Kaj vse omogoča oprema za fitnes

Fitnes oprema za ženskeOprema za fitnes je primerna za uporabo vsakogar, ki bi rad okrepil svoje telo. Razlogov, zakaj se ljudje odločajo za izboljšavo svojega fizičnega stanja, je mnogo. Sodobne raziskave kažejo, da oprema za fitnes, s katero posamezniki izvajajo vadbo z obremenitvijo, izjemno pripomore pri odpravljanju klasičnih težav staranja. Oprema za fitnes pomaga krepiti vezi in sklepe, pomaga pa tudi preprečevati osteoporozo. Čvrste mišice pa zagotavljajo dobro in pravilno telesno držo in pomagajo premagovanje številnih vsakodnevnih naporov.

Oprema za fitnes je nepogrešljiva tudi pri športnikih. Ali ste vedeli, da se pri večini današnjih vadb vrhunskih športnikov glavnina treninga nahaja v fitnesu? Vadba z utežmi je ključen element vsakega vrhunskega športnika, kajti s pravilno zasnovanimi treningi z obremenitvijo, treniramo tako svojo moč kot tudi centralni živčni sistem. Vadba z obremenitvijo, ki jo omogoča oprema za fitnes, omogoča, da se centralni živčni sistem nauči aktivirati več mišičnih vlaken. To ima za rezultat večjo eksplozivnost in večjo moč. Tako recimo počep z obremenitvijo, ki ga pomaga izvesti oprema za fitnes, pomaga tekačem na kratke proge, da so hitrejši in bolj eksplozivni, skakalcem v višino ali daljavo prav tako, od njega veliko odnesejo tudi košarkarji, odbojkarji in drugi športniki. Oprema za fitnes s katero krepimo prsne mišice prav tako pomaga pri različnih športih, kjer pride do kontakta med igralci, saj je tam moč zgornjega dela telesa izjemno pomembna. Dandanes je oprema za fitnes močno napredovala, če jo primerjamo s tisto izpred nekaj desetletij. Nova oprema za fitnes upošteva vsa znanstvena dognanja iz človeške biomehanike in je zato tudi veliko bolj varna.

Izberite vašo!

Oprema za fitnes: proste uteži in naprave

Ženske kratke hlače za fitnesOprema za fitnes se deli na več vrst in vsaka je namenjena določenemu vidiku krepitve telesa. V osnovi se oprema za fitnes deli na proste uteži in na fitnes naprave. Dober vadbeni program pa je sestavljen tako, da vključuje vadbo tako z eno kot z drugo vrsto. Oprema za fitnes, ki je sestavljena iz prostih uteži je izjemno preprosta. Sestavljena je iz fitnes osi oziroma ročk, na katere se naložijo uteži oziroma koluti. S to opremo je mogoče izvajati zelo raznolik nabor dvigov, ki obremenjujejo celotno telo. Včasih boste zasledili, da se oprema za fitnes, ki predstavlja proste uteži, povezuje s tako imenovanimi kompleksnimi dvigi. Slednji so vsi dvigi, ki se izvajajo tako, da sodelujejo pri njih istočasno vsaj dva sklepa. Tipične tri vaje iz te skupine dvigov so potisk s prsi, počep in mrtvi dvig. Pri potisku s prsi se dvig vrši prek ramenskega obroča in komolca, pri počepu prek gležnjev, kolen in kolčnega sklepa in prav tako tudi pri mrtvem dvigu.

Tista oprema za fitnes, ki omogoča dvige le prek enega sklepa spada v tako imenovane izolacijske vaje. Izolacija pomeni, da oprema za fitnes cilja samo eno mišico in izvaja obremenitev samo nanjo. To je najlažje doseči z napravami, saj proste uteži vedno zahtevajo še vključevanje stabilizacijskih mišic in je zato težko govoriti o izolaciji. Oprema za fitnes, kot so fitnes naprave, je precej dražja od prostih uteži, poleg tega pa strokovnjaki svetujejo uporabo le najbolj kakovostnih naprav, saj so poškodb, ki lahko nastanejo pri vadbi z utežmi lahko izjemno hude.