Čevlji so starodavno človeško odkritje

Čevlji so človeško odkritje in znak sposobnosti razvoja.

Čevlji so pojem, ki označuje obuvala različnih vrst in tipov. Najbolj vsestranske oznake srečamo v narečjih, kjer je ena beseda uporabljena za celo vrsto obuval. Največkrat pojem čevlji pomeni obutev, ki ima trši podplat ter sega do gležnja ali nekoliko čez gleženj. Za izdelavo se uporabljajo različni umetni in naravni materiali ter različni postopki izdelave. Kdaj natančno vstopijo čevlji v človekovo zgodovino je nemogoče reči. Zagotovo pa je moč trditi, da so posledica zaščite stopala pred mrazom ter agresivno podlago. V bolj ugodnih vremenskih razmerah so mnogi ljudje še pred pol stoletja pogosto hodili bosi, nekateri to prakticirajo tudi danes. Gre za razmišljanje po načelu : kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Stopala pa so hkrati veliko bolj odporna oziroma vzpostavijo obrambne sposobnosti. Med arheološkimi najdbami se najde različne preproste izvedbe, ki kažejo na iznajdljivost človeka iz tistega obdobja. Tak primer se nam ponuja na ogled v Južnotirolskem deželnem arheološkem muzeju v Bolzanu. Gre za legendarno mumijo poimenovano Ötzi, po istoimenskih Alpah. V muzeju lahko vidimo rekonstrukcijo človeka z obleko, obutvijo ter opremo, ki so jo našli ob njegovem truplu. Njegovi čevlji so bili razmeroma preprosti, vendar vodoodporni in široki, primerni za hojo po snegu. Po predvidevanju strokovnjakov izvira naš davni prednik iz štiriintridesetega stoletja pred našim štetjem. Kar pomeni, da je vsaj toliko stara obutev primerna za sneg oziroma hojo po zasneženi pokrajini. Zagotovo pa je bila obutev iznajdena še prej, najverjetneje tudi v preprostejši izvedbi. Na mnogih območjih Alp še danes srečamo v poletnem času hojo brez obutve, ki naj bi pozitivno vplivala na stopala. Čevlji na tem območju so uporabljeni v zimskem času ter ob pojavu drugih za stopala in zdravje neugodnih vremenskih razmerah.

Čevlji so dokaz, da je človek znal naravne danosti sebi v prid uporabiti že v pradavnini.

https://www.tomassport2.si/Obutev/

Adidas superstar, športna ikona

Adidas superstar je športna ikona .

Prvotno je bil Adidas superstar namenjen resnim košarkašem, njegova zgodovina se začne ob koncu šestdesetih let minulega stoletja . Vendar je zaradi izrednih lastnosti postala izredno priljubljena obutev, ki se je uporabljala podobno kot klasični nizki čevlji . Torej za vsak dan in za vse najrazličnejše priložnosti. Da je mogoče iz klasične športe obutve narediti modno obutev je postalo jasno v osemdesetih letih, pri tem pa Adidas superstar omogoča številne individualne dodelave. Od takrat je proizvajalec originalno izvedbo postopoma evolucijsko razvijal in vedno znova prilagajal modnim trendom časa. Danes je Adidas superstar moč izbrati v številnih barvnih kombinacijah, ki se jih lahko prilagaja različnim modnim okusom in zahtevam. Obutev lahko izstopa v številnih barvnih kreacijah in kombinacijah, ali izgleda resna obutev v elegantni črni barvi. Uporabljati ga je mogoče za različne namene od raznih oblik aktivnega preživljanja prostega časa do bolj svečanih priložnosti in dogodkov. Adidas superstar pa kot vedno nuditi paleto drugih priložnosti po osebni izbiri, pri tem je možno izraziti svojo kreativnost. Poleg izjemni estetski lastnosti je to tudi obutev, ki navdušuje zaradi številnih tehnologij. Hoja je udobna, obutev nudi odlično prileganje stopalu ter zanesljiv stik z podlago. Več dileme bo povzročala izbira, saj je paleta barv zelo pestra. Pred izbiro velja pogledati kataloge, saj le tako lahko prepoznamo celotno paleto možnosti. Na prodajnih policah zaradi velikega povpraševanje ne bodo nujno na voljo čisto vsi modeli oziroma čisto vse Adidas superstar barvne možnosti. Ko najdemo nam najbolj primerno barvno kombinacijo v katalogih ali drugem informacijskem materialu, se lahko odpravimo poiskat svoj par obutve. Če nameravamo izbirat kot modno obutev je dobro imeti tudi primerno garderobo, saj se bo tako v praksi prepričali o dobri izbiri ustrezne barvne kombinacije.

Adidas superstar je izvrstna športna obutev, ki se lahko uporablja tudi zunaj športnih terenov.

https://www.tomassport2.si/Adidas-obutev//

Čevlji in sezonski ter posezonski nakupi

Kvalitetni čevlji, ki jih lahko kupimo v specializiranih trgovinah so razvrščeni po različnih modelih. Za vsak letni čas obstaja svoja ponudba in od začetka ali konca sezone je tudi odvisna cena. Na začetku sezone dosegajo čevlji najvišjo ceno. Takrat pridejo na prodajne police najnovejši modeli in tisti, ki jim je pomembno, da obujejo modna obuvala, cena ni tako pomembna. Proti koncu sezone pa se počasi bliža čas tako imenovanih sezonskih razprodaj. Trgovine se želijo znebiti zaloge, ki je niso uspeli prodati, zato da bi naredili prostor za izdelke, ki se bodo prodajali v naslednji sezoni. Takrat so čevlji cenovno najbolj dostopni in to je čas, ko lahko naredite izjemno dobre nakupe za drugo leto oziroma naslednjo sezono. Res pa je, da bodo čevlji drugo sezono izven mode. Vendar če dajete prednost kvaliteti pred modernostjo, potem to ne bi smela biti nobena težava.

Na ceno, ki jo dosegajo čevlji, močno vpliva tudi blagovna znamka. Bolj prestižne blagovne znamke so tudi tiste, ki ustvarjajo modne smernice. Tisti, ki prisegajo na prestižne blagovne znamke, so vedno korak naprej z modo kot tisti, ki čakajo, da svoje izdelke prilagodijo trendom tudi cenovno bolj dostopne blagovne znamke. Res pa je, da so čevlji boljših blagovnih znamk tudi statusni simbol, saj se mnogi posamezniki želijo razlikovati od množice. Nekatere blagovne znamke pa so povezane tudi z življenjskimi slogi, kar daje še dodatno veljavo pri nakupih.

Elegantni mokasini ali pa bolj surovi gležnarji oblikujejo svojevrsten stil. Čevlji se na prvi pogled zdijo precej nevidni, saj so obleke tiste, ki nekoliko bolj padejo v oči, zlasti pri ljudeh, ki se ne oblačijo in obuvajo na zelo izstopajoč način. Vendar je njihov prispevek k celotni podobi zelo pomemben. Če nekomu padejo v oči preveč ponošeni čevlji, bo to v njegovih očeh popolnoma skazilo zunanji videz človeka, čeprav je v resnici zelo urejena oseba.

http://www.superge.si/

Udobni čevlji za vsak letni čas

Čevlji za vsakodnevno uporabo morajo biti udobni in to ne glede na zimski čas, ki so mu čevlji namenjeni. Običajno imajo ljudje različne čevlje za mrzle mesece, prehodne mesece in poletne mesece, kajti ena izmed najbolj osnovnih zahtev, ki jih morajo izpolniti kvalitetni čevlji, je, da se v njih stopalo ne sme znojiti. Vsi se zavedamo tega, kakšne neprijetnosti lahko znojenje stopala povzroči. Pa ne le to, da oddajajo čevlji neprijetne vonjave, kar spravlja v zadrego njihovega lastnika in vse okrog njega, ampak je potno stopalo tudi izjemno neprijetno, saj ustvarja zoprne občutke. Glede tega je najbolj problematična zima. V odprtih prostorih je izjemno hladno in ljudje radi obujejo bolj topla obuvala, ko pa se premaknejo v zaprte prostore, ki so močno segreti, se jim na žalost pričnejo v toplih obuvalih stopala močno znojiti.

Takšne težave je mogoče deloma omiliti. Vsi kakovostni čevlji imajo učinkovit prezračevalni sistem, ki prepušča vlago iz notranjosti čevlja v zunanjost. Takoj kot se prične stopalo znojiti, vlaga prehaja navzven in stopalo ostaja suho. Zaradi tega čevlji ne oddajajo neprijetnih vonjav tudi takrat, ko so sezuti, poleg tega pa je tudi občutek stopala veliko bolj prijeten.

Zelo pomemben faktor, ki vpliva na izbiro, je tudi to, kako hitro se lahko čevlji obujejo in sezujejo. Nekaterim je obuvanje in sezuvanje izjemno zoprno opravilo. Za takšne osebe se priporočajo obuvala brez vezalk. Takšni čevlji se obujejo v nekaj sekundah. Sploh se ni potrebno nikamor usedati ali počepati, ampak se lahko takšni čevlji obujejo kar stoje. To je seveda izjemno praktično in enostavno. Tistim, ki se pogostokrat, in zato želijo proces oblačenja in obuvanja čim bolj skrajšati, so čevlji brez vezalk preprosto pisani na kožo. Pa še eno prednost imajo: nikdar ni potrebno menjati vezalk. Tudi vezalke nekaj stanejo in jih je potrebno običajno kar pogosto menjati, tako da to je še en plus za tak tip obuvala.

Poiščite jih tukaj

Kakšno obutev za pohodništvo kupiti

PohodništvoČe se odločate, da boste pričeli obiskovati hribovja in gorovja, potem je pametno, da kupite obutev za pohodništvo. Mnogi začetniški pohodniki naredijo zelo neodgovorno napako, da se v gore odpravijo s tekaško obutvijo ali celo s čim slabšim. S tem močno ogrozijo svojo varnost, pa ne le zaradi tega, ker so zvini gležnjev v tekaški opremi pogostejši, ampak lahko tudi padejo v dolino in pri tem izgubijo svoje življenje. Zato je zares prva stvar, za katero mora vsak pohodnik poskrbeti, to, da si nabavi kakovostno obutev za pohodništvo.

Pri tem pa je pomembno, da upošteva neke osnovne nasvete, kako obutev za pohodništvo izbrati, da bo koristna s tem, da bo zares služila svojemu namenu. Napačno izbrana obutev za pohodništvo lahko naredi več škode kot koristi. Prva pomembna točka je, da mora biti zgornji del obutve dovolj tesna, da nudi dobro oporo spodnjemu delu noge. Seveda pa obutev za pohodništvo ne sme tiščati na nobenem delu, zato mora biti pritisk ravno pravšnji. Zelo pomembna stvar je položaj prstov. Ne kupujte obutev za pohodništvo le tako, da se zanašate na številko noge. Številke se med proizvajalci malenkostno razlikujejo, zato morate obutev za pohodništvo pomeriti in preizkusiti že v trgovini. To pomeni, da si morate obuti oba čevlja, saj vam bo lahko levi prav, desni pa vas bo tiščal. Pred nakupom naj bo obutev za pohodništvo nekaj minut na nogah, prsti morajo biti pri tem brez pritiska. Če ste v dvomih, kupite raje obutev za pohodništvo, ki je za pol številke prevelika, saj lahko v prihodnosti uporabite malce debelejše nogavice.

http://www.superge.si/Pohodnistvo/