Orodje za vsak dan

Orodje je lahko preprosta naprava, ki zagotavlja mehansko korist pri opravljanju fizičnega dela. Veliko orodij uporablja nekatere oblike preprostih strojev ali so sestavljena iz njih. Večina orodij se lahko uporabi kot orožje, npr. kladivo ali nož. Podobno se lahko orožja, kot so eksplozivi, uporabijo kot orodja. Uporaba orodja sega že v pamtivek, uporabljali so ga že neandertalci, ki so si s pomočjo kamna, ki so ga privezali na palico naredili kladivo. Najdbe prvih orodij segajo vsaj 2,6 miljona let nazaj v Etiopiji. Eden izmed prvih orodij menijo, da je bila sekira. Izum orodja je bil pomemben korak v razvoju človeštva.

 

Mehanke naprave pa so doživele velik vzpon v antični Grčiji ko so iznajdli mlin, njihova uporaba pa se je razširila skozi srednji vek z dodatkom mlina na veter.

Klešče so ročno orodje, sestavljene iz dveh ogledalnih polovic, ki sta nekako na sredini pritrjeni druga na drugo z vijakom – da je omogočena gibljivost. Ustje klešč ima takšno ali drugačno obliko oziroma profil, ki je odvisen od funkcije tega orodja. Nasprotna stran klešč sta dva ročaja, ki jih stiskamo skupaj z objemom dlani. Poznamo in ločimo klešče glede na uporabnost, jih pa lažje razvrščamo po osnovni obliki čeljusti. Klešče vseh vrst danes najdemo v vseh tehničnih trgovinah, tudi v različnih supermarketih in spletnih trgovinah.

 

Izbijači se uporabljajo za odstranjevanje kovinskih zatičev iz lukenj, ne zamenjajte jih z izvijači. Izbijač je po navadi težka kovinska palica z oblikovano konico na enem koncu in topim kocem na drugi strani, na katerega udarimo s kladivom.