Sušilni stroj s toplotno črpalko

Sušenje perila je opravilo, ki ga pogosto zaupamo kar sušilnemu stroju. Te naprave so zelo praktične in zelo razbremenijo uporabnika, za nepogrešljive pa se izkažejo v primeru, da moramo pravkar oprano perilo hitro posušiti. Če se nam ne mudi, lahko perilo razobesimo na prostem in ga posušimo na naraven način, kar sicer zahteva nekaj več dela in časa, v mnogih primerih pa je funkcionalnost sušilnega stroja preprosto nepogrešljiva. Najbolje se bo obnesel sodoben sušilni stroj s toplotno črpalko, ki ponuja še nekaj dodatnih prednosti v primerjavi s klasičnimi stroji. Sušilni stroj s toplotno črpalko deluje na podoben način kot starejši stroji, saj suši s pomočjo ogrevanja zraka v stroju, to pa pomaga pri odvajanju vlage iz perila – voda se nato kondenzira in nabira v za to namenjeni posodi, perilo pa se učinkovito suši. Prednost, ki jo prinaša sušilni stroj s toplotno črpalko, pa je v tem, da za ogrevanje koristi toplotno črpalko, ne pa potratnih grelnih elementov. Najbolj se to kaže v prihranku energije, saj je sušilni stroj s toplotno črpalko veliko varčnejši od starejših strojev, prihranek je lahko tudi 50%.

Varčen sušilni stroj s toplotno črpalko

Če iščemo varčen sušilni stroj, bo gotovo prava izbira prav sušilni stroj s toplotno črpalko. A pozor, ni vsak stroj v tej izvedbi gotovo varčnejši od alternativ, ki toplotne črpalke nimajo. Predvsem stroji iz nižjega cenovnega razreda ne bodo ponudili posebne razlike v varčnosti, seveda pa tudi druge prednosti ne bodo prišle toliko do izraza, če ne izberemo kakovostne naprave. Tudi sušilni stroj s toplotno črpalko je namreč lahko precej potraten, če ne izberemo prave naprave in je ne znamo pravilno uporabljati. Na srečo si lahko pomagamo z energijskimi razredi, ki podajo splošno informacijo o tem, kako varčna je naprava, pri uporabi pa seveda upoštevamo navodila proizvajalca.

Gorenje sušilni stroji sam za vas na naši spletni strani.

Hladilnik je eden najbolj osnovnih gospodinjskih aparatov

Hladilnik je gospodinjski aparat, ki je največkrat neprestano priključen na električno omrežje ter ga zelo pogosto uporabljamo.

V klasičnem gospodinjstvu je hladilnik neprestano v uporabi od prvega do zadnjega dne uporabe. Izjema so temeljita čiščenja in morebitna popravila iztrošenih komponent ali odprava tehničnih in drugih napak. Zato je dobra izbira toliko bolj pomembna. Neprestana uporaba z drugo besedo pomeni tudi, da je neprestano priključen na električno omrežje. Kar daje energijski učinkovitosti veliko težo odločitvi. Hladilnik se tudi iz leta v leto bolj intenzivno spreminjajo, danes aktualne lastnosti so antibakterijska tesnila na vratih, ionizator zraka, aktivna modra svetloba, sistem aktivnega dvojnega delovanja, predal z temperaturo tik nad lediščem z optimalnim nivojem vlažnosti, hitro odmrzovanje, predal za zelenjavo in sadje, tehnologija za pogosto odpiranje hladilnika ter razne druge aktualne lastnosti. Antibakterijska tesnila vrat so prevlečena s posebno antibakterijsko zaščito, ki odstranjuje bakterije. Slednje pa so kot vemo, včasih razlog raznim prebavnim težavam. Ionizator zraka ima podobno vlogo, saj nevtralizira bakterije, viruse in delce, ki povzročajo neprijetne vonjave. Hladilnik z aktivno modro svetlobo omogoča nadaljevanje fotosinteze, zato ostanejo živila sveža dlje časa. Aktivno dvojno delovanje je funkcija, ki omogoča napreden sistem hlajenja brez nastajanja ledu. Dva sistema delujeta ločeno v predalu zmrzovalnika in hladilnika. Hladilnik s hitrim odmrzovanjem zagotavlja učinkoviteje ohranjanje vrednosti in okusa hrane. Predal za sadje in zelenjavo omogoča ohranjanje optimalne temperature in vlažnosti. Tak hladilnik bo omogočal podaljšanje roka trajanja in okusnosti hrane. Pogosto odpiranje hladilnik obremenjuje, zato obstaja možnost vpliva na krajšo življenjsko dobo in več okvar v času uporabe. Funkcija omogoča zaznavanje časovnih značilnosti uporabe, posledično v času zaznanih najpogostejših uporab prilagodi temperaturo. V zaznanih najpogostejših intervalih uporabe se temperatura zniža, kar omogoča manj prilagajanj za dosego optimalne temperature.

Hladilnik se kot ostala tehnika iz generacije v generacijo bolj spreminja, zato je pred nakupom dobro biti poučen o vse aktualnih novostih. Oglejte si bogato ponudbo hladilnikov v spletni trgovini Harvey Norman.

Električni grelniki vode

Grelnik vode najdemo prav povsod in vseh možnih oblikah. Nekateri si ga predstavljajo, kot električni grelnik vode s katero opravljate gospodinjska dela ali pa manjši enostaven grelec vode za pripravo vročih napitkov.

Bojler vode

Grelniki vode oz. bojlerji se uporabljajo predvsem v manjših stanovanjih, ki nimajo kurilnega sistema za vodo in si vodo ogrevajo s pomočjo električne energije. Uporaben pa je tudi v dotrajanih in starih hišah. Ločimo dve različni vrsti grelnika za vodo, pretočnega in dotočnega. Razlika med njima je način delovanja. Pretočni grelnik je manjše zasnove in greje vodo med pretakanjem. Električni grelnik ogreva stoječo vodo in so precej večji od običajnih. Večji so primerni za tuširanje in kopanje. Za celotno količino tople vode potrebuje grelnik približno 40 min, da jo ogreje na prijetno temperaturo.

Kakšen grelnik sanitarne vode izbrati

Grelnik vode, ki pa se primarno uporablja v kuhinji za pripravo toplih napitkov imajo precej drugačno sestavo in daljšo zgodovino. Ena izmed zelo priznanih firm je seveda Russell Hobbs, ki je zastavil modne smernice za vse ostale. Njegova prepoznavna oblika je oblečena običajno z različnimi barvami. Prepoznaven je seveda tudi toplomer, vgrajen na posodo, ki prikazuje tudi začetek in konec delovne operacije.

Kapaciteta bojlerja

Njegova kapaciteta je 1.7 litra, ki pa je idealna za manjšo družino. Oblika omogoča tudi sam vpogled na količino vode, ki ste jo pripravili na gretje. Moč samega grelnika znaša 2400W, kar pa omogoča hitro gretje vode. Za gretje ene porcije čaja potrebuje za gretje le 55 sekund. Kljub veliki porabi energije še vedno prihrani kar 66% v primerjavi z običajnimi grelniki vode.

Zamrzovalne omare ali zamrzovalne skrinje?

Če smo lastniki obojega, zamrzovalne omare in zamrzovalne skrinje, potem vemo, da imata vsak svoje prednosti in slabosti. V skrinjo lahko pospravimo veliko količino živil, največ jih gre v osrednji del. Težko pa je obdržati preglednost, še posebej, če je skrinja polna. Vsake toliko časa preverimo, da so vsa živila še vedno uporabna, pozorni bodimo predvsem na dno.

 

Prednost zamrzovalne omare je, da je v notranjosti opremljena s predali. Ti omogočajo dobro razporeditev in nadzor nad tem, kaj imamo v omari shranjeno. Ker lahko živilo hitro najdemo, je čas odpiranja zamrzovalne omare krajši, zato na ta način dolgoročno prihranimo pri računu za elektriko, pa tudi življenjska doba zamrzovalne omare je zaradi ekonomične rabe daljša.

 

Ostale lastnosti pa so pri obeh napravah bolj ali manj enake. V novejših aparatih je vgrajena tehnologija ‘No frost’, zaradi katere nam ni treba več odtajevati zamrzovalnika. Led in ivje se ne nabirata več, saj se zbirata v nam nevidnem jedru, tam pa se vključijo grelci za odtajevanje in voda izhlapi. Zaradi delovanja grelcev se sliši nekakšno pokanje ledu.

 

Temperaturno nihanje v zamrzovalniku je minimalno, zahvaljujoč elektronskem upravljalniku, ki je vgrajen v aparat. Na zaslonu lahko vedno odčitamo nastavljeno in pa dejansko temperaturo. Kadar upravljalnik ne deluje pravilno, slišimo delovanje zvočnega signala.

 

Nekaj časa pred vlaganjem večje količine živil lahko vključimo funkcijo hitrega zamrzovanja, zaradi česar živila hitro zamrznejo.

 

Pri uporabi zamrzovalnika lahko dolgoročno privarčujemo že na samem začetku – pri nakupu. Kupimo aparat, ki je v čim višjem energijskem razredu. Po nakupu pa ga je treba postaviti v hladnejši prostor, saj s tem bistveno zmanjšamo porabo električne energije.

 

 

Gospodinjski aparati, kupcem ustrezni

Gospodinjski aparati morajo biti kupcem ustrezni v čim več lastnostih.

Kupcem ustrezni so gospodinjski aparati, ki so med vso ponudbo izbrani. Ponudba, v kateri so danes gospodinjski aparati na voljo je velika in obsežna. Mnogim zato gospodinjski aparati postanejo težje dostopni. Ponudba je velika, gospodinjski aparati v ponudbi so na voljo v veliko različnih izvedbah, kupci pa ne vedo kaj bi izbrali. Možnosti je veliko, velja pa se bazirati na lastnosti po katerih so se gospodinjski aparati kupovali v preteklosti. Nekatera načela nakupa pa so lahko koristna tudi z drugih področjih. V mnogih lastnostih nakupa so namreč gospodinjski aparati podobni drugim nakupom. V vseh nakupih imamo ponudb razdeljeno na različne ravni dostopnosti. Osnovni ali izhodiščni razred je namenjen zadovoljevanju osnovnih potreb. Mnogi se danes odločajo za takšen razred tradicionalno, drugi pa se za takšen razred odločajo zaradi aktualne situacije. V drugačnih okoliščinah bi bile njihove odločitve drugačne. V sodobnem času se v mnogih primerih tudi sama industrija seli na cenovno dostopne razrede z delom ponudbe. Zavedajo se, da bi veliko več ljudi kupilo določen izdelek, če bi bila cena njihovemu proračunu primerna. Nasprotje je prestižni razred. Namenjen je tistim, ki imajo možnost takšne odločitve, kot tudi tistim, kateri hočejo imeti dobre izdelke ali storitve. Možnosti so danes še veliko večje. Med osnovnim ali izhodiščnim in prestižnim razredom imajo še veliko opcij. Zelo zanimive so tudi tako imenovane niše. V ponudbi se vedno najdejo izdelki, ki so razred zase ali tvorijo poseben razred. Njihove značilnosti niso enake vsem dosegaj znanim. Posebna ponudba teh je v različnem obsegu drugačna, kot smo bili dosegaj vajeni. Zato so mnogim tudi zanimivi in vredni nakupa. V primeru, da se najde večje število kupcev, začutijo priložnost v novem razredu tudi konkurenčni ponudniki. Kar je za kupce dodatna prednost.

Gospodinjski aparati danes nudijo neštete možnosti uporabe.