Cenovno ugodna toplotna črpalka

Pri izbiri ogrevalnega sistema veliko pozornosti namenjamo ceni, kar je seveda prav, saj gre pogosto za znatno investicijo. Poleg tega se stroški seštevajo tudi na dolgi rok, ne le pri nakupu in vgradnji opreme. V poštev pridejo torej tudi tiste opcije, ki sprva zahtevajo visoko investicijo, a so na dolgi rok zelo varčne. Najboljši primer je toplotna črpalka, ki se ponaša prav s to značilnostjo – na dolgi rok je izjemno varčna in omogoča učinkovito ogrevanje z minimalnimi stroški. Bo pa treba za nakup in vgradnjo nameniti kar zajeten kupček denarja, saj lahko toplotna črpalka stane tudi več kot 10.000 evrov, vgradnja pa je odvisna od različnih dejavnikov in lahko hitro celoten projekt še dodatno zakomplicira in podraži. Je možno najti tudi kakšno cenovno ugodnejšo opcijo, ki na začetku ne bi tako obremenila družinskega proračuna? Seveda, saj toplotna črpalka za svoje delo izkorišča različne vire energije, različne črpalke pa razumljivo prinašajo tudi različne stroške.

Toplotna črpalka zrak-voda

Najbolj ugodna bo verjetno toplotna črpalkazrak-voda. Ta za ogrevanje sanitarne vode in stanovanjskih prostorov koristi energijo, ki jo pridobi iz ozračja. Jasno je, da bo črpanje te energije bistveno lažje in cenejše, kot bi bilo črpanje energije iz zemlje ali podzemne vode. Toplotna črpalkazrak-voda ima še vedno nekatere dokaj drage komponente, a za pridobivanje energije potrebuje razmeroma enostavno zunanjo enoto, tudi vgradnja ne predstavlja posebne težavnosti. Posledično je celoten projekt relativno ugoden, že v izhodišču ni pretirano visokih investicij, na dolgi rok pa je takšna rešitev zelo ugodna. Težava je le v tem, da toplotna črpalka zrak-voda v hladnem okolju ne ponuja dovolj zmogljivosti za učinkovito ogrevanje celotne hiše v hladnih zimskih dneh. Ko se temperatura za dlje časa spusti pod ničlo, iz zraka ne bo možno pridobiti zadosti energije za ogrevanje hiše, zato bo treba uporabiti dopolnilno ogrevanje.

Toplotna črpalka, dileme investitorjev

Toplotna črpalka je pogosta dilema investitorjev .

Na trgu toplotna črpalka tekmuje z drugimi alternativami za ogrevanje prostorov ter pripravo tople sanitarne vode. V Sloveniji se je v zadnjih nekaj letih trg zelo spremenil, lahko bi celo rekli, da gre za revolucijo ali preporod trga. Mnogim toplotna črpalka pred desetletjem ni bila znana, danes pa zaseda že zavidljive prodajne rezultate. Investicije in odločitve zanjo so zelo različne, od oprem novogradnje do obnove sistema za ogrevanje prostorov ter pripravo tople sanitarne vode. Pri novogradnji je toplotna črpalka verjetno enostavnejša odločitev v primerjavi z obnovo sistem za ogrevanje prostorov oziroma pripravo tople sanitarne vode. V vsakem primeru bomo novogradnjo opremili z eno od alternativ, toplotna črpalka ima pri izbiri številne prednosti. Obnova je bolj zahtevna, svoje pa pri odločitvi dodajo številni dejavniki. Če gre za dotrajan sistem je odločitev lažja, saj se v osnovi odločamo podobno kot pri opremi novogradnje. Še delujoč sistem je večja dilema, večja ali manjša pa predvsem v povezavi s stroški določenega investitorja za ogrevanje prostorov ter sanitarne vode na letni ravni. Kdor ima svoj gozd gleda na investicijo drugače kot oseba, ki svojega gozda nima. Poleg tega je toplotna črpalka za obnovo sistema različno primerna, ko primerjamo bivalne ali poslovne prostorov na urbanih območjih ali redkeje poseljenih območjih. Urbana in gosteje naseljena območja imajo več alternativ, z združevanjem porabnikov so možni dodatni prihranki. Na redkeje poseljenih območjih so velikokrat stanovanjski ali poslovni objekti med seboj oddaljeni, kar pomeni manjšo možnost za znižanje stroškov z združevanjem uporabnikov. Na splošno pa velja, da je toplotna črpalka učinkovitejša od klasičnih sistemov ogrevanja oziroma uporabe klasičnih energentov za ogrevanje. Dodatno je možno učinkovitost povečat z izbiro bolj učinkovitih izvedb toplotnih črpalk v ponudbi.

Tem dejstvom primerno je toplotna črpalka pravi prodajni hit, povpraševanje pa se bo glede na trende še povečevalo.

http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/toplotne-crpalke