Tajska se nahaja na Indokitajskem polotoku

Tajska je azijska dežela, ki se nahaja med Indijo in Kitajsko.Geografsko območje med Indijo in Kitajsko zajema polotok z istim imenom. Tajska si ozemlje Indokitajskega polotoka deli skupaj z Vietnamom, Kambodžo, Laosom, Mjanmarom, Malezijo in Singapurjem. Južno območje Indokitajskega polotoka imenujemo Malajski polotok, na njem se nahajajo Tajska, Malezija, Singapur ter Mjanmar. Tajska na jugu meji z Malezijo, na zahodu z Mjanmarjem, na vzhodu pa z Laosom in Kambodžo.

Na zahodni obali je Tajska preko Andamanskega morja povezana z Indijskim oceanom, na vzhodni pa preko Tajskega zaliva z Južno Kitajskim morjem. Tajska leži na površini pesto tisoč trinajst kvadratnih kilometrov, po velikosti ozemlja je nekoliko večja kot Španija. Tajska šteje pa sedeminšestdeset milijonov prebivalcev, najbolj naseljeno območje je porečje reke Chao Phraya. Široka dolina je središče Tajske, območje je bilo že v preteklosti zelo pomembno. O temu med drugim govorijo posegi v strugo reke, s katerimi se je izboljšala izkoriščenost reke.

Z reko Chao Phraya je tesno povezan nastanek glavnega mesta Bangkok. Za njegov nastanek ima največ zaslug strateška lega ob reki. Postopoma je iz vasi na bregu reke Chao Phraya nastalo trgovsko središče in pristanišče. Mesto je v preteklosti imelo tudi svečano ime, ki mu ga je nadel Buda Jodfa Čulaloke ter ga kasneje nekoliko spremenil kralj Mongkut.

Globalno najdaljše ime prestolnice

V prevodu se svečano ime glasi: Mesto angelov, veliko mesto, mesto večni dragulj, nepremagljivo mesto boga Indre, velika prestolnica sveta, obdarjena z devetimi dragocenimi dragulji, srečno mesto, obogateno z velikansko kraljevo palačo, podobno nebesnemu prebivališču, kjer vlada znova utelešeni bog, mesto, ki ga je podaril Indra in zgradil Višnukam. Svečano ime sestavljajo besede dveh starodavnih indijskih jezikov. Velja za najdaljše ime med glavnimi mesti po svetu.

Bangkok leži na območju velikem tisoč petsto kvadratni kilometrov, metropolitansko območje pa se razteza na površini blizu osem tisoč kvadratnih kilometrov. Število prebivalcev se razlikuje, odvisno od vira. Tajska uradna statistika beleži preko osem milijonov prijavljenih prebivalcev, neuradno pa naj bi na območju prestolnice živelo preko štirinajst milijonov prebivalcev.

Bangkok je razdeljen na petdeset okrožij, ki so nadalje razdeljena skupno sto devet in šestdeset pod okrožji. Bangkok je tudi Tajska vstopna točka za tuje turiste. Večina tujih gostov zato obišče tudi Bangkok. Med priljubljenimi znamenitostmi so kompleks kraljevih palač in različni muzeji, živahno je tudi nočno življenje obiskovalcev.

Živahna mešanica narodov in manjšin

Tajska ima sedeminšestdeset milijonov prebivalcev, večina ali petindevetdeset odstotkov je budistov, manjši odstotek pa predstavljajo muslimani in kristjani. Prebivalstvo je pisana mešanica narodov in manjšin, kar je posledica številnih selitev iz različnih območju. Osrednja Tajska je naseljena s Tajci, ki so se v trinajstem stoletju priselili iz Kitajske. K Tajcem spada tudi ljudstvo Šao, ki naseljuje sever države. Siamci živijo na jugu, na planoti Korat pa ljudstvo Lao. Na severovzhodu države živijo Vietnamci in Kambodžani. Jug Tajske poseljujejo Malajci, najštevilčnejša manjšina pa so Kitajci. Uradni jezik je tajski, angleški jezik je pogosto v uporabi.

Obstajajo tudi lokalni jeziki etničnih skupin. Tajska je zvezna monarhija, razdeljena je na sedeminsedemdeset provinc, v različne namene pa se deli na več regij. Število regij je od štiri do šest, več ali manj odvisno od namena razdelitve. Mediji, administracija in statistika pozna štiri regije, ki so razdeljene severno, severovzhodno, centralno in južno območje. Najboljši čas za obisk Tajske je od oktobra do marca. Večinoma gre za suho sezono, vreme je v tem obdobju najbolj stabilno. Temperature se podnevi gibljejo med petindvajset in petintrideset stopinj Celzija. Traja od novembra do februarja, oktober je zadnji del mokre sezone, marec pa začetek vroče sezone.
Najboljši čas za obisk tajske je suha sezona od novembra do februarja ter še kakšen mesec pred in po koncu suhe sezone.

Več podrobnosti in možnosti za obisk najdete pri agenciji Oskar: https://www.agencija-oskar.si/tajska/.

Tajska je dežela, ki ponuja neskončno potovalno pravljico

Tajska je dežela, kjer vas na vsakem koraku spremljajo ljudje s prijaznim nasmehom, kjer se priklanjajo namesto pozdrava, hkrati pa je to tudi znak dobrodošlice. Tajska je kraljevina in obmorska država, ki leži v jugovzhodni Aziji in je poznana tudi po imenu Siam. To je država, ki ima visoko razvito turistično infrastrukturo, obenem pa je s svojim potovalnim terenom raj za popotnike. Turistično najbolj priljubljen je južni del Tajske z otoki, s čudovitimi plažami in z prostranimi deževnimi gozdovi. Zato je prav ta del v zadnjih letih doživel pravi naval turistov in vseh krajev sveta. Dobra infrastruktura, ki omogoča redne prometne povezave, pa je le še dodaten prispevek k tej izjemni želji po potovanju v ta del dežele. Tako raznolika je Tajska, na severu lahko spoznate naravo in gorska plemena, na jugu prelepe plaže, vmes pa polna doza zgodovine s izjemno ohranjenimi kraljevimi mesti. Tajska je, ne le, da se tako govori ampak so tudi številne raziskave potrdile, da je najbolj prijazna dežela v Aziji.

Je dežela, ki pritegne mnogo več obiskovalcev, kot katerakoli druga država Azije saj naravne lepote, izjemno navdihujoči templji in gostoljubnost domačinov kar same vabijo na potovanje po tej skrivnostni deželi. Barvita, raznolika in izjemno prilagodljiva dežela se vtisne v srce vsakomur, ki je na njena tla kdaj že stopil. Ima edinstven utrip, ki je začinjen s pestrim nočnim življenjem, kjer je dovoljeno tako rekoč vse, kjer je vse v primerjavi s cenami pri nas mnogo ceneje in kjer je širok nasmeh nekaj povsem vsakdanjega. Prav Tajska je obljubljena dežela za vse popotnike, ki imajo na voljo nekoliko manj denarja, zato sploh ne preseneča, da je pravi raj za študente. Vreme je tipično tropsko, ne poznajo štirih letnih časov Tajska ima mokro in suho obdobje, ki po vsej državi nista istočasno.

Poiščite več informacij