Fasada, zahteva odgovorno načrtovanje

Fasada zahteva odgovorno in aktivno načrtovanje. Pomembni dejavniki za načrtovanje so elementi gradbene konstrukcij ter tip gradnje. Dodatno pa se mora projekt fasada pri obnovi starejših objektov soočiti z problemi in zastarelostjo obstoječe fasade. Največji problemi se pojavljajo predvsem pri toplotni izolativnosti, včasih pa se pojavljajo tudi problemi z vlago in razni drugi problemi. Zastarelost obstoječe fasade se kaže že pri nekaj desetletji starih objektih, pri starejših toliko bolj. Seveda je bila obstoječa fasada v času novogradnje sodobna, času primerno učinkovito toplotno izolativna, vendar jo je napredek postopoma naredil zastarelo in neučinkovito. Podobno je z vlago in drugimi problemi, ki so bili v času novogradnje bodisi spregledani, bodisi so izvajalci naredili kar so pač z dosegljivim lahko. Veliko sodobnih materialov in pristopov takrat niso poznali, zato so napake razumljive. Čeprav lastnikom oziroma investitorjem povzročajo težave.

V Sloveniji prevladuje opečna gradnja

V Sloveniji je še vedno zelo priljubljena opečna gradnja. Uporablja se votle ali polne opeke različnih oblik, barv in drugače med seboj različnih. Napredek se dogaja tudi na tem področju, saj so opekarne razvile termo opeko. V procesu izdelave se dodaja žagovino ali papirnat mulj. Dodatki med procesom žganja zoglenijo, na njihovih mestih nastanejo z zrakom napolnjeni žepki. S tem se doseže do trideset odstotkov boljše toplotne izolativne lastnosti v primerjavi s klasično opeko. Z drugo besedo to pomeni, da fasada potrebuje manj toplotne izolacije. Prav tako pa tudi fasada na opečnih blokih, ki imajo gostejše satovje v notranjosti. Takšna opeka je tudi prožnejša, fasada na objektih ima zato večje možnost za boljšo paro prepustnost. Kljub napredku in izboljšavam opečna gradnja nujno potrebuje toplotno izolacijo. Nuja izhaja iz dejstva, da ima fasada poleg izolativne funkcije tudi funkcijo prenašanja napetosti nastajajočih zaradi temperaturnih sprememb, preprečevane toplotnih mostov ter prenos ledišča iz konstrukcije v izolacije. Fasada posledično preprečuje propadanje opeke na račun zamrzovanja vodne pare ob prehodu skozi stene.

Načrtujete obnovo fasave? Oglejte si spletno stran merkur.si.

Nove fasade za lepše življenje

Fasada je naš prvi stik z objektom. Včasih so si bile vse fasade zaradi skromne izbire materialov vse bolj ali manj podobne. Danes je drugače. Izbira proizvajalca in izvajalca del zna biti v poplavi ponudb stresna. Na začetku se verjetno marsikdo sprašuje, ali sploh potrebujem novo fasado? Kaj bom s tem pridobil? Se mi bo investicija povrnila? Na kaj moram biti pozoren pri izbiri fasade?

Glavna funkcija fasade ni samo lepotni dodatek objekta, temveč služi predvsem kot toplotna izolacija in požarna zaščita. Nudi nam zvočno izolacijo objekta, z izbiro kvalitetnega fasadnega sistema pa si zagotovimo višjo kvaliteto bivanja, zmanjšamo stroške in porabo energije.

Funkcija kvalitetno izdelane fasade se najbolje izkaže v vročih poletnih in mrzlih zimskih dneh, ko ni pomembno samo, da je objekt toplotno izoliran, ampak, da tudi diha in učinkovito odvaja odvečno vlago iz prostora. Če se vam zdijo vaši stroški ogrevanja visoki, ali če se vam na stenah in stropih pojavljajo vlažni madeži, potem je mogoče težava ravno v dotrajani fasadi.

S pravo izbiro tudi zaščitimo konstrukcijo stavbe pred vremenskimi vplivi in staranjem. Objekt na ta način ohranja svojo vrednost, mi pa si s tem prihranimo tudi marsikatero nevšečnost in strošek v kasnejši dobi uporabe objekta. Če z obnovo ali zamenjavo fasade združimo še menjavo dotrajanih oken in vrat, lahko zmanjšamo stroške ogrevanja kar do 60 odstotkov.

Po izbiri proizvajalca moramo izbrati še izvajalca del. Nekateri proizvajalci imajo svoje ekipe, seveda pa se lahko odločimo tudi za drugega izvajalca. Na podlagi pridobitve predračunov izberemo najugodnejšega glede na kvaliteto in ceno.

Več o fasadah in njihovih cenah pa tukaj.

Bolj prijetno bivanje z novo fasado

Najbrž se pozimi radi ovijete v topel pulover, poleti pa v poletno oblekico. Tako kot vaša osebna preobleka, je pomembna tudi preobleka vaše hiše. Tako videz, kot tudi funkcionalnosti, ki jih nudi kakovostna fasada so zelo pomembne, da bo vaš dom prijeten za bivanje in vam bo v ponos, ko boste pripeljali goste na obisk.

Prenovljena fasada nam prihrani kar nekaj denarja pri ogrevanju in hlajenju našega doma. Energetska učinkovitost se zadnjih nekaj let zelo opeva in je cilj vsakega gospodinjstva. K temu naproša tudi država, ki iz evropskih skladov subvencionira zelo veliko projektov. Če povprašate za mnenje tiste, ki so pred kratkim zamenjali fasado, vam lahko povedo, da lahko kar veliko prihranite. Tako pri zimskem ogrevanju, kot tudi pri poletnih klimah. Kvalitetno izolirani objekti namreč poleti zadržijo klimatiziran hladen zrak, poleti pa topel zrak. Če je ta že dotrajana ali pa ni narejena kvalitetno lahko potencialno izgubite tudi več kot polovico proizvedene energije. Prav zato je treba vgraditi zadostno debelino izolacijskega materiala.

Torej, zelo pomembno je zavedanje, da je poleg izgleda pomembna tudi funkcionalnost. Če se torej odločate za prenovo, vam svetujemo, da se posvetujete s strokovnjaki, kateri vam bodo pomagali pri odločitvi kakšne izolacijske materiale izbrati za vaš tip gradnje.

Nova fasada je kar velik korak za lastnike objektov, ampak prej kot se boste zanj odločili, prej boste spoznali vse njene kakovosti in prednosti. Z izbiro pravih materialov in s pravilno izvedeno izgradnjo bo vaš dom postal veliko bolj prijeten za bivanje, tako da se boste vsak dan še z večjim veseljem vračali domov.

http://www.fasade-fasaderstvo.si/fasaderstvo/

Kako poteka namestitev fasade

Namestitev fasade je, če se tega opravila lotimo sami, kar precej dolgotrajen postopek. Predvsem je pomembno, da se sama izbira fasade in izolativnih materialov določi glede na posamezno hišo, njeno lokacijo in trenutno stanje, hkrati pa se upošteva še, kaj si človek načeloma želi, se pravi kako debelo izolacijo se uporabi.

Če človek vse to upošteva pri odločitvah in ima potrebna znanja, potem je vse v redu, sicer se lahko kaj hitro, že na srednje dolgi rok pojavi kar nekaj vidnih napak. Glede na to, da fasade niso ravno najbolj poceni, je jasno, da ljudi te pojavljene napake motijo. Vendar po tem obstaja le opcija sanacije, kar pa seveda predstavlja kar velik strošek, še posebej zato, ker strošek nikakor ni predviden.

Zato, če se že lotite obnovitve fasade v lastni izvedbi, potem morate vedeti točno, kaj delate. Če imamo dovolj časa, potem se fasada lahko namesti tudi v lastni izvedbi, vendar pa za zaključni sloj zagotovo potrebujemo pomoč še ene osebe. Lahko sicer človek sam to uredi, vendar pa je problem, da se zaključni sloj mora hitro nanesti, saj se v nasprotnem primeru vidi, kje se je plast že posušila. Tega pa res nikoli ni možno več popraviti, saj se zaključna plast kaj hitro suši. Ljudje sicer mešajo pojem fasade z zadnjim slojem, pa čeprav to res ni prav, saj je glavni in sestavni del fasade prav izolacija, kar je po navadi stiropor ali stirodur in ne barvna plast, ki je ves čas vidna ljudem.