Dolenjske Toplice, bogata zgodovina

Dolenjske Toplice imajo bogato zgodovino, ta sega v čas, ko je na območju obstajala prazgodovinska naselbina .

Območje Dolenjske Toplice davni prebivalci niso izbrali naključno, ampak je šlo za strateško izbiro. Gre za obdobje zgodovine, ko si je moral človek poiskati lokacijo bivanja z vsemi odlikami življenju takratnega časa prijaznega okolja. Območje Dolenjske Toplice so izbrali iz dveh ključnih razlogov. Kot prvo je šlo za območje, na katerem so se križale poti iz porečja reke Krke v Belo Krajino. Na tem mestu pa je Krka tudi korenito spremenila smer toka, kar je prineslo dodatno primernost in prednosti. Druga prednost je bila strateška točka nadzora teh poti. Predstavljal jo je preko dvesto petdeset metrov visok grič Cvinger . Na tem območju je nastala prazgodovinska utrjena naselbina. Zlato obdobje naselbine sega v peto in čreto stoletje pred našim stetjem. O bogati kulturi pričajo ostanki arheoloških izkopavanj. Med najdbami so našli keramiko, pasne sponke, uhane, bojevniško opremo ter druge arheološke ostanke zgodovine. O kulturi davno minulih časov pa pričajo tudi obrambni nasipi, ki so služili obrambnim nalogom. Med novejšimi kulturnimi spomeniki imajo Dolenjske Toplice barokizirano cerkev svete Ane. Njena nastanek sega v sredino sedemnajstega stoletja. Posebnost so ohranjena gotska okna v prezbiteriju. Zunaj cerkve, na njeni južni strani, pa je so ostanki nekdanjega taborskega obzidja. O pomenu nedvoumno pričajo strelne line. Na območju občine Dolenjske Toplice to niso edini zgodovinski ostanki. V kraju Soteska razvaline gradu, v bližini je vrtni paviljon Hudičevim turnom, ljubitelji starih avtomobilov si lahko ogledajo depo. Kočevske Poljane, ki se nahajajo južno od naselja Dolenjske Toplice, nudijo ogled stare kočevarske vasi, v bližnjih Občicah pa si je mogoče ogledati Muzej Kočevarskih staroselcev. Območje pa je, kot ime samo pove, najbolj znano po toplicah z zdravilno močjo.

Poleg zdravilne vode na obiskovalca blagodejno deluje tipična pokrajina območja občine Dolenjske Toplice

http://www.mojaobcina.si/dolenjske-toplice/

Česa ne smete zamuditi na svojem potovanju v Vietnam

Vietnam je tako pisana in obenem tako drugačna država, da bi jo moral spoznati vsak, ki potuje po svetu. Pa to ne le enkrat, saj je Vietnam tako velik, da ga preprosto morate obiskati kar nekajkrat, da ga lahko vsaj malo spoznate in doživite v vsej svoji veličini. Obiskati Vietnam pomeni vstopiti v deželo, ki je polna naravnih lepot, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti in izjemno srčnih in dobrodušnih ljudi. Sprehod po glavnem mestu Hanoi nikakor ni podoben sprehodu po kateri izmed evropskih prestolnic, saj je to tudi v resnici pravo mesto kaosa. Ljudje imajo svoje trgovinice in restavracije kar na pločniku, jedi vam pripravijo vam pred očmi, smeti pa mečejo kar na rob ceste. Na svojem potovanju po Vietnamu je kar nekaj stvari, ki jih na svojem potovanju nikakor ne smete zamuditi. Toliko je prekrasnih stvari in turističnih atrakcij, ki jih Vietnam ponuja, da se je kar težko odločiti česa ne smete zamuditi. Prav gotovo ne smete mimo Ha Long Baya, ki je del svetovne dediščine. Tisočeri apnenčasti otoki, ki se dvigajo strmo v nebo in so na vrhu poraščeni z gosto džunglo, so pravi magnet za oči, dušo in za telo. Na veliko otokih so kraške jame, nekatere pa so zaradi turistov tudi osvetljene. Naslednja atrakcija, ki vabi na milijone turistov je Hoi An, nekoč staro zaspano ribiško mestece, je danes magnet za tujce. Leži na obali Južno-kitajskega morja in je še danes zelo dobro ohranjen primer pristanišča v tipičnem stilu jugovzhodne Azije 15. in 16. stoletja. Srce mesta je stari center, ki je poln vijugavih pešpoti, ulic in trgovin v kitajskem slogu. Hiše so večinoma narejene iz lesa in kombinacije tradicionalnega vietnamskega stila, pomešanega s stili nekaterih drugih narodov. Za potovanje v Vietnam se najbolj priporoča čas med oktobrom in zgodnjim majem.

Indija je skrivnostna dežela nasprotij

Mnogi, ki so v preteklosti obiskali države v Aziji, se bodo strinjali, da je Indija dežela nasprotij. Na eni strani imamo deželo, ki je polna naravnih in kulturnih bogastev. Bohoti se z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, ki privabljajo številne turiste iz vseh koncev in krajev sveta. Po drugi strani pa je Indija tudi dežela revščine. V tej državi je pismenih samo 52 odstotkov prebivalstva. Mnogi preživijo dan tudi z manj kot dolarjem, veliko je lačnih in bolnih. Tako se na eni strani kaži Indija kot biser svetovne dediščine, po drugi strani pa kot revna država ubogih ljudi.

Prav zaradi teh vidnih nasprotij je Indija ena izmed najbolj privlačnih turističnih destinacij na svetu. Država je poseljena s kar 1 milijardo prebivalcev, ki poseljujejo njene gorate in kmetijske površine, veliko ljudi pa je tudi koncentriranih v velemestih, kakršno je New Delhi. To je tudi glavno mesto te države. Indija je tudi versko precej raznolika država, v kateri živijo azijski muslimani, kristjani, hindujci, budisti in drugi pripadniki verstev.

Indija je znana tudi po značilni hrani, pri čemer je potrebno posebej izpostaviti to, da je velika razlika, če naročite indijsko jed pri nas ali pa si jo privoščite isto jed v Indiji. Razlika v uporabljenih surovinah, začimbah in drugih dodatkih je tako velika, da ima hrana popolnoma drugi okus in je tista, ki jo jeste tam precej volj okusna. Indijska hrana temelji na rižu, ribah, sadju in zelenjavi. V tem oziru velja tudi omeniti, da tudi pri nas izjemno priljubljena začimba, curry, prihaja od tam. Indija vas vsekakor iz kulinaričnega vidika ne bo razočarala.

Indija je znana tudi po posebni glasbi, ki temelji na tresočih ritmih strun. Podobna je zvenu lutnje ali citer. Ena izmed glavnih značilnosti izvajanja te glasbe je, da se igra le po glavnih strunah, stranske strune pa nihajo same od sebe.