Honorarno delo in redna zaposlitev

Honorarno delo je oblika dela, ki od človeka ne zahteva polne zaposlitve. Osebe, ki so v rednem delavnem razmerju in so zaposlene za poldni delovni čas delajo 5 dni na teden po 8 ur na dan. To je običajen delovni teden, ki pa se lahko razlikuje, še posebej če delavec opravlja še kakšno dodatno honorarno delo. V primeru, da delavec dela nadure ali pa nadomešča sodelavca, ki šel na bolniško ali dopust, se delovnik seveda poveča, vendar pa s tem pridobi delavec dodatne ure, ki jih lahko koristi. Nekateri delodajalci omogočajo izplačilo ur, drugi delodajalci pa zahtevajo koriščenje nadur v obliki dodatnih dopustniški dni.

 

Honorarno delo pa lahko osebe, ki so redno zaposlene, oziroma so v rednem delovnem razmerju, opravljajo traven svoje redne zaposlitve. V tistem delu dneva, ko niso v redni službi, lahko svoj prosti čas izkoristijo, da pri drugem delodajalcu dodatno zaslužijo. Pri tem ne obstaja nobena zakonska omejitev, koliko ur lahko nekdo porabi za honorarno delo. Edina omejitev so posameznikove delovne zmožnosti.

 

Vendar je zelo pomembno, da oseba poskrbi za to, da honorarno delo ne bi onemogočilo storilnosti na rednem delovnem mestu. Ljudje imamo omejene delovne zmožnosti, kar pomeni, da toliko ur na dan lahko delamo optimalno, nato pa se krivulja storilnosti usmeri navzdol in vsaka dodatna ura dela predstavlja dodaten padec učinkovitosti. Honorarno delo običajno ni glavni vir zaslužka, zato v primeru, da slabo vpliva na učinkovitost na rednem delovnem mestu, je bolje z njim prenehati, oziroma je bolje, da se za honorarno delo nameni nekoliko manj časa. Človek lahko dobro dela le, če je spočit in regeneriran, zato pa si mora vzeti tudi čas zase. Kombinacija rednega dela s časom, ki ga zahteva honorarno delo, na dolgi rok človeka močno izčrpa, zato si je potrebno vzeti tudi čas za oddih in regeneracijo vseh delovnih zmožnosti.

Več si preberite tukaj.

Honorarno delo je med delodajalci priljubljena oblika »zaposlitve«

Honorarno delo je v Sloveniji zelo priljubljena oblika zaposlitve, po nekaterih podatkih si na takšen način denar služi že vsak peti. Ob naraščajoči brezposelnosti je velikokrat edina oblika dela, ki ga lahko brezposelni sploh dobi. Pa pri tem sploh ne gre, da ljudje niso sposobni, ne znajo ali ne morejo delati, še manj, da nimajo potrebne izobrazbe. Največja težava je namreč v tem, da je honorarno delo za delodajalce dobra možnost, kako ustvariti čim manjše stroške. Ko delodajalec nima potrebe po redni zaposlitvi, se tako velikokrat odloči in delovno mesto odda začasnemu, honorarnemu delavcu. Po mnenju nekaterih strokovnjakov, je tako honorarno delo, ko le to nadomešča redno zaposlitev nekakšna prikrita oblika brezposelnosti. Velikokrat namreč ni stvar proste izbire določenega posameznika, ampak edina možna oblika zaposlitve, ki jo sploh lahko dobi. V primerjavi z redno zaposlenimi, so tako imenovani »honorarci« na slabšem.

Honorarno delo je oblika dela, kjer si morajo zaposleni vse socialne prispevke plačati iz lastnega žepa, prav tako ni ne dopusta, bolniškega nadomestila, regres pa so le sanje. A, ker je honorarno delo za marsikoga edina možna oblika zaposlitve, je pomembno, da ga tudi vzamete kot edino možnost, se tej možnosti v celoti prilagodite in takšno delo na najboljši možni način tudi izkoristite. S takšnim delom se lahko namreč preživlja vsakdo, tisti z nižjo ali z visoko izobrazbo, upokojenci in študentje. Tisti, ki honorarno služijo še poleg redne službe, so navadno ljudje z višjo izobrazbo, velikokrat so to novinarji, prevajalci, lektorji, delavci v javni upravi in akademiki. Honorarno delo je ena izmed najbolj fleksibilnih oblik zaposlitve in ima tudi nekaj prednosti v primerjavi z redno zaposlitvijo. Pomembna prednost je, da si lahko vsakdo, ki se odloči za honorarno delo, svoj delovni dan organizira po svoje oziroma ga prilagaja pravemu trenutku in trenutnim okoliščinam.

Več informacij

Honorarno delo, dodatek ali stalna zaposlitev?

Delo in zaposlitevHonorarno delo je oblika zaposlitve, ki je v današnjem času še kako aktualna, velikokrat tudi nujno potrebna. Honorarno delo je za nekomu kot dodaten vir zaslužka, spet drugemu pa edini vir dohodka. Na žalost je tako, da honorarno delo ni luksuz ampak vedno bolj potreba. Honorarno delo je prav gotovo ena izmed fleksibilnejših oblik dela. Honorarno delo je lahko priložnost, velikokrat pa tudi možnost kako iz krize. Kadar honorarno delo nadomešča redno zaposlitev, to navadno ni prosta izbira posameznika ampak v zadnjem času žal velikokrat tudi oblika prikrite nezaposlenosti. Če imate znanje, ki se ga pogosto išče, le zakaj ne bi od njega imeli tudi dobiček in bi lahko bilo vir dohodka in vaše honorarno delo? Vprašajte se kaj in kakšno znanje od vas najpogosteje pričakujejo vaši sodelavci, prijatelji ali sosedje in pomislite ali ste na temelju tega svojega znanja ali hobija delati honorarno, točno to, kar vas najbolj veseli in v čem najbolj uživati. Predvsem ljudje, ki imajo visoko izobrazbo, novinarji, prevajalci ali lektorji se odločajo za honorarno delo poleg svoje že dosedanje zaposlitve. Honorarno delo se še žal ne šteje v delovno dobo ima pa to dobro prednost, da večkrat za njega ne potrebujemo dodatnih stroškov, saj ga lahko opravljamo tudi od doma. Velikokrat se za honorarno delo poleg svoje že obstoječe zaposlitve odločajo tudi profesorji, ki nudijo inštrukcije, prav tako pa računovodje, ki lahko honorarno opravljajo delo za več različnih klientov naenkrat. Za veliko ljudi je honorarno delo priložnost za boljše življenje.