Uzbekistan, dežela centralne Azije

Uzbekistan je dežela centralne Azije .

Centralna Azija, kje leži Uzbekistan, je regija Azijske celine. Gre za območje, ki se od vzhodnem obale Kaspijskega morja širi proti vzhodu. Gre za geografsko zelo raznoliko in obsežno območje. Centralna Azija ima visoke planote, suhe puščave, visoka gorstva, puščavo ter travne stepe. Poleg tega so značilnost centralne Azije nekatera vodna bogastva, ki so v veliki meri narekovala zgodovino in možnost življenja. Med rekami so to Hari, Amu Darja in Sir Darja, med večjimi jezeri pa Aralsko, Kaspijsko in Balkajsko jezero. Uzbekistan si jih deli skupaj z drugimi deželami srednje Azije. Država Uzbekistan je ena od dežel centralne Azije, ki so pred nekaj več kot dvema desetletjema samostojno zaživele s pomočjo odcepitve od nekdanje Sovjetske zveze. Dežele centralne Azije so po širši definicij udi države, ki ne izvirajo iz nekdanje Sovjetske zveze . To so Mongolija, Afganistan, Tibet in Xinjang . Značilnosti centralne Azije se v velik meri odražajo tudi v državi Uzbekistan. Zgodovina, kulture in druge značilnosti so velikokrat med seboj povezane kot vezni člen. Ko govorimo o osvajalskih pohodih različnih zgodovinskih oseb, je bila usoda ozemelj večine držav praktično enaka. Uzbekistan tako deli nekaj zgodovine z drugimi državami centralne Azije. Svojo zgodovino Uzbekistan ustvarja v zadnjih dveh desetletji, ko po razpadu in odcepitvi od Sovjetske zveze, samostojno odloča o svoji zgodovini. Podnebje je v veliki meri tudi značilnost širšega območja. Za Uzbekistan so tako značilna dolga, vroča in suha poletja ter mrzle zime. Na območju države Uzbekistan je malo padavin. Povprečna temperatura v juniju in avgustu doseže dva in trideset stopinj Celzija, me tem ko se že jeseni temperature spustijo do ledišča. V zimskih mesecih se temperature spustijo krepko pod ledišče. Zimski meseci imajo tudi značilna krajša obdobja s sneženjem.

Uzbekistan je dežela, ki čaka na obiskovalce, ki na eni strani želijo edinstvenost novosti in se izogibajo monotonosti klasičnih destinacij.

https://www.agencija-oskar.si/blog/category/uzbekistan/

Uzbekistan – biser centralne Azije

Uzbekistan je starodavna dežela, ki ima bogato zgodovino in živo tradicijo. Nahaja se v centralni Aziji, obdajajo pa jo druge tradicionalne islamske države. V tem članku bomo predstavili nekatere najbolj znamenite točke, ki se jih splača ogledati, če obiščete Uzbekistan.

O tem, koliko pomembnih kulturnih spomenikov ima Uzbekistan, priča dejstvo, da so številni pod zaščito Unesca. Takšno je denimo zgodovinsko središče Šahrisabz. V času kana Timurja je to središče doživelo največji razcvet. Danes lahko v njem občudujemo mavzolej, mošejo in kopališče, ki jih je dal kan zgraditi na podlagi načrtov najboljših arhitektov, ki so takrat živeli. Naslednje takšno veliko stičišče kulture, ki je pravi simbol, pod katerim je znan Uzbekistan, je Samarkand. To je zgodovinsko mesto, na katerem so se srečevale številne kulture, ki so pustile na mestu svoj znameniti pečat. Tam si boste lahko ogledali starodavni observatorij in eno izmed najbolj nenavadnih pokopališč na svetu. Med najbolj priljubljene kulturne in zgodovinske znamenitosti pa gre uvrstiti Ičan Kala, ki je prav tako pod Unescovo zaščito. To je utrdba z opečnim zidom, ki je dolg kar dva kilometra. V preteklosti je bil Ičan Kala zatočišče za številne karavane. Tisti, ki je želel prek tega območja v Perzijo, je tukaj našel zadnje zatočišče pred mogočno puščavo, skozi katero se je moral prebiti.

Uzbekistan je v primerjavi z zahodom precej revna država, katere gospodarstvo temelji predvsem na kmetijstvu in na pridobivanju naravnih virov. Glavni izvozni izdelek je bombaž, poleg tega pa v tujino izvaža tudi plin. Večina bogastva je v rokah elite, običajno prebivalstvo pa živi skromno življenje.

Vsekakor je Uzbekistan država, ki jo je vredno obiskati, če želite počitnice preživeti na aktiven in razburljiv način. Ljudje so prijazni in gostoljubni, vendar pa je potrebno upoštevati lokalne običaje, ki jih nismo vajeni na zahodu. Zato se pred odhodom dobro informirajte, kaj je v državi dovoljeno in kaj ni.

http://www.agencija-oskar.si/