Katere so najboljše gume za avto?

Iskanje idealnih pnevmatik za avtomobil je lahko zahtevno delo, ki verjetno ne bo ponudilo pravega zadoščenja. Razlike v praksi namreč niso tako opazne, da bi pri vožnji lahko takoj ugotovili, ali uporabljamo zares dobre pnevmatike ali pa zgolj zadovoljive – ključne razlike se namreč najbolj izkažejo v kritičnih situacijah, ravno takrat, ko so najbolj pomembne. Ravno zato je treba že v izhodišču izbrati kakovostne gume za avto. Pomembno je predvsem to, da ne sklepamo kompromisov. Ker gre lahko za znatno investicijo, je največja nevarnost ta, da želimo z izbiro cenejših gum privarčevati – cenejše gume za avto pomenijo tudi slabšo kakovost oziroma kompromis pri lastnostih gum, tako da si ne moremo obetati popolnega zadovoljstva pri vožnji. Najboljše gume za avto so tiste, ki ponujajo največ glede na ceno, ki si jo lahko privoščimo. Vedno se splača investirati nekaj evrov več in koristiti boljše lastnosti, lahko pa se posebej posvetimo iskanju modelov, ki ponujajo kar najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

Tudi letne gume za avto so pomembne

Običajno na gume za avto pomislimo novembra, ko se je treba opremiti z zimskimi gumami za prihajajoče zimske mesece. Pri tem veliko razmisleka namenjamo profilu, oprijemu na snegu in ledu ter drugim lastnostim, ki se izkažejo za neprecenljive na spolzkem cestišču. Pri zamenjavi zimskih gum za letne se marca ne sprašujemo toliko o lastnostih novih pnevmatik, običajno preverimo le stanje in seveda ceno. A tudi letne gume za avto imajo zelo pomemben vpliv na vozne lastnosti vozila. Nenazadnje gre še vedno za edini stik vozila s cestiščem, tudi v letnem času morajo gume ponujati zanesljiv oprijem in učinkovito vodljivost. Poleg tega avtomobil v toplejšem delu leta z daljšimi dnevi pogosteje uporabljamo, podajamo se na daljše poti in hitreje vozimo. Gume za avto so bolj obremenjene in svoje učinke še bolj izrazito pokažejo. Izberite si jih tukaj.

Avto brez servisa ne bo prišel daleč

Ne glede na to, kakšen avto imamo, naj bo gotovo prej ali slej pustil na cedilu, če ne bomo zanj ustrezno poskrbeli. Včasih to pomeni avtoservis, veliko pa lahko naredimo že z rednim čiščenjem in splošnim vzdrževanjem, seveda se tudi na cesti izogibamo kakšnim pretiranim obremenitvam vozila. Če za avto dobro skrbimo, nam bo služil dlje časa, predvsem pa bomo skozi celotno življenjsko dobo z njim tudi zadovoljni. Prav nič ne pomaga, če se stroškom servisa in drugim nevšečnostim pri čiščenju in vzdrževanju vozila izognemo, če imamo posledično ogromno skrbi z avtomobilom in se nanj ne moremo zanesti. Zato je pametno poiskati dober avtoservis, ki bo namesto nas zagotovil optimalno pripravljenost vozila.

Kaj ponujajo sodobni avtomobilski servisi?

Najbolj pridejo do izraza storitve, ki jih pogosto potrebujemo. Mnogi vozniki na primer dvakrat letno menjajo gume, kar je že pomembna naloga tudi za serviserje, saj želimo novembra oziroma marca svoje vozilo gotovo čim hitreje opremiti za nove vozne razmere. Če potrebujemo zimske oziroma letne gume, nam lahko servis morda pomaga tudi s prodajo pnevmatik – pri mnogih mojstrih je na voljo pestra ponudba, s katero se servis izkaže za še boljšega partnerja.

zimske in letne gume vplivajo na zmogljivost avta

Seveda v avtoservis ne bomo šli le po nove gume. Obisk je nujen tudi v primeru, da moramo vozilo pripraviti na tehnični pregled, ali pa da moramo že dejansko opraviti tak ali drugačen pregled. Za neprecenljive se storitve servisa izkažejo tudi v primeru, da moramo sanirati škodo zaradi trka ali kakšne druge nesreče. Nadalje pa lahko avtoservis pomaga tudi v primeru, da z avtom ni nič narobe, a bi radi nekoliko nadgradili njegove zmogljivosti. Nenazadnje prav to omogočajo že zimske in letne gume, odločimo pa se lahko še za nekatere druge prilagoditve in optimizacije. Nekateri servisi nudijo tudi avtooptične storitve in drugo koristno dodatno ponudbo.