Tekaška oprema, tekaška obleka in obutev ter dodatki

Tekaška oprema je predvsem tekaška obleka in obutev. Dodatno je lahko tekaška izkušnja izboljšana z raznimi dodatki, kot so kape, šali, merilci srčnega utripa in podobno. Obstaja zelo raznolika tekaška oprema, določena je individualno ali strokovno. Individualno določena tekaška oprema je izbor tekača po lastni presoj. Strokovno določena tekaška oprema je na drugi strani specifičen, strokovno utemeljen izbor. Za individualno presojo je tako lahko vsak športni copat dovolj dober, za strokovno pa zgolj tekaški copat. Strokovnjaki dodatno znajo primernost tekaškega copata oceniti glede na podlago, fizične lastnosti tekača in druge dejavnike.

Tekaška oprema naj bo udobna in kvalitetna.
Tekaška oprema naj bo udobna in kvalitetna.

Individualen in strokovni izbor tekaške opreme

Individualno določena tekaška oprema je dovolj dobra ali zadovoljiva predvsem za začetnike. V tem primeru bo načeloma vsak športni copat lahko izpolnil zahteve začetniškega teka. Pomembno je, da se športni copat dobro prilega nogi tekača, ima podlagi ustrezen podplat in oprijem ter je primeren za vremenske in druge pogoje na tekaški poti. V primeru neprimernosti podplata ali drugih značilnosti je bolje razmišljati o strokovnem pristopu izbora. Zna se tudi zgoditi, da nas bodo same poškodbe in druge negativne izkušnje prisilile v strokovni izbor. Športni copati so lahko načeloma dobri za druge športe, pri teku pa se izkažejo s slabim oprijemom, tiščanjem, žulji in drugimi nepravilnostmi. Z oblačili je načeloma manj težav za začetnike, saj se je pomembno predvsem temperaturi in vlagi primerno obleči. Boljša in namenska tekaška oprema se v tem primeru lahko začne dopolnjevati in izbirati kasneje. Pri oblačilih je poudarek predvsem na odličnem zračenju, vzdrževanju optimalne temperature in vlage. Kako je tekaška oprema drugačna od opreme za druge športe nam kažejo številne podrobnosti. Pri nakupu pogosto ne moremo zgrešiti, saj proizvajalci tekaški program specifično in dovolj nedvoumno označijo. Oznake najdemo že v trgovini, ob prodajnih policah. Dodatno pa je tekaška oprema označena z besedami ali oznakam, ki nedvoumno sporočajo katera športna aktivnost je predvidena za izbran artikel. Izbira opreme je zelo pomembna. Svojo si lahko izberete tukaj.

 

Lastnosti tekalnih stez SOLE

Modeli kot je SOLE F80 se ponašajo s 15 različnimi stopnjami naklona (do 15%). Tek z naklonom oteži vadbo, saj morate delati več, da med koraki dvignete svoja stopala. To je odličen način, za otežitev vadbe.

In s cushion flex ublažitvenim sistemom, ki ga nudijo modeli, kot je SOLE S77, lahko zmanjšate udarce vsakega koraka na svoje sklepe – do 40%. To je ena od velikih prednosti teka na tekalni stezi. Bolečine v sklepih so ena izmed kroničnih težav, s katerimi se spopadajo tekači in tekalne steze SOLE so odličen način, kako zmanjšati stres na svoje sklepe.
SOLE tekalne steze se prav tako ponašajo z zelo močnimi motorji. Na primer, F85 se ponaša z motorjem s 4.0 konjskimi močmi. Ta močan motor omogoča, da tečete več in dlje, kot na drugih tekalnih stezah. Z nalklonsko desko bo vaš tek tik in prijeten.
Ti impresivni motorji poganjajo 2-slojni pas okoli velikih valjčkov, ki omogočajo gladek tek – več let. Kakovost pasov SOLE nudi neprimerljivo trenje ob vsakem koraku. Lahko ste prepričani, da bodo ob teku vaša stopala prijela pas in se tako premikala bolj tekoče in enakomerno. Na pasu ni težkega in togega ustavljanja.

Zasloni na tekalnih stezah SOLE so lepo zasnovani. Večina se ponaša s svetlimi LCD zasloni, ki podajajo vsako možno podrobnost, ki jo na tekalni stezi morda potrebujete. Na primer; SOLE F85 ima 10,1″ zaslon TFT LCD zaslon z nadzornimi gumbi na držalih za roke. Tako je mnogo bolj priročno spreminjanje nastavitev, kot je hitrost in naklon med tekom.
Nekateri modeli, kot je TT8, se ponašajo s programom za nadzorovanje srčnega utripa. Ta med vadbo nadzoruje vaš srčni utrip in prilagaja hitrost in naklon steze; ko vaše srce bije prehitro. To pomaga, da ste na pravi poti do cilja v zdravih parametrih.