Prvomajski izleti leta 2017

Prvomajski izleti v 2017 so priložnosti za zanimiva potovanja v bližnjih ali bolj oddaljenih krajih.

Prvomajski izleti v 2017 nudijo številne možne turistične destinacije in cilje. Potrebno je zgolj izbrati na zahtevam in pričakovanjem primere način. Vsako potovanje zahteva določen čas za dosego popotniškega cilja ter povratek. Bolj kot je cilj oddaljen, bolj zahtevno je načrtovanje. Manj zahtevno načrtovanje zahtevajo krajši prvomajski izleti v 2017, predvsem tisti z lastnim prevozom. V tem primeru moramo upoštevati zgolj morebitne zastoje na cesti oziroma druge podobne ovire. Zavedati se moramo, da prvomajski izleti letnika 2017 ne zanimajo zgolj nas. Tudi drugi si želijo svoje dela proste dni izkoristiti za obisk njim najboljše turistične destinacije. V izogib gneče obstajajo alternativni prvomajski izleti leta 2017, na turistično manj oblegane konce dežele ali širše regije. Uberemo lahko stranske poti, izberemo različne kombinacije prevozov ali se na druge načine izognemo možnosti gneče. Stranske poti mnoge presenetijo, tudi ko jih izberejo na slepo. Slovenija je dežela, ki slovi po svoji slikovitosti ter tisočerih različnih turističnih destinacijah. Zato so nam unikatni prvomajski izleti letnika 2017 na voljo na praktično vsakem izvozu iz glavnih prometnic. Kombinacije različnih prevoznih sredstev so prav tako zanimiva ter vedno bolj priljubljena alternativa prvomajskih dela prostih dni. Zanimiva je kombinacija vlaka in kolesa. Vlak nam nudi udobno potovanje, kolo pa možnost obiska bližnje ali bolj oddaljene okolice železniške postaje. V nekaterih primerih imamo na voljo tudi urejene in označene povezave med železniškimi postajami ter kolesarjem prilagojene urnike vlakov ter vlakovne kompozicije. Od potnikov na kolesih se zahteva zgolj pravočasen prihod na železniško postajo, ostalo pa lahko po mili volji prilagajajo načrtovanemu potovanju ali se za smer odločajo skladno z videnim in ogleda vrednim ob poti.

Prvomajski izleti v letu 2017 so pisana paleta možnosti za obisk naravnih, kulturnih in drugih znamenitosti v domovini ali preko njenih meja.

Preberi več

Sigiriya, turistična znamenitost

Sigiriya je znana turistična znamenitost tropskega otoka Šrilanke.

Palača Sigiriya zaznamuje tropski otok v njegovem središču, v bližini je tudi mesto Kandy. Veljata za ogleda vredni destinaciji, mnogi ju združijo v krožno potovanje po otoku. Večina potnikov se odloči za izhodišče v prestolnici z imenom Colombo. Prestolnica se nahaja na zahodni obali, velja za središče in največje mesto na otoku. Šteje slabih osemsto tisoč prebivalcev, na širšem območju pa število prebivalcev naraste na preko pet milijonov. Sigiriya je od prestolnice oddaljena, do nje pa je mogoče priti na več načinov. Izbira poti je odvisna od ciljev, želja ter drugih dejavnikov. Če je naš cilj Sigiriya je potrebno ubrati pot v smeri severovzhod, dosegljiv je nekaj urah. Ogled kraja nekdanje prestolnice je spektakularen, na vrh dvesto metrske skale se me moč povzpeti po stopnicah. Te so prislonjene ob skalo ter zavarovane, tako da je vsa bojazen odveč. Potrebno je zgolj nekaj kondicije za premagovanje višine, ter soočenja s samo višino. Skalni osamelec Sigiriya je viden že od daleč, govori pa o dramatičnem nastajanju našega planeta. Za razlago pojava obstaja več razlag, nedvomno pa gre za posledico delovanja davno ugaslega vulkana. Pogled z vrha skalnega osamelca navzdol bi mogoče komu povzročal težave, kar pa je moč na enostaven način rešiti. Za vse, ki jim višina ni pogodu obstaja alternativa. Kompleks Sigiriya ponuja zanimivega tudi na tleh, to je predvsem sprehod po urejenih vrtovih. Urejenost spominja na danes znane urbanistične rešitve, razlika je v času nastanka. V petem stoletju je bila takšna ureditev svojevrstna posebnost, toliko bolj ob zavedanju problema oskrbe z vodo na sušnem območju. Na otoku so že od drugega stoletja dalje zagotavljati z gradnjo zbiralnikov, veliko danes obstoječih je iz tistega obdobja. Razlika je predvsem v večji skrbi zanje v preteklosti, danes so veliko bolj prepuščeni sami sebi.

Sigiriya je vredna obiska.

Mehika, bogastvo kulture

Mehika svoje kulturne znamenitosti že dolgo časa uspešno izvaža v številne tuje dežele.

Tudi pri nas je Mehika številnim znana, nekaterim celo domača in zelo blizu. Mehiška kulinarika , glasba ter druge kulturne znamenitosti je mogoče pri nas doživeti v številnih krajih. Gre pa je približek tistega vsega, kar Mehika nudi v izvirniku. Dežela se nahaja južno od Združenih držav, na jugu sega na področje Srednje Amerike. Mehika se razteza na skoraj dveh milijonih kvadratnih kilometrov veliki površini z zelo razgibanim v površjem. Njen obalni pas meri preko dvanajst tisoč kilometrov. Večji delež pripada Tihemu oceanu, pacifiška obala meri preko osem tisoč kilometrov. Atlantska obala je za več kot polovico manjša, meri vsega dobrih tri tisoč kilometrov. Mehika se nahaja tudi izven celine, v Tihem oceanu ji pripada otočje Revillagigedo. Med otoki je največji Socorro, ki meri skoraj sto trideset kvadratnih kilometrov. Pod otočje sodijo še otoki Clarion, Partida in San Benedicto. Slednji mu je najbližji največjemu otoku otočja, leži severno od njega. Najbolj oddaljen je Clarion, nekoliko bliže je Partida. Edino naselje na otokih je na Socorru, šteje 200 prebivalcev. Gorati del je razdeljen na več območji, Mehiško višavje je nadaljevanje ameriškega goratega zahoda. Obsega območje med reko Rio Bravo del Notre do Tahuantepeške ožine. Predstavlja najgosteje poseljene območje države med milijonskim San Luís Potosí ter prestolnico Ciudad de México z devet milijoni prebivalcev. Večja mesta so še Guadalajara ter Monterrey z štirimi milijoni prebivalcev, Puebla ter Veracruz z preko dvema milijonoma prebivalcev ter Tijuana, Toluca, León, Ciudad Juárez ter Querétaro z preko milijon prebivalci. Mehika je upravno razdeljena na enaintrideset zveznih držav in Mehiško zvezno okrožje. Slednje obsega območje glavnega mesta Ciudad de México. Zvezne države so nadalje razdeljene na skupaj dva tisoč štiristo občin, zvezno okrožje pa na šestnajst delegaciones.

Mehika je dežela z zelo razgibanim značajem.

Več

Uzbekistan, dežela centralne Azije

Uzbekistan je dežela centralne Azije .

Centralna Azija, kje leži Uzbekistan, je regija Azijske celine. Gre za območje, ki se od vzhodnem obale Kaspijskega morja širi proti vzhodu. Gre za geografsko zelo raznoliko in obsežno območje. Centralna Azija ima visoke planote, suhe puščave, visoka gorstva, puščavo ter travne stepe. Poleg tega so značilnost centralne Azije nekatera vodna bogastva, ki so v veliki meri narekovala zgodovino in možnost življenja. Med rekami so to Hari, Amu Darja in Sir Darja, med večjimi jezeri pa Aralsko, Kaspijsko in Balkajsko jezero. Uzbekistan si jih deli skupaj z drugimi deželami srednje Azije. Država Uzbekistan je ena od dežel centralne Azije, ki so pred nekaj več kot dvema desetletjema samostojno zaživele s pomočjo odcepitve od nekdanje Sovjetske zveze. Dežele centralne Azije so po širši definicij udi države, ki ne izvirajo iz nekdanje Sovjetske zveze . To so Mongolija, Afganistan, Tibet in Xinjang . Značilnosti centralne Azije se v velik meri odražajo tudi v državi Uzbekistan. Zgodovina, kulture in druge značilnosti so velikokrat med seboj povezane kot vezni člen. Ko govorimo o osvajalskih pohodih različnih zgodovinskih oseb, je bila usoda ozemelj večine držav praktično enaka. Uzbekistan tako deli nekaj zgodovine z drugimi državami centralne Azije. Svojo zgodovino Uzbekistan ustvarja v zadnjih dveh desetletji, ko po razpadu in odcepitvi od Sovjetske zveze, samostojno odloča o svoji zgodovini. Podnebje je v veliki meri tudi značilnost širšega območja. Za Uzbekistan so tako značilna dolga, vroča in suha poletja ter mrzle zime. Na območju države Uzbekistan je malo padavin. Povprečna temperatura v juniju in avgustu doseže dva in trideset stopinj Celzija, me tem ko se že jeseni temperature spustijo do ledišča. V zimskih mesecih se temperature spustijo krepko pod ledišče. Zimski meseci imajo tudi značilna krajša obdobja s sneženjem.

Uzbekistan je dežela, ki čaka na obiskovalce, ki na eni strani želijo edinstvenost novosti in se izogibajo monotonosti klasičnih destinacij.

https://www.agencija-oskar.si/blog/category/uzbekistan/

Anglija, globalno zanimiva

Anglija je globalno zanimiv del največjega evropskega otoka.

Globalno najbolj zanimiv del predstavlja prestolnica London, ki šteje četrtino njenega prebivata. Anglija se nahaja na južnem delu Velike Britanije. Poleg prestolnice so večja mesta Birmingham, Leeds, Sheffield, Bradford, Liverpool in Manchester. Turiste prijetna zelena dežela , kjer se mestni vrvež prepleta s podeželjem, vabi na različne konce. Prestolnica je po številu obiskovalcev vsekakor v prednosti, po zanimivosti pa so mnenja deljena. Vsekakor je prestolnica dobra za krajše obiske, vse velikokrat tudi globalno pomembno je strnjeno na površini slabih tisoč šesto kvadratnih kilometrov. Kar pomeni, da je mogoče preko vikenda ali v enakem številu dni, videti veliko več kot kjerkoli drugje. Za vse, ki željo prepoznat utrip dežele, pa je vsekakor Anglija zanimiva tudi izven prestolnice. Izven nje je mogoče na številnih pomnikih zgodovine ugotoviti, kako se je nekoč kmetijska dežela preobrazila v industrijsko, ter kako je nekdaj podeželsko prebivalstvo postalo pretežno prebivalstvo mest. Anglija ima zgolj dve milijonski mesti, kljub temu pa okoli devetdeset odstotkov prebivalstva živi v mestih. Večino, skoraj štirideset odstotkov predstavlja sedem večjih okolji. Pomemben del pomnikov zgodovine predstavljajo gradovi, palače, spomeniki, drugi del pa tehnična dediščina, ki kaže na spremembe z industrijsko revolucijo. Ta je imela različne obraze, kar se kaže v razvoju določenih predelov od nekdaj skromnih vasi in podeželja preko industrializiranih mest, do današnjih dni. Anglija se bo ob takšnih ogledih izven prestolnice pokazala v drugačni luči, kot je predstava velike večine ljudi izven Otoka. Sama narava izven mestnih središč pa je zgolj razlog več za obisk. Zeleno pokrajino najdemo v odtenkih od slikovitih obalnih pečin do antičnih gozdov. Anglija je destinacija za ljudi z zelo raznolikimi okusi. Na svoj račun bodo prišli tisti, ki imajo radi sodobno, kot ljubitelji zgodovine, ter tako ljubitelji modernih mestnih ulic kot odmaknjenih podeželskih kotičkov.

Anglija je vedno dobra izbira.