Sodobne kuhinje

Večina prostorov v sodobnih domovih izgleda precej drugače kot nekoč, vseeno pa ohranjajo nekatere iste funkcije. Ne govorimo o modernih modnih trendih, temveč splošno o prostorih, ki jih najdemo v sodobnih domovih. Tudi kuhinje so se v veliki meri spremenile, a hkrati ostajajo takšne, kot so bile nekoč – še vedno jih namreč uporabljamo za isti namen, namreč kuhanje oziroma pripravo hrane. Tako smo omejeni z izbiro opreme in drugimi prilagoditvami prostora, saj moramo v vsakem primeru ugoditi zahtevam, ki jih postavlja osnovna naloga prostora. Vseeno pa ostaja nekaj svobode pri načrtovanju, oblikovanju in opremljanju prostora, zato so sodobne kuhinje precej raznolike, vedno pa funkcionalne in učinkovite v svojem namenu.

Dizajn sodobne kuhinje

Prostor za pripravo hrane je smiselno kombinirati s prostorom za postrežbo. Če k temu dodamo še prostorsko stisko in manjše površine stanovanj (tudi zaradi cen nepremičnin), dobimo kombinirane kuhinje, ki nekaj prostora namenjajo tudi jedilnici. Posebej posrečeni so odprti prostori, ki lepo zlivajo obe funkciji, vseeno pa razločujejo prostor s kakšnim posrečenim elementom, priljubljena izbira je na primer kuhinjski otok. Takšne odprte kuhinje so nadvse priljubljene in skoraj že pravilo v sodobnih domovih. Ločene jedilnice so velika izjema, najdemo jih le v stanovanjih starejšega datuma oziroma v hišah, ki imajo več prostora. Vseeno je funkcionalnost jedilnice tako pomembna, da je ne moremo odpraviti, zato mora imeti kuhinja mizo in dovolj prostora za postrežbo.

Poleg tega so sodobne kuhinje v veliki meri prilagojene optimalnemu delovnemu procesu. Pri pripravi hrane moramo imeti vedno pri roki nekatere ključne gospodinjske aparate in naprave, hkrati pa je neprecenljiv tudi delovni prostor in prostor za shranjevanje. Tako lahko v vsaki kuhinji najdemo določeno logiko, ki je smiselna in se nanjo lahko hitro privadimo. Dizajn je torej prilagojen funkcionalnosti, kar ne pomeni, da so vse kuhinje enake, saj še vedno obstaja zelo veliko možnih variacij.

Preverite kuhinje Gorenje.

Oblazinjeno pohištvo imamo radi, ker je udobno

V današnjem času je izjemno pomembno, da imamo v svojih domovih pohištvo, ki ni samo funkcionalno, ampak tudi nadvse udobno. Tudi od udobja je namreč v veliki meri odvisna kakovost našega življenja, posledično pa tudi naše zdravje. Če bomo v svoje prostore postavljali udobno pohištvo, se bomo veliko bolje počutili. Tovrstno pohištvo pa je lahko zelo široko področje. Za vsako osebo udobje lahko pomeni kaj drugega. Vsi pa se bomo zagotovo strinjali, da posebno mero udobja da oblazinjeno pohištvo, ki je na trgu izjemno priljubljeno. Ljudje zelo radi posegajo po njem, saj vedo, kaj vse jim lahko prinese v njihovo življenje.

Preberi več o Oblazinjeno pohištvo imamo radi, ker je udobno

Ergonomski stoli so prisotni skoraj v vsaki pisarni

Pogoj, da svoje delo opravljamo kvalitetno in zavzeto, je tudi dobra oprema. Če jo imamo, potem smo naredili že prvi korak do uspeha. Veliko ljudi na svojih delovnih mestih sedi in zato je pomembno, na kakšnem stolu sedijo in kako se na njem počutijo. Ergonomski stoli trenutno veljajo za najbolj kvalitetne stole, ki jih uporabljajo tudi tisti na vodilnih položajih. Pripomorejo k boljšem počutju, varovanju zdravja na delovnem mestu ter zmanjšajo možnost poškodb zaradi sedenja.

Tovrstni stoli nam nudijo učinkovito in udobno sedenje

Ker so ergonomski stoli izdelani po posebnih kriterijih, ki so bili skrbno načrtovani, veljajo za zelo učinkovite in tudi udobne. Popolnoma se namreč prilagodijo našemu telesu in naši vrsti sedenja. Gre pravzaprav že za vrsto fotelja in za klasiko, ki se ponaša z modernim dizajnom. Priporočajo ga tudi zdravniki, še posebej ljudem, ki jim težave dela hrbtenica. Primerni so tudi za domačo rabo, saj je pomembno, da nas udobje spremlja tudi doma.

Opcije so različne

Ergonomski stoli so med seboj lahko zelo različni. Vsi pa imajo že prej omenjeni skupni imenovalec in to je neverjetna prilagodljivost ter tudi udobje. Seveda pa imamo možnost izbirati. Odločimo se lahko za visok ali pa nizek naslon, za različen material in dimenzije.

Kakorkoli že, živimo v času, ki se nam ne prilagaja, ampak se mi prilagajamo njemu. Ravno zato pa je dobro, da poskrbimo za stvari, ki se lahko prilagodijo nam. Ergonomski stoli so stvar, ki se nam v trenutku prilagodi in naše življenje naredi boljše. Dobro jih je torej imeti doma in pa tudi na delovnem mestu, saj moramo ves čas sami poskrbeti za svoje udobje.

Pohištvo v kuhinji naj bo tudi uporabno, ne samo lepo

Ravno na novo opremljate svojo kuhinjo, ker ste se naveličali svoje stare, je bilo pohištvo že poškodovano zaradi močnih čistil, ki jih je v kuhinji pač treba uporabiti, da se lahko odstrani vsa maščoba in bi radi spremembo? Potem je vsekakor res skrajni čas, da se odločite za nakup novega pohištva, pri tem pa ne pozabite, kuhinjska galanterija ne sme biti le lepa, ampak vsekakor tudi uporabna. Vsekakor mora biti pohištvo v kuhinji primerno tudi za to, da se kaj polije, da se lahko uporabijo sredstva za odstranjevanje maščobe, pa se kuhinjska galanterija čisto nič ne poškoduje. Prav tako mora pohištvo omogočati dovolj odlagalnih in delovnih površin, vključevati pa mora tudi vse tiste detajle, ki omogočajo, da se lahko vsa posoda in vsi ostali pripomočki v kuhinji tako pospravijo, da vse ostane še vedno pregledno. Seveda pa ima vsak človek, ki je v kuhinji, svoje navade in enemu je ljubše to, drugemu pa drugo. Pa mislite, da se za vse navade najde kuhinjsko pohištvo, ki je že serijsko izdelano, hkrati pa se mora ujemati tudi po dimenzijah in vam mora biti že na prvi pogled všeč? Zelo malo verjetno, da vse to obstaja oz. morate iskati kar dolgo časa, da se vam morda uresničijo želje, da bi našli vse tisto, kar potrebujete in si želite. Zato se je vsekakor najbolje odločiti za izdelavo po meri pri mizarju, ki pohištvo res naredi tako, kot ima vsaka stranka željo, hkrati upošteva dane prostorske možnosti in uporabljene materiale.

Pohištvo je ogledalo investitorja

Pohištvo je ogledalo investitorja, to najbolj nazorno kažejo ključni elementi ter izbrane lastnosti.

Vsako pohištvo je unikatno, čeprav je zanj značilna serijska proizvodnja ter so izbrani praktično enaki kuhinjski elementi. Razlog zato tiči v samem prostoru, montaži, dodanih kuhinjskih aparatih in drugih podrobnostih. Načeloma enako pohištvo najdemo v hotelih in drugih prostorih, ki so si teoretično zrcalno enaki. Vendar tudi v hotelih in drugih podobnih prostorih pride do razlik v legi prostora glede na smer neba oziroma druge prostore. Ključni za izbiro pohištva so velikost in oblika prostora, namen ter zaporedje elementov. Velikost in oblika prostora sta dve stalnici, katerim se prilagaja pohištvo. Obstajata pa dva različna načina doseganja prilagajanja pohištva prostoru ter njegovim lastnostim. Prvo je po meri izdelano pohištvo, druga pa je prostoru prilagojeno pohištvo. V prvem primeru govorimo o unikatni in namenski proizvodnji pohištva, ki je narejeno natančno po željah investitorja v zvezi z danim prostorom ter lastnostmi izvedbe. Drugi primer je serijsko proizvedeno pohištvo, ki ima točno določeno množico elementov. S temi elementi je mogoče v veliki meri doseči prilagajanje prostoru, vendar redko tako popolno kot to lahko zagotovi pohištvo po naročilu. Namen je podobno pomemben faktor odločanja, saj gre za od investitorja do investitorja zelo različne zahteve. Načeloma isti namen je lahko spremenjen, ko gre za očeta ali mamo z družino oziroma samskega moškega ali žensko. Razlike se večajo, če gre za domače živali v stanovanju ali kakšne druge posebnosti. Zaporedje elementov je zelo pomembno za dober izkoristek in uporabnost. Ta lastnost je zelo zahtevna predvsem pri prvi izbiri, pri kasnejših so z prvo izbiro pridobljene številne izkušnje. Vendar bi hkrati težko našli kupca, ki je povsem brez izkušenj. Mladi kupci tako lahko črpajo izkušnje, ki so jih pridobili z uporabo pohištva v otroštvu oziroma dobi odraščanja.

Pohištvo izbiramo skladno z razpoložljivim prostorom ter predvidenim namenom uporabe.

Več