10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, ki jih ne smete zamuditi

V zadnjih nekaj letih si lahko 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu ogledajo tudi zunanji obiskovalci. Tibet je bil namreč precej časa zaprt, saj to ni povsem samostojna država, ampak je avtonomna regija, ki sicer spada pod Kitajsko. Sicer pa je Tibet planota, ki leži v centralni Aziji. Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu zagotovo spadajo naravne znamenitosti. Jezero Pangong v Ladeku se nahaja v bližini izvira reke Ind. Na tem področju se nahajajo čudovite globeli, ki režejo globoko v skalovje mogočnih gora. Kdor ljubi naravne znamenitosti bo zagotovo užival ob pogledu na te naravne mojstrovine. Tudi rečno območje spada med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, predvsem dolina reke Yarlung Tsangpo. Tukaj se nahaja najdaljši kanjon v svetu, najgloblji ovinek reke pa sega na kar 5.382 metra globine.

Ker je Tibet gorato območje, ki se nahaja visoko nad morjem, tam ne uspeva veliko dolinskega rastlinja. Kmetijstvo je zato prisiljeno na boj z naravo, ki je tisočletno tibetansko kulturo oblikoval v pokončen in samostojen narod. Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu je nedvomno potrebno uvrstiti tudi številne kulturne in zgodovinske pridobitve. Največ teh znamenitosti je poveznih s tibetanskim budizmom. Samostani spadajo tako spadajo zagotovo med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, tam se srečuje kultura, religija in filozofija. Arhitektura v Tibetu je izjemno raznolika, saj je rezultat zgodovinskih vplivov. Del vpliva prihaja iz Kitajske, drugi del pa iz Indije. Zanimivo je recimo to, da ima vsak samostan zgrajeno tako imenovano budistično oko oziroma dharmo, ki jo spremljata zmaj in prapor.

Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu spadajo tradicionalne tibetanske hiše. Ena izmed največjih zanimivosti, ki se poraja v povezavi s tibetansko arhitekturo, je lega gradnje. Večina stavb je sezidanih na višjih legah, stavbe pa so obrnjene proti jugu. Stavbe so zgrajene iz kamna, lesa, zemlje in različnih veziv. Ker je Tibet potresno območje, so stavbe zidane na protipotresni način. To dosegajo s tem, da so stene nagnjene pod kotom deset stopinj navznoter in so na dnu nekoliko bolj debele kot na vrhu.

Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu pa nedvomno spada palača oziroma rezidenca, ki si jo lastijo Dalajlame. Že deset let je ta rezidenca vpisana na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Na tem seznamu se nahajata tudi templja Jokhang in palača Norbulingka. Na naš seznam 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu pa moramo uvrstiti še tržnico Jokhang, ki pomeni »Budino domovanje«. Na tej tržnici poteka živahno trgovsko življenje na značilno tibetanski način, ki ga boste spoznali, ko boste obiskali to čudovito deželo.

http://www.agencija-oskar.si

Enhanced by Zemanta

Kaj obiskati, če se odpravljate na potovanje v Tibet?

Tibet je danes del Ljudske republike Kitajske, v preteklosti pa je bil neodvisno kraljestvo. Na jugu je obdan z mogočno Himalajo, ki ima kar štiri izmed desetih najvišjih vrhov sveta. Glavno mesto Tibeta je Lhasa, ki leži na višini 3.685 metrov in predstavlja kulturno in versko središče Tibetancev. V Lhasi nikakor ne smete izpustiti obiska Potale, utrjene palače Dalaj Lam, verskih voditeljev Tibeta, ki daje en poseben vtis, kot, da bi rastla naravnost iz hriba nad mestom. Zaradi svoje odmaknjene lege, izjemne velikosti in razkošja v obliki zlatih streh je dobila sloves skrivnostnosti in mističnosti. V centru mesta lahko stopite v lamaistično svetišče Joknhag iz 17. stoletja in spoznate čare živahne tržnice s svetim vzdušjem. V centru Lhase se lahko sprehodite po najstarejši ulici v Tibetu, ulici Barkhor, v kateri se združuje tibetanska kultura, ekonomija, religija in umetnost. Tam je pravo mesto, ki ga pokrajina Tibet nudi za nakup katerega izmed tipičnih tibetanskih spominkov, kjer je na prvem mestu molilni mlinček.

TibetV Tibetu si lahko ogledate tudi samostan Tashilhunpo, dom Panchen Lame, ki je bil zgrajen leta 1447. Nekoč je v njem prebivalo kar 4000 menihov, danes jih je v njem ostalo le še 600. Samostan je priljubljena točka za oglede, saj v njem hranijo velikanski kip Bude, ki meri v višino skoraj 27 metrov. Tibet je visoka in suha planota, ki leži na nadmorski višini med 3000 pa tja do 5000 metri, tam je podnebje ostro in suho, kar se kaže tudi na ljudeh, ki tam prebivajo. Tibet je zadnja nomadska oaza na svetu, njegovi prebivalci pa se s svojimi jaki selijo po okoliškem hribovju. Tibet je bil dolgo časa za obiskovalce zaprto območje, prvi Evropejci, ki so prišli v Tibet, so bili jezuitski misijonarji, ki so leta 1705 v Lhasi osnovali misijon.