Zdravljenje depresije

Depresija je ena izmed večjih tegob sodobnega časa. Ta duševna motnja se je izkazala za velik problem pri tistih, ki sicer živijo dokaj zdravo in se izognejo drugim boleznim oziroma te učinkovito zdravijo. Gre za bolezen sodobne družbe, ki lahko ozdravi mnoge druge tegobe, zdravljenje depresije pa je bistveno bolj zahtevno in ne ponuja zagotovljenega uspeha. Pravzaprav niso točno znani niti vzroki, ki do razvoja te motnje pripeljejo, tako da gre večinoma za lajšanje simptomov. Takšno zdravljenje je sicer lahko učinkovito v tem smislu, da omogoča posamezniku normalno življenje in delovanje, ne moremo pa nikoli vedeti, kako učinkovito bo zdravljenje depresije po določenem programu. Ravno zato je nujno, da v primeru težav za nasvet prosimo najprej osebnega zdravnika in nato specialista, običajno kliničnega psihologa, psihoterapevta ali psihiatra. Vsak primer se obravnava posamezno, pripravi se prilagojen program zdravljenja. Zdravljenje depresije običajno poteka s kombinacijo psihoterapije in zdravil, pogosto pa traja veliko časa, da se najde prava rešitev. Tudi odmerki zdravil so prilagodljivi, treba je najti pravo rešitev s preizkušanjem odmerkov in prilagajanjem glede na učinke. V skrajnih primerih se za zdravljenje depresije uporablja tudi elektrokonvulzivna terapija, ki hitro in učinkovito odpravi hude simptome depresije, a zaradi kompliciranega postopka in možnih stranskih učinkov velja za rešitev v sili.

Poznamo več znakov, ki kažejo na depresijo.

Zdravljenje depresije v drugih oblikah

Že sama klinična depresija se v svojih simptomih razlikuje, še bolj pa to velja za druge oblike, ki so prav tako dokaj pogoste. Zdravljenje depresije mora to seveda upoštevati. Najboljši primer je bržkone bipolarna motnja, pri kateri se obdobja depresije kombinirajo s tako imenovanimi maničnimi epizodami. Zdravljenje depresije v tem primeru poteka podobno kot pri klinični depresiji, je treba pa veliko pozornosti posvečati lajšanju maničnih epizod, ki so pogosto hujše in zahtevajo poseben pristop, kot na primer v primeru psihoze. Spet se vsak primer obravnava posamezno. Več o depresiji si preberite na strani vzajemna.si.

Depresija je življenjska izkušnja velikega števila ljudi

Depresija je življenjska izkušnja velikega števila ljudi.

Depresija se kaže preko različnih simptomov, kot so pesimizem, obup, občutek manjvrednosti, nemir, motnje spanja, telesne težave, težave s koncentracijo, misli o smrti, tesnoba, žalost ter drugi simptomi. Vsaka depresivna oseba ima lahko različne simptome, ti se razlikujejo tudi v globini in izraženosti. Simptomi depresije se lahko tudi skozi čas spreminja. Depresija se zdravi z zdravili ter psihoterapijo. Lažji depresivni bolniki lahko učinkovito zdravijo bolezen z psihoterapijo. Poleg psihoterapije imajo lažji depresivni bolniki možnost zdravljenja z antidepresivi. Depresija v hujših oblikah se zdravi v kombinaciji zdravila ter psihoterapija. Druga možnost za zdravljenje hujših oblik depresije so antidepresivi. Razlika med zdravili in psihoterapijo je predvsem v učinkih. Depresija zdravljena z zdravili lahko razmeroma hitro doseže izboljšanje. Na drugi strani depresija zdravljena s psihoterapijo doseže izboljšanje v obliki učenja načinov ravnanja ob nastalih težavah in spopadanja z njimi. Kdaj natančno nastopi čas za obisk osebnega zdravnika je težko reči, o tem odloča veliko število individualnih, osebnih ter edinstvenih dejavnikov. Bolezen je lahko nastajala ter se krepila dlje časa, lahko pa so jo sprožili življenjski dogodki ali življenjske odločitve. Težko bi našli depresivnega človeka, ki ima povsem enake simptome, vzroke zanje ter živi v povsem enakih razmerah. Zdravljenje se dejansko začne z obiskom zdravnika, ki oceni stanje na podlagi pogovora, pregleda ter laboratorijskih preiskav. Ob odločitvi za zdravljenje se je potrebno zavedati tudi kompleksnosti in zahtev zdravljenja. Odločitev za zdravljenje je najboljša, ko je podprta z željo po popolni ozdravitvi ter pripravljenostjo na sodelovanje z zdravniki ter drugim zdravstvenim osebjem. Manj primerno je razmišljati, da gre za bolezen, ki jo bomo pozdravili podobno kot druge v nekaj dneh. Pomoč pri odločitvi je lahko dejstvo, da se simptomi lahko zavlečejo tudi do nekaj let v prihodnosti.

Depresija zahteva čim prejšnjo obravnavo, celosten pristop bolnika ter pomoč sorodnikov in drugih bližnjih oseb. Dodatne informacije preberite tukaj.

PREGNONELON

Pregnenolon ali kot mu pravijo »hormon spomina«!

• Predhodnik  vseh drugih hormonov
• Spodbuja spomin in pomnenje
• Spodbuja hormonsko ravnovesje
• Povečuje občutek dobrega počutja in izboljšuje razpoloženje
• Zmanjšuje depresijo in škodljive posledice stresa
• Uspešno se uporablja pri zdravljenju revmatoidnega artritisa in drugih avtoimunskih bolezni

Kaj je pregnenolon in zakaj se jemlje?

Pregnenolon služi kot predhodnik drugih hormonov, vključno z dehidroepiandrosterona (DHEA) in progesterona. Vlogo pregnenolona v telesu je, da služi kot predhodnik hormona. Proučevali so mnogo učinkov pregnenolona  na živčni system.

Spanje in spomin:  Študije na podganah kažejo na močno izboljšanje učinkov spomina , daleč pred drugimi substancami, ki vplivajo na možgane ter spomin. Pri zdravih moških, starih 20 let do 30, so uporabili pregnenolon (1 mg na dan) in je bilo ugotovljeno, da izboljša kvaliteta spanja in zmanjšanje prebujanje med spanjem. Dokazano je bilo tudi, da pregnenolon vpliva na delo, na kratko-in dolgoročnimi spomin , in za posledico povečano motivacijo za učenje novih informacij, ter izboljšanje možnosti za pridobitev novega znanja.

Stres: Dokazano je bilo,da ta hormon lahko igra vlogo pri neuroendokrinih odzivih na stres. V študiji na letalskih pilotih podvrženim stresu,v kateri so dajali pregnenolon (25 mg dvakrat na dan), izboljšano delovanje brez povzročanja škodljivih stranskih učinkov. V študiji odziv na stres  pri podganah, kaže povečanje anksioznosti, so opazili po dajanju pregnenolona. Raziskovalci so predlagali,da je to koristen odziv med stresnem obdobju ,ki je sprožen preko živčnega sistema.

Depresija: Znano je, da hormoni vplivajo na razpoloženje in vedenje preko učinka na živčni sistem. Pri ljudjeh z sedanjo depresijo ali anamnezo depresije, je bil pregnenolon v cerebrospinalni tekočini (tekočina, ki je kopel možganov) bistveno nižji od vrednosti pri zdravih ljudeh. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da imajo bolniki z aktivno depresijo imeli nižjo stopnjo pregnenolona v primerjavi s tistimi z anamnezo depresije.

Oglejte si izdelke za izboljšanje koncentracije in spomina tukaj.