Čevlji so starodavno človeško odkritje

Čevlji so človeško odkritje in znak sposobnosti razvoja.

Čevlji so pojem, ki označuje obuvala različnih vrst in tipov. Najbolj vsestranske oznake srečamo v narečjih, kjer je ena beseda uporabljena za celo vrsto obuval. Največkrat pojem čevlji pomeni obutev, ki ima trši podplat ter sega do gležnja ali nekoliko čez gleženj. Za izdelavo se uporabljajo različni umetni in naravni materiali ter različni postopki izdelave. Kdaj natančno vstopijo čevlji v človekovo zgodovino je nemogoče reči. Zagotovo pa je moč trditi, da so posledica zaščite stopala pred mrazom ter agresivno podlago. V bolj ugodnih vremenskih razmerah so mnogi ljudje še pred pol stoletja pogosto hodili bosi, nekateri to prakticirajo tudi danes. Gre za razmišljanje po načelu : kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Stopala pa so hkrati veliko bolj odporna oziroma vzpostavijo obrambne sposobnosti. Med arheološkimi najdbami se najde različne preproste izvedbe, ki kažejo na iznajdljivost človeka iz tistega obdobja. Tak primer se nam ponuja na ogled v Južnotirolskem deželnem arheološkem muzeju v Bolzanu. Gre za legendarno mumijo poimenovano Ötzi, po istoimenskih Alpah. V muzeju lahko vidimo rekonstrukcijo človeka z obleko, obutvijo ter opremo, ki so jo našli ob njegovem truplu. Njegovi čevlji so bili razmeroma preprosti, vendar vodoodporni in široki, primerni za hojo po snegu. Po predvidevanju strokovnjakov izvira naš davni prednik iz štiriintridesetega stoletja pred našim štetjem. Kar pomeni, da je vsaj toliko stara obutev primerna za sneg oziroma hojo po zasneženi pokrajini. Zagotovo pa je bila obutev iznajdena še prej, najverjetneje tudi v preprostejši izvedbi. Na mnogih območjih Alp še danes srečamo v poletnem času hojo brez obutve, ki naj bi pozitivno vplivala na stopala. Čevlji na tem območju so uporabljeni v zimskem času ter ob pojavu drugih za stopala in zdravje neugodnih vremenskih razmerah.

Čevlji so dokaz, da je človek znal naravne danosti sebi v prid uporabiti že v pradavnini.

https://www.tomassport2.si/Obutev/

Adidas, globalna blagovna znamka

Adidas je globalna blagovna znamka.

Ime Adidas pozna praktično vsaka odrasla oseba. Nemška
mednarodna korporacija snuje in izdeluje športno obutev, oblačila ter razne dodatke. V to skupino sodijo očal, ure, torbe, majice ter druge s športom povezane artikle. Adidas je največji proizvajalec športne opreme na stari celini, globalno zaostaja zgolj za blagovno znamko Nike. Blagovna znamka ima prepoznavno značilnost, tri povezane črte. Obstajajo v različnih izvedbah, pojavljajo se tudi v logotipu. Začetki blagovne znamke segajo v dvajseta leta dvajsetega stoletja na Bavarsko. V mestu Herzogenaurach je mama ustanovitelja blagovne znamke Adidas imela pralnico, v njej je Adolf Dassler izdelal prvi par športne obutve. Ko se je iz vojne vrnil tudi brat Rudolf, se je podjetje preimenovalo v Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Kar bi v slovenščino prevedli kot Tovarna čevljev bratov Dassler. Svetovno slavo blagovne znamke Adidas je Adolf Dassler dosegel z genialnim tržnim pristopom. Leta tisoč devetsto šestintrideset so se v Berlinu odvijale poletne olimpijske igre, uradno Igre XI. olimpijade. Na prizorišče olimpijskih iger se je odpravil Adolf Dassler z nekaj pari tekaških čevljev. Z njimi je uspel prepričati ameriškega sprinterja Jesseja Owensa. Ameriškega sprinter Jesse Owens pa je na berlinskih olimpijski igrah osvojil štiri zlate medalje, kar je športno obutev Adidas izstrelilo v svetovno orbito športne opreme. Naročila za športno obutev so začela deževati, pred drugo svetovno vojno sta brata Dassler prodala naklado dvesto tisoč parov letno. Med drugo svetovno vojno in kmalu po njej je prišlo do spora med bratoma. S tem pa je povezano tudi rojstvo blagovne znamke Puma. Po drugi svetovni vojni se je začel tudi nagel vzpon in razširitev blagovne znamke Adidas na vse globalne trge. Blagovna znamka pa je prisotna tudi na mnogih globalno znanih in odmevnih športnih prireditev.

Adidas je bogata ponudba športe obutve, oblek, očal, torb ter raznih drugih s športom povezanih artiklov.

https://www.hervis.si/store/Znamke/ADIDAS/1_001

Havaianas, preprosto odlično

Havaianas so obutev poletnih dni .

Pri nas obutvi Havaianas pogovorno velikokrat rečemo japonke. V poletnih mesecih so razmere za takšno obutev več kot odlične. Noga se v polenih mesecih lahko ne počuti udobno zaradi premajhne zračnosti obutve. Zato se v poletnih mesecih velikokrat odločimo za Havaianas, ki prijetno s koristnim nadomesti klasično obutev. Klasično obutev tako prihranimo za hladnejše mesece leta, v poletnih pa s pridom nosimo Havaianas japonke. Navdušenje, ki ga prinašajo
Havaianas izdelki praktično ne poznajo razlik. Uporabljajo jih ženske, moški in otroci. Havaianas obutev je primerna za prosti čas, kot bolj form analne dogodke.
Obutev Havaianas zagotavlja udoben in varen korak že z lastnostmi. Že od samega začetka je znano, da se za izdelavo uporabljajo materiali, ki omogočajo udobje in dolgo življenjsko dobo. V nekaterih delih sveta so postali priljubljene s pečatom oblasti. Danes uporabnost večajo modni in oblikovni prijemi. Omogočajo, da se krog zadovoljnih kupcev in uporabnikov širi. Širok izbor bo zadovoljil zelo različne uporabnike. Tako bodo lahko uporabljeni za različne namene in različne osebe. Odličnost blagovne znamke se kaže tudi v iskanju vedno novih možnosti na trgu in med kupic. Tako so svojo paleto proizvodov razširili tudi na obutev, ki jo lahko nosimo tudi v hladnejših delih leta. Uporabnost blagovne znamke je zato bistveno večja, toliko večje je tudi navdušenje uporabnikov, ki so lahko ženske, moški in otroci. Odlično obuvalo za različne namene je navdušilo tudi mnoge modne oblikovalce, ki so svoj pečat pustili na izdelkih blagovne znamke Havaianas. Tako se lahko za izdelke blagovne znamke Havaianas odločajo tudi najbolj zahtevni kupci. Poleg tega se je okrepil izbor, predvsem v ponudbi, ki ima modno in oblikovno noto posebej izraženo. Izbor je tako velik, da včasih povzroča preglavice. Seveda ni prepovedano izbrati par ali dva več, tako bo zadrga manjša.

Havaianas je uporabna in modna obutev.

Kakšno obutev za pohodništvo kupiti

PohodništvoČe se odločate, da boste pričeli obiskovati hribovja in gorovja, potem je pametno, da kupite obutev za pohodništvo. Mnogi začetniški pohodniki naredijo zelo neodgovorno napako, da se v gore odpravijo s tekaško obutvijo ali celo s čim slabšim. S tem močno ogrozijo svojo varnost, pa ne le zaradi tega, ker so zvini gležnjev v tekaški opremi pogostejši, ampak lahko tudi padejo v dolino in pri tem izgubijo svoje življenje. Zato je zares prva stvar, za katero mora vsak pohodnik poskrbeti, to, da si nabavi kakovostno obutev za pohodništvo.

Pri tem pa je pomembno, da upošteva neke osnovne nasvete, kako obutev za pohodništvo izbrati, da bo koristna s tem, da bo zares služila svojemu namenu. Napačno izbrana obutev za pohodništvo lahko naredi več škode kot koristi. Prva pomembna točka je, da mora biti zgornji del obutve dovolj tesna, da nudi dobro oporo spodnjemu delu noge. Seveda pa obutev za pohodništvo ne sme tiščati na nobenem delu, zato mora biti pritisk ravno pravšnji. Zelo pomembna stvar je položaj prstov. Ne kupujte obutev za pohodništvo le tako, da se zanašate na številko noge. Številke se med proizvajalci malenkostno razlikujejo, zato morate obutev za pohodništvo pomeriti in preizkusiti že v trgovini. To pomeni, da si morate obuti oba čevlja, saj vam bo lahko levi prav, desni pa vas bo tiščal. Pred nakupom naj bo obutev za pohodništvo nekaj minut na nogah, prsti morajo biti pri tem brez pritiska. Če ste v dvomih, kupite raje obutev za pohodništvo, ki je za pol številke prevelika, saj lahko v prihodnosti uporabite malce debelejše nogavice.

http://www.superge.si/Pohodnistvo/