Zanzibar, zelenomodro otočje vzhodne Afrike

Zanzibar je zelenomodro otočje ob vzhodni afriški obali. Takšno predstavitev Zanzibar ponuja iz ptičje perspektive. Otoško območje se nahaja sredi južnoafriške vzhodne obale. Arhipelag Zanzibar sestavlja petdeset otokov, med njimi so štirje večji. Unguja ali Zanzibar je največji, drugi največji je otok Pemba tretji po velikosti je nenaseljeni otok Latham. Okrog otokov Zanzibar in Pemba je večje število manjši otokov, od katerih je vsega nekaj naseljeni. Večje število naseljenih otokov je v bližini otoka Pemba, v okolici Zanzibarja sta zgolj dva otoka naseljena. Otoško območje je zanimivo za vse, ki si želijo prijetne počitnice na toplem. Zanzibar je otok dolg petinosemdeset kilometrov ter širok devetintrideset kilometrov. Od afriške celine je oddaljen šestintrideset kilometrov. Otok je večinoma gričevnat najvišja točka na otoku se nahaja sto dvajset metrov nad morsko gladino. Pemba je od afriške oddale oddaljen več kot petdeset kilometrov, otok je dolg skoraj sedemdeset kilometrov ter širok triindvajset kilometrov. Otok Pemba je bolj gričevnat kot otok Zanzibar, najvišja točka sega petindevetdeset metrov na morsko gladino. Obisk otoka je lahko samostojno doživetje, večinoma pa je združen obiskom zanimivosti na afriški celini. Pri načrtovanju je potrebno upoštevati monsunsko podnebje ter padavine. Severovzhodni monsun zaznamujejo vrhunec poletja, zanj so značilne močnejše obalne sapice. Te so na vrhuncu poletja najbolj izrazite na severu ter vzhodu otoka. Jugovzhodni monsun pomeni obdobje močnejših padavin od marca do maja. Največje količine dežja padejo aprila in maja, nekoliko manj marca. Novembra in decembra morajo obiskovalci računati s kratkotrajnimi padavinami. Zanzibar ponuja prijetne temperature, ki se v povprečju ne spustijo pod dvajset stopinj. Najvišje povprečne temperature segajo preko trideset stopinj Celzija. Obdobje temperatur nad trideset stopinj Celzija se prične novembra ter traja do marca. V povprečju segajo najvišje temperature do triintrideset stopinj Celzija. Od aprila do oktobra Zanzibar ponuja najvišje povprečne temperature pod trideset stopinj Celzija.

Otok Zanzibar

Zanzibar, dežela črncev

Zanzibar v arabskem jeziku pomeni dežela črncev .

V svahiliju se Zanzibar imenuje Unguja. Zanzibar se nahaja v bližini afriške celine. Afriška celina predstavlja tudi preostali del države Tanzanija, kateri Zanzibar pripada. Matična država Tanzanija otoku Zanzibar priznava precejšnjo mero neodvisnosti. Kot ime Zanzibar govori in sporoča, je bil veliki del zgodovine povezan z arabskim osvajanjem dežel. Na žalost lokalnega prebivalstva, ta del zgodovine ni zapisan v najlepšem spominu. Ljudi z otoka Zanzibar so Arabci, kot sužnje, vozili na različne konce sveta. Zanzibar je tudi arhipelag. Poleg Zanzibarja v arhipelag sodi otok Pemba. Za razliko od Zanzibarja je otok Pemba bistveno manj obljuden. Večje število ostalih otokov, ki tvorijo arhipelag sploh ni poseljenih. Glavno mesto in upravno središče otokov se nahaja na otoku Unguja ter ima ime Zanzibar. Za turiste je posebno zanimiv star del mesta, ki ga v slovenskem prevodu imenujemo kamnito mesto. Zaradi izjemne kulturne vrednosti je uvrščeno na seznam svetovnih znamenitosti. Znamenitost otoka so tudi začimbe, podobno kot na drugih otokih v Indijskem oceanu. Vse naravne danosti so na otok Zanzibar, Pemba in druge otoke, zanesle razne osvajalce in kolonizatorje. Mednje sodijo Sumerci, Egipčani, Indijci, Perzijci, Kitajci, Arabci, Portugalci, Nizozemci in Britanci. Vsak od osvajalcev je pustil otokom svoj pečat. Ta raznolikost je še danes vidna na praktično vsakem koraku. Začimbe so tudi danes pomembne za državo in prebivalstvo. Zelo zanimivo si je ogledati začimbe v naravnem okolju. Za obiskovalce bo poleg drugih turističnih znamenitosti to izredno zanimiva znamenitost. Mnogi si začimbe, ki predstavljajo naš vsakdanjik, sploh ne znamo predstavljati v naravnem okolju. Poleg same pojavne oblike so zelo zanimiv tudi načini pridobivanja začimb oziroma proces od naravne oblike začimb do oblike katero poznamo iz našega vsakdanjika.

Zanzibar je dežela, ki nudi zanimivo izkušnjo naravnega, kulturnega ter drugega spoznanja, katero se nam bo zagotovo v trajen spomin vtisnila kot odlična.

10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji

Kenija je ena izmed najlepših, v zadnjih letih pa tudi zelo pogosto obiskana afriška država. Je tako imenovani naravni paradiž in dežela kontrastov. Za vas smo izbrali 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji, ki se jih vsekakor splača obiskati. Narodni parki v Keniji veljajo za znamenitost in so eden izmed najlepših doživetij, saj kljub pretiranim posegom človeka in divjem lovu današnjemu obiskovalcu ponuja neizmerno raznolikost v obliki konfiguracije terena, številnih živalskih in rastlinskih vrstah. Eden najstarejših narodnih parkov v Keniji je Aberdares, ki je zaradi bujnega rastlinja precej drugačen od ostalih parkov. Razgibana in bujna narava daje zavetje številnim živalim, kot so sloni, bivoli, bongo antilopam, panterjem in celo črnim nosorogom.

Mount KenyaDruga znamenitost Kenije je Mount Kenya, ki je najvišja gora v Keniji in druga najvišja gora v Afriki, takoj za Kilimanjaro. Gora, ki je visoka 5199 metrov, ponuja čudovit pogled, a je vzpon na njo primeren predvsem za tiste, ki so v nekoliko boljši kondicijski pripravljenosti. Goro obdaja Kenijski nacionalni park, ki je s strani Unesca proglašen za svetovno naravno dediščino. Naslednja zanimivost je Malindi, nekoč znan kot Melinde, pristaniško mesto ob izlivu reke Galana v Indijski ocean. Malindi zagotavljajo lep uvod v obalne turstične znamenitosti, zato sodijo med 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji, predvsem zaradi obsežnih koralnih grebenov in prelepih plaž. Malindi Marine Nacionalni park je zavarovan, saj ima številne prelepe plaže, čisto vodo in prelepe pisane ribe.

Jezero Turkan je peta znamenitost, ki se jo splača obiskati. To je smaragdno jezero, ki je največje jezero v Keniji, hkrati pa največje puščavsko jezero na svetu. Raj za potapljače in fotografe ponuja na ogled bogat živalski svet, v njem najdete ogromno ribo, nilskega ostriža. Naslednje je jezero Nakuru, ki je zelo plitvo jezero, številne alge v njem privabljajo ogromne količine, včasih tudi več kot milijon flamingov naenkrat, ptic, ki so ena glavnih znamenitosti Kenije.

Masai Mara nacionalni rezervat je ena glavnih turističnih znamenitosti v Keniji, v njem je ogromna populacija divjadi in letne migracije zeber in gnujev. Tsavo je največji nacionalni park v Keniji in eden največjih na svetu, zaradi velikosti je razdeljen na dva dela in je idealna destinacija za turiste, ki v divjini iščejo mir in zasebnost.

Lamu otok je arhipelag, ki je stoletja ostal nedotaknjen. Mombasa, najstarejše mesto v Keniji je danes skupek starega in novega sveta in zmes različnih kultur; afriške, evropske in azijske in hkrati zadnja od 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji.

Španija, obmorska in gorata dežela

Španija je država, ki leži na večjem delu Iberskega polotoka, poleg tega pa obsega še Kanarske otoke, Baleare in enklavi Ceuto in Melillo v severni Afriki. Čeprav je to država, ki vabi svoje goste s kilometri urejenih obal, pa je Španija s svojimi hribi in z zelo razgibano geografsko lego pravi raj za ljubitelje gorovja in pohodništva.

Španija ima snežno gorovje Pirenejev, široke planote notranjosti in obale Sredozemskega morja, nekoč pa je bila v svetu izjemno pomembna kulturna in zgodovinska velesila. Španija je razdeljena na sedemnajst avtonomnih regij, vsaka izmed njih pa nosi v sebi svoje skrivnosti, obenem pa ima vsak svojo izvršilno oblast in svoj parlament, sedež vlade je v glavnem mestu Madridu, ki je hkrati kulturna, pa tudi finančna prestolnica države. Prve asociacije na Španijo so prav gotovo sonce, ognjeviti ples flamenko, kitara, bikoborbe in viteške igre, a večina stereotipov o tej deželi prihaja iz pokrajine Andaluzija. Španija ima veliko obrazov, a vse povezuje neverjetna temperamentnost, prebivalci, ki ljubijo glasbo, ples in predvsem življenje.

Španija, in njeni prebivalci enostavno ljubijo siesto, fiesto in nogomet, na vašem potovanju vas bo razvajala z odlično hrano v domači »bodegi«, Dali, Picasso in Miro pa vam bodo razkrivali pravo umetniško zakladnico idej. Potovanje po Španiji vas bo naučilo lagodnega in predvsem sproščenega življenja, ki se je v naši deželici žal že davno nazaj hote ali nehote izgubilo. Uradna jezika v deželi sta španščina in kastiljščina, denarna enota pa evro. Za potovanje v Španijo prebivalci Slovenije ne potrebujemo drugega, kot osebno izkaznico, saj je tako kot smo mi, tudi ona članica Evropske unije. Večina njenih prebivalcev je katoliške vere, v zadnjih desetletjih pa se je v Španijo naselilo veliko priseljencev, največ jih prihaja iz Severne in Zahodne Afrike, še zlasti iz Maroka in Zahodne Sahare, ki pa so povečini muslimani.

http://www.agencija-oskar.si/