Zanzibar, zelenomodro otočje vzhodne Afrike

Zanzibar je zelenomodro otočje ob vzhodni afriški obali. Takšno predstavitev Zanzibar ponuja iz ptičje perspektive. Otoško območje se nahaja sredi južnoafriške vzhodne obale. Arhipelag Zanzibar sestavlja petdeset otokov, med njimi so štirje večji. Unguja ali Zanzibar je največji, drugi največji je otok Pemba tretji po velikosti je nenaseljeni otok Latham. Okrog otokov Zanzibar in Pemba je večje število manjši otokov, od katerih je vsega nekaj naseljeni. Večje število naseljenih otokov je v bližini otoka Pemba, v okolici Zanzibarja sta zgolj dva otoka naseljena. Otoško območje je zanimivo za vse, ki si želijo prijetne počitnice na toplem. Zanzibar je otok dolg petinosemdeset kilometrov ter širok devetintrideset kilometrov. Od afriške celine je oddaljen šestintrideset kilometrov. Otok je večinoma gričevnat najvišja točka na otoku se nahaja sto dvajset metrov nad morsko gladino. Pemba je od afriške oddale oddaljen več kot petdeset kilometrov, otok je dolg skoraj sedemdeset kilometrov ter širok triindvajset kilometrov. Otok Pemba je bolj gričevnat kot otok Zanzibar, najvišja točka sega petindevetdeset metrov na morsko gladino. Obisk otoka je lahko samostojno doživetje, večinoma pa je združen obiskom zanimivosti na afriški celini. Pri načrtovanju je potrebno upoštevati monsunsko podnebje ter padavine. Severovzhodni monsun zaznamujejo vrhunec poletja, zanj so značilne močnejše obalne sapice. Te so na vrhuncu poletja najbolj izrazite na severu ter vzhodu otoka. Jugovzhodni monsun pomeni obdobje močnejših padavin od marca do maja. Največje količine dežja padejo aprila in maja, nekoliko manj marca. Novembra in decembra morajo obiskovalci računati s kratkotrajnimi padavinami. Zanzibar ponuja prijetne temperature, ki se v povprečju ne spustijo pod dvajset stopinj. Najvišje povprečne temperature segajo preko trideset stopinj Celzija. Obdobje temperatur nad trideset stopinj Celzija se prične novembra ter traja do marca. V povprečju segajo najvišje temperature do triintrideset stopinj Celzija. Od aprila do oktobra Zanzibar ponuja najvišje povprečne temperature pod trideset stopinj Celzija.

Otok Zanzibar

Nuwara Eliya, mala Anglija

Nuwara Eliya so obiskovalci v devetnajstem stoletju imenovali mala Anglija .

Na območju Nuwara Eliya obiskovalec lahko občuti nasprotje, ki ga tropski otok nudi na ostalih območjih. Gorat svet se na tem mestu dvigne skoraj dva tisoč metrov visoko, ter daje obiskovalcu pogled na čudovito zeleno pokrajino. Območje Nuwara Eliya ni najvišja točka, v bližini se nahaja preko dva tisoč metrov visoki vrh Pidurutalagala. Mogočna gora je vidna iz večine osrednjega območja otoka. Vrh je pomembno državno komunikacijsko središče, gibanje na tem območju je omejeno. Zaradi tega ostaja Nuwara Eliya dostopnejša višinska točka, zaradi svobode gibanja ter same povezave. Mesto Nuwara Eliya je leta tisoč osemsto šestinštirideset zasnoval britanski raziskovalec Samuel Baker. Znan je tudi po svojih raziskovanjih na področju izvira reke Nil, raziskoval pa je tudi Ciper, Indijo, Šrilanko, Sirijo, Združene države Amerike ter Japonsko. Območje Nuwara Eliya je naseljeno z preko štirideset tisoč prebivalci, polno je številnih znamenitosti za obiskovalce. Mesto samo je deloma ohranilo slog iz časa ustanovitve, najbolj ga zaznamujejo stavbe iz kolonialnega obdobja. V okolici se nahajajo številne plantaže čaja, od koder v naše domove prihaja en najboljših čajev. Nekatere od teh tovarn so na ogled obiskovalcem, ki imajo tako možnost od blizu pogledati kako nastaja cenjeni cejlonski čaj. Do nekaterih tovarn vozi tudi javni prevoz, kar olajša dostopnost. Proces pridobivanja nam znanega čaja, se začne na plantažah. Med zelenilom čajevcev lahko vidimo obiralke, ki pridno nabirajo osnovno surovino. Ta raste na številnih terasah, ki od daleč izgledajo kot zelene preproge vegetacije s posameznimi redkimi drevesi za popestritev slike. Sveže nabran čaj se nato zbere, v tovarni se nato suši, sortira ter pakira. Mnogi obiski se zaključijo z preizkušanjem svežega čaja ter nakupom številne čajne ponudbe z območja posamezne tovarne.

Nuwara Eliya je lahko obiskovalcem prava učna zgodba za ljubitelje čaja ter gorskih območji Šrilanke.

Več

Zda, mlada dežela

Zda veljajo kot mlada dežela .

To posebno velja za določene dele Zda, predvsem pa v primerjavi s staro celino. Na stari celini se zgodovina šteje v tisočletjih, preko luže je primerneje zgodovino šteti v stoletjih. Od območja do območja pa je zgodovina različno dolga in bogata. Zgodovinsko dogajanje v Zda je preko sledi, ki jih je pustilo lahko zelo zanimiv razlog za obisk. Naseljevanje je potekalo iz smeri vzhod zahod, prišleki pa so prihajali iz različnih delov stare celine. Zanimivost, ki se je ohranila od časa do današnjih dni so nekatera narečja. Zaradi naselitve skupine, ki je govorila določeno narečje, se je v nekaterih predelih ohranilo do današnjih dni. Kar pomeni, da imamo v Zda narečja, ki izhajajo iz stare celine, v Evropi pa so ta narečja že izumrla oziroma so se skladno z razvojem spremenila. Naseljevanje na različnih območjih je prav tako značilnost zgodovine. Posamezni narodi so se naseljevali bodisi na specifičnih, bodisi na mešanih območjih. Specifična območja so tista, kjer so prevladovali prebivalci določene narodnosti oziroma so prvi prišleki izhajali iz določenega območja na stari celini. Mešana območja pa so naseljevali ljudje različnih narodnost. V nekaterih predelih so se pomniki izvirnih prišlekov tudi ohranili na razne načne, v drugih pa so nove razmere prinesle spremembe. Vsekakor so Zda prav zaradi naštetih in drugih zanimivosti vedno bile obiska vreden cilj. Zgodovina se je v marsičem oblikovala in dogajala drugače kot na stari celini, tudi vsakdanjik je mnogih podrobnostih drugačen. Zato ne preseneča dejstvo, da mnogi Zda obiskujejo pogosteje, kot bi si mislili. Bivanje je prijetno, mnogim celo bolj kot v domačem okolju, kar prijetno s koristnim tudi izkoristijo. Kombinacija prijetno koristno je od primera do primera različno izvedena, lahko gre za združitev prijetnega bivanjskega okolja ter podjetniškega ustvarjanja.

Zda poleg tega nudi tudi druge možne načine združevanja prijetnega s koristnim.

Zanzibar, dežela črncev

Zanzibar v arabskem jeziku pomeni dežela črncev .

V svahiliju se Zanzibar imenuje Unguja. Zanzibar se nahaja v bližini afriške celine. Afriška celina predstavlja tudi preostali del države Tanzanija, kateri Zanzibar pripada. Matična država Tanzanija otoku Zanzibar priznava precejšnjo mero neodvisnosti. Kot ime Zanzibar govori in sporoča, je bil veliki del zgodovine povezan z arabskim osvajanjem dežel. Na žalost lokalnega prebivalstva, ta del zgodovine ni zapisan v najlepšem spominu. Ljudi z otoka Zanzibar so Arabci, kot sužnje, vozili na različne konce sveta. Zanzibar je tudi arhipelag. Poleg Zanzibarja v arhipelag sodi otok Pemba. Za razliko od Zanzibarja je otok Pemba bistveno manj obljuden. Večje število ostalih otokov, ki tvorijo arhipelag sploh ni poseljenih. Glavno mesto in upravno središče otokov se nahaja na otoku Unguja ter ima ime Zanzibar. Za turiste je posebno zanimiv star del mesta, ki ga v slovenskem prevodu imenujemo kamnito mesto. Zaradi izjemne kulturne vrednosti je uvrščeno na seznam svetovnih znamenitosti. Znamenitost otoka so tudi začimbe, podobno kot na drugih otokih v Indijskem oceanu. Vse naravne danosti so na otok Zanzibar, Pemba in druge otoke, zanesle razne osvajalce in kolonizatorje. Mednje sodijo Sumerci, Egipčani, Indijci, Perzijci, Kitajci, Arabci, Portugalci, Nizozemci in Britanci. Vsak od osvajalcev je pustil otokom svoj pečat. Ta raznolikost je še danes vidna na praktično vsakem koraku. Začimbe so tudi danes pomembne za državo in prebivalstvo. Zelo zanimivo si je ogledati začimbe v naravnem okolju. Za obiskovalce bo poleg drugih turističnih znamenitosti to izredno zanimiva znamenitost. Mnogi si začimbe, ki predstavljajo naš vsakdanjik, sploh ne znamo predstavljati v naravnem okolju. Poleg same pojavne oblike so zelo zanimiv tudi načini pridobivanja začimb oziroma proces od naravne oblike začimb do oblike katero poznamo iz našega vsakdanjika.

Zanzibar je dežela, ki nudi zanimivo izkušnjo naravnega, kulturnega ter drugega spoznanja, katero se nam bo zagotovo v trajen spomin vtisnila kot odlična.

Kako potovati po ZDA, vedno aktualno

Kako potovati po ZDA je vedno aktualno vprašanje popotnikov.

Vprašanje kako potovati po ZDA je vedno aktualno zaradi privlačnosti dežele in mnogih možnih načinov potovanja. Prostrana dežela kot so ZDA nudi različne smeri potovanja. Obstajajo sodobne in klasične različic, ki vprašanje kako potovati po ZDA naredijo vedno aktualno. Stare poti, okrog katerih so se spletle mnoge legende, v mnogih primerih danes potekajo vzporedno s sodobnimi. Tako ima popotnik, ki se sprašuje kako potovati po ZDA, na voljo že dva načina. Odgovor na vprašanje, kako potovati po ZDA, bo tem primeru na sodoben način in način stare šole. Na eni strani bo mogoče hitro potovanje, na drugi strani pa potovanje za katero si je potrebno vzeti nekaj več časa. Takšen odgovor na vprašanje, kako potovati po ZDA, nudi tudi različna doživetja. Na starih, odmaknjenih poteh je moč doživeti starožitnost ameriškega vsakdanjika. Gneča je v tem primerih izjema, najdejo se zapuščena mesta in kraji z nekaj prebivalci. Na sodobnih prometnica je odgovor na vprašanje, kako potovati po ZDA, na kratko : na sodoben način. Povezave so hitre, nudijo udobje potovanja na velikih razdaljah. Kaj bo popotnik izbral je seveda stvar njegovih želja in pričakovanj. Ceste so seveda zgolj ena od možnosti. Letalski, železniški in ladijski promet je alternativa, ki je na voljo. Izbira je odvisna od posameznika, predvsem pa kako in na kakšen način želi prepotovati želeno razdaljo. Letalski leti v notranjosti nudijo hitro potovanje na velikih razdaljah. Zaradi konkurence in novih tržnih prijemov postajajo vedno bolj ugodni . Z nekaj znanja uporabe informacijske tehnologije je moč dobro potovanje po ZDA organizirati na dostopen in preprost način. Dobro si je vzeti čas, zbrati dobre in kakovostne informacije in sestaviti dober načrt potovanja. Upoštevati velja tudi morebitne spremembe in pripadajoče alternative.

Kako potovati po ZDA je dobro vprašanje, ki si ga velja zastaviti pravočasno.