Kaj moramo vedeti o montaži klimatske naprave?

Klimatske naprave se dandanes ne uporabljajo le kot dodatki, za že dopolnitev hlajenja ali ogrevanja, prav tako jih ne uporabljajo samo bogati ljudje. Klimatske naprave so se v današnjem času že tako razvile, da so zelo učinkovite, ne stanejo veliko denarja, in so zmožne konkretnega hlajenja ali ogrevanja. Ogrevanje s klimo pa še nikoli prej ni bilo tako poceni. Mnogi kupci, ki se odločijo za nakup klimatske naprave se zavedajo, da s klimo lahko privarčujejo veliko denarja, lahko tudi do 75%.

Klimatske naprave imajo veliko pozitivnih prednosti, saj lahko z njimi ustvarimo lastno klimatske pogoje, pod to se šteje ogrevanje ohlajanje, prečiščevanje zraka in celo vlažnost. To je še posebej dobro če se želimo zaščititi pred različnimi boleznimi in alergijami, poleg tega pa z dobro klimo povečamo produktivnost.

Ko kupimo klimatsko napravo imamo po navadi opcijo, da nam jo prodajalec tudi zmontira. Najprej je potrebno vedeti ali je klima split ali ne, če je split to pomeni da ima dva dela, notranji in zunanji, če pa ne pa je samo v enem delu. Za montiranje nekaterih klim so potrebna posebna orodja, to bi bila različne orodja za vakuumiranje sistema, pritrjevanje in tesnjenje sistema. Če nismo prepričani, da smo kos montaži je morebiti bolje, da za profesionalno montažo pokličemo monterje. Montaža klimatske naprave ni tako draga, zato jo lahko naročite brez skrbi.

Morda je bolje da že na začetku vložimo nekaj denarja v montažo in imamo tako mirno vest, da bo naprava delovala tak kot mora, poleg tega pa če napravo montiramo sami, pa se s tem izgubi garancija.

Kako izbrati pravo klimatsko napravo?

Ko izbirate kakšna klimatska naprava je primerna za vaš dom ali poslovne prostore vam svetujem, da se obrnete na strokovnjaka, ki vam bo znal svetovati. Strokovnjak bo poslušal vaše želje in zahteve, pregledal bo stanovanjski ali poslovni objekt, tako bo namreč lažje določil moč naprave, ki jo potrebujete. Moč naprave pa je pomembna, da naprava deluje pravilno in energetsko učinkovito. Lahko pa si sami doma pregledate ponudbo klimatskih naprav, za primer vam navajam spletno stran tersus.si, ki ponuja različne proizvajalce klimatskih naprav. Ponuja klimatske naprave znamke Panasonic, LG in Sharp. Spletna stran vam ponuja tudi možnost primerjave med različnimi napravami, tako da lahko primerjate različne izdelke med seboj, preden jih kupite. Cene klimatskih naprav se gibljejo od dobrih 600€ pa vse do slabih 3000€, vključno z DDV-jem.

Najprej pa se morate vprašati, koliko ste največ pripravljeni odšteti za klimatsko napravo. Svetujemo vam, da si pregledate posamezne karakteristike in prednosti izdelka ter čemu dajete prioriteto. Največja prednost klimatske naprave je seveda njena energetska varčnost (najbolj energetsko učinkovito razred A+++, najmanj pa razred G) ter kakšno ugodje nam nudi. Ali je za vas najpomembneje, da je klimatska naprava energetsko varčna ali da je tiha ali pa vam je najbolj pomembna kakovost zraka, ki ga dihate?

Podjetje Tersus vam nudi široko izbiro klimatskih naprav, ki si jih lahko naročite na dom, kar prek njihov spletne strani tersus.si, ponujajo pa vam tudi možnost brezplačne dostave in montažo, lahko pa vam le svetujejo pri postavitvi. Blago pa lahko tudi osebno prevzamete na sedežu v Ljubljani ali jih obiščete v razstavnem salonu na Brezovici pri Ljubljani, kjer si sami pogledate kaj vam ponujajo.