Aerobika, priljubljen način vadbe

Aerobika je priljubljen način vadbe.

Med vadbami je aerobika postala priljubljena oblika vadbe v 80′ letih minulega stoletja. Pred tem so aerobiko s pridom izvajali pripadniki zračnih sil. Do današnjih dni se je aerobika razvila v več različnih zvrsti. Aerobika je vrsta treninga, ki je kombinacija ritmične aerobne vadbe in vaj za pridobivanje moči. Med drugim se aerobika v primerjavi z drugimi vadbami loči po tem, da načeloma poteka ob zvokih glasbe. Poleg tega aerobika v klasičnem smislu poteka v skupini več udeležencev in navzočnosti inštruktorja aerobike. Aerobika se lahko izvaja v fitnes centrih ali na drugih vadbi primernih mestih. Za udeležence je aerobika pomembna zaradi samih koristnih lastnosti fizičnega gibanja. Poleg tega se z dosledno in kakovostno vadbo dosega izboljšanje moči, prožnosti in večje gibalne sposobnosti ter izboljšanje zmogljivost obtočil oziroma srčno žilnega sistema. Izboljšanje moči zmanjšuje utrujenost ter poveča željo po izvajanju aktivnosti vsakdanjika. Podobno na izvajalce aerobike vpliva povečanje prožnosti in večanje gibalnih sposobnosti. Izboljšanje obtočil oziroma sposobnosti srčno žilnega sistema, pomaga k boljšemu dovajanju potrebnih snovi celicam ter odvajanju odpadnih snovi. Poleg tega pripomore k vzdrževanju optimalno telesno temperaturo in ravnovesje pH faktorja. Vsak, ki se udeleži vadbe, si izbere eno od različic, katera mu najbolj ustreza. Med seboj se razlikujejo po intenzivnosti treninga, različnim vajam, ter drugim značilnostim. Poleg splošnega izboljšanja moči, gibalne spretnosti in sposobnosti obtočil, se lahko udeleženci odločijo za izboljšanje drugih sposobnosti. V tem primeru se morajo odločiti za vadbo posebnih vrst aerobike. Vadbo si prilagodijo svojim zmožnosti, sposobnostim in dostopnosti. Poleg zdravstvenih in posebnih prednosti so tu še splošne prednosti. Zdrav človek, ki je dobro razgiban se v družbi bolje počuti, njegove delovne in druge sposobnosti so bolje, manj je napetosti in razdražljivosti, lažje se spoprime z raznimi izzivi, katere mu nalaga vsakdanjik.

Aerobika je nastala iz vadbe pripadnikov zračnih sil.

Aerobika, alternativna vadba

Aerobika je alternativna vadba .

Pomen, ki ga aerobika danes ima je človekovo zavedanje zdravega načina življenja. Aerobika z gibanjem omogoča, da razvoj in utrjevanje gibalnih sposobnosti. Z gibanjem aerobika doseže boljše delovanje mišic z hitrejšim delovanjem srca in pljuč pa omogoča boljše delovanje vseh organov. Aerobika s tem srce hitreje bije omogoča večje količine načrpane krvi. Poleg tega aerobika poveča dotok svežega kisika v kri. Z boljšo oskrbo kvalitetnejše krvi aerobika omogoča boljše delovanje vseh organov ter posledično funkcij človeškega telesa.
Človeško telo je kompleksno, dobro deluje ko so vsi organi dobro delujoči. To pomeni, da je ima človek optimalno prebavo, izločanje odvečnih snovi in strupov ter mnoge druge funkcije. Funkcije človeškega telesa delujejo dobro, ko so organi optimalno obremenjeni in usklajeni med seboj. Aerobika bo delovanju vseh organov koristila le takrat, ko bo pravilno izvajana. Predvsem se z napori ne velja obremenjevati pretirano oziroma preko svojih zmožnosti. Mnogi z večjimi obremenitvami želijo v kratkem roku nadomestiti ne aktivnost v preteklosti. Kar je napačna odločitev, ki lahko prinese tudi večje ali manjše poškodbe, v splošnem pa zdravju ne koristi. Izvajanje aktivnosti mora biti postopno in zmerno povečevati obseg in intenzivnost. Na ta način bo človeškemu telesu omogočeno prilagajanje in prilagoditev vseh funkcij novo nastalim pogojem in zahtevam. Človeško telo ima sposobnost prilagajanja vsem novo nastalim pogojem in zahtevam. Odziv je pogojen s tem ali je določen nov pogoj oziroma zahteva za človeško telo koristen ali škodljiv. Škodljivih vplivov se človeško telo brani, v ta namen ima obrambne mehanizme. Sproži jih vsakič, ko se pojavijo nevarnosti za zdravje. Ob izvajanju fizičnih aktivnosti se v primeru pretiravanja, prevelike obremenitve in podobnem, sproži vrsta obrambnih mehanizmov. Obrambni mehanizmi imajo lastnost, da se vrstijo v zaporedju. Ko se premaga eno stopnjo obrambnega mehanizma, nastopi z aktivnostjo obrambe nova stopnja obrambnega mehanizma.

Aerobika mora biti pravilno izvajana.

Aerobika za zdravega duha v zdravem telesu

Aerobika je lahko individualni ali pa skupinski šport. Individualno se tega športa lahko lotimo tako, da najprej obiščemo tečaj, se naučimo vaj, nato pa jih izvajamo sami doma ali pa tam, kjer nam najbolj ustreza. Druga možnost je, da v iskalnik vpišemo besedo aerobika, nato pa poiščemo kakšne posnetke in podrobna navodila za to, kako izvajati vaje. Pomembno pa je, da se držimo navodil oziroma prikazov, saj telo na začetku še ni vajeno gibov in se lahko zaradi nepravilne izvedbe tudi poškodujemo. Aerobika sicer ni ena disciplina, ampak poznamo več njenih vrst. Pred vsako telesno aktivnostjo je pomembno, da se dobro segrejemo, saj so nekatere vaje, ki jih predpisuje aerobika, lahko precej obremenilne za mišice in sklepe, zato pa morajo biti ti pred izvedbo dobro segreti.

Pomembno je tudi, da se seznanite s tem, katera aerobika je primerna za vas. Obstaja več vrst, ki temeljijo na različnih vajah, okoljih, kjer se izvaja aerobika, pripomočkih, ki se med izvedbo vaj uporabljajo itn. Če že mnogo let niste vadili oziroma se niste udeležili nobene napornejše telesne aktivnosti, je najbolje, da se vpišete v vodeno vadbo. Trener vam bo pokazal, kako se aerobika in njene vaje izvajajo, pri tem pa ne boste toliko tvegali, da bo prišlo do poškodbe zaradi nepravilnih gibov. Neizkušenim lahko športni trener veliko pomaga, predvsem pa je ta pomoč pomembna na začetku poti, ko se oseba šele uči giba. Tisti, ki se naučijo napačnega giba in ga ponavljajo mnogo časa, bodo težje osvoji pravilen gib, ko jim ga bo nekdo pokazal šele naknadno. Priučenih vzorcev se je namreč zelo težko od naučiti.

Vodena aerobika je lahko za marsikoga precej drag šport, vendar pa so pozitivni učinki, ki jih lahko pridobi s tem, ko je vsaj na začetku nadzorovan, zelo koristni za prihodnost. Aerobika je v takih pogojih izjemno zdrav in zabaven šport.

Opremo za aerobiko najdete na http://www.superge.si