Pohodništvo za vse in vsakogar

Pohodništvo je bilo v davni preteklosti premagovanje razdalj in način gibanja iz kraja v kraj. Danes je pohodništvo predvsem dostopna in razširjena rekreacijska aktivnost. seveda je potrebno na tem mestu pohodništvo ločiti od sprehoda ali hoje, nordijske hoje in raznih drugih podobnih alternativ. Hoja ali sprehod je manj intenzivna aktivnost, poteka pa večinoma v lokalnem okolju. Nordijska hoja je tehnično bolj zahtevna, poteka pa lahko na prav tako razgibanem terenu z posebno tehniko gibanja.

Pohodništvo je primerno za vsakogar

 

Varno na pot

Pohodništvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, vendar je imelo v preteklosti povsem drugačno vlogo kot danes. Poleg že omenjenega načina premagovanja razdalj oziroma načina gibanja iz kraja v kraj je pohodništvo spremljalo lov ter razne druge podobne aktivnosti. Kar pomeni, da so se ljudje za pohodništvo odločili z namenom pridobivanja koristi. Danes je to predvsem rekreacija in oblika preživljanja prostega časa v naravi. Zaradi zelo razgibanega Alpskega sveta in predgorja v Sloveniji je poti na pretek, ob njih pa je veliko število koč in drugih podobnih objektov, ne primanjkuje pa tudi naravnih in kulturnih znamenitosti. Poti lahko izbiramo poljubno, lahko pa se odločimo za načrtno izbiro poti. Načrtna izbira poti je povezana z dosego določenega cilja, kot je recimo premagati Slovensko planinsko pot v več etapah. Ob vsem navdušenju in lepotah Slovenskega gorskega sveta ne smemo nikoli pozabiti na lastno varnost ter varnost drugih pohodnikov. Gorski svet ima svoje zakonitosti, te pa so predvsem mestnim ljudem bolj ali manj neznanka. Vedno je potrebno računati z vremenom, ki zna biti predvsem v nekaterih predelih muhasto. Na višini dva tisoč metrov pomeni poletna nevihta ne zgolj nevarnosti premočenja do kosti, nevarnosti udara strele, nevarnost spolzkih poti, ampak dodatno nevarnost podhladitve. Zato se je pred odhodom na pot modro vprašati o vremenu, o opremljenosti, o kondicijski pripravljenosti, sposobnosti orientacije in podobno. Za pohodništvo velja, da pomeni doseči planinski cilj zgolj polovica opravljene poti. Pomembna je tudi primerna oprema. Vabljeni na nakup v spletno www.tomassport2.si.

Planinski nahrbtniki priznane blagovne znamke

Pri nakupu nahrbtnikov, ki jih uporabljamo za raznovrstne namene smo v prvi vrsti pozorni na vse pomembne lastnosti in tudi na proizvajalca, od katerega je predvsem odvisno, kako nam bo nek nahrbtnik služil in tudi ustrezal. Potovalni nahrbtniki so samo ena od oblik nahrbtnikov, ki so med ljudmi izjemno priljubljeni, saj je za njih značilno, da jih ne uporabljamo samo za izlet v hribe, ampak tudi za vse druge podobne aktivnosti.

 

Na spletnih policah je veliko izbire priznane blagovne znamke

 

Blagovna znamka je pogosto sinonim za kvaliteto. Posebno v tako priljubljeni panogi, kot je pohodništvo ali plezanje. Planinski nahrbtniki, ki veljajo za produkte priznanih blagovnih znamk, so zelo dobro založeni tudi na spletnih prodajnih policah, kjer si lahko ogledamo tudi vse njihove lastnosti. Za večino od nahrbtnikov te vrste je značilno, da so narejeni z lahko konstrukcijo in izjemno uporabnimi funkcijami.

 

Nahrbtniki, ki jih uporabljamo predvsem za izlete v hribe oziroma planine, pa se med seboj v veliki meri ločijo tudi po velikosti. Večinoma so takšni planinski nahrbtniki izjemno veliki, sploh če z njimi v gore odidemo za dlje časa. Morajo biti nepremočljivi in ravno dovolj veliki, da lahko v njem shranimo vse potrebne stvari. Pri tem je pomembno, da lahko hitro in brez velikih težav dostopamo do stvari.

 

Po drugi strani pa poznamo tudi manjše planinske nahrbtnike, ki jih uporabljamo za krajše izlete ali pa za otroke, ki ne zmorejo na svojih hrbtih prenašati veliko teže. Na srečo pa so vsi planinski nahrbtniki sodobnih proizvajalcev oziroma blagovnih znamk oblikovani po ergonomskih načelih, ki vsakemu posamezniku omogočajo, da se z njimi počuti dovolj udobno in da tudi določen del telesa pri nošenju ne trpi.

 

Sodobni pohodniški nahrbtniki te vrste so na spletnih policah tudi vedno na razpolago za nakup po posebni akcijski ponudbi.

Kakšno obutev za pohodništvo kupiti

PohodništvoČe se odločate, da boste pričeli obiskovati hribovja in gorovja, potem je pametno, da kupite obutev za pohodništvo. Mnogi začetniški pohodniki naredijo zelo neodgovorno napako, da se v gore odpravijo s tekaško obutvijo ali celo s čim slabšim. S tem močno ogrozijo svojo varnost, pa ne le zaradi tega, ker so zvini gležnjev v tekaški opremi pogostejši, ampak lahko tudi padejo v dolino in pri tem izgubijo svoje življenje. Zato je zares prva stvar, za katero mora vsak pohodnik poskrbeti, to, da si nabavi kakovostno obutev za pohodništvo.

Pri tem pa je pomembno, da upošteva neke osnovne nasvete, kako obutev za pohodništvo izbrati, da bo koristna s tem, da bo zares služila svojemu namenu. Napačno izbrana obutev za pohodništvo lahko naredi več škode kot koristi. Prva pomembna točka je, da mora biti zgornji del obutve dovolj tesna, da nudi dobro oporo spodnjemu delu noge. Seveda pa obutev za pohodništvo ne sme tiščati na nobenem delu, zato mora biti pritisk ravno pravšnji. Zelo pomembna stvar je položaj prstov. Ne kupujte obutev za pohodništvo le tako, da se zanašate na številko noge. Številke se med proizvajalci malenkostno razlikujejo, zato morate obutev za pohodništvo pomeriti in preizkusiti že v trgovini. To pomeni, da si morate obuti oba čevlja, saj vam bo lahko levi prav, desni pa vas bo tiščal. Pred nakupom naj bo obutev za pohodništvo nekaj minut na nogah, prsti morajo biti pri tem brez pritiska. Če ste v dvomih, kupite raje obutev za pohodništvo, ki je za pol številke prevelika, saj lahko v prihodnosti uporabite malce debelejše nogavice.

http://www.superge.si/Pohodnistvo/