko testiranj. Zdravnik ali druga oseba nam bo lahko rekla, da so vrednosti bodisi optimalne ali pa niso optimalne. Velikokrat se ljudje pri neoptimalnih vrednostih tudi zamislijo nad svojim ravnanjem. Kar z drugo besedo pomeni mnoge začetke bolj zdravega življena. Poleg povišanega holesterola nas lahko zdravnik seznani z povečano telesno težo ter številnimi drugimi nepravilnostmi. Zavedati se velja pomena optimalnih vrednosti telesne teže, holesterola ter drugih značilnosti na katere lahko vplivamo s svojim spremenjenim ravnanjem in obnašanjem. Z holesterolom na optimalni ravni, idealno telesno težo in drugimi optimalnimi vrednostmi se bomo zagotovo bolje počutili. Kar je želja čisto vsakega človeka, razlika je predvsem v svojem prispevku za dosego takega cilja. Nekateri ne odlašajo, drugi pa začnejo predvsem iskati odgovore ter reševane težav prestavljajo v zelo oddaljeno prihodnost.

Holesterol velja nadzorovati ter po potrebi pravočasno ter učinkovito ukrepati.