Španija je država, ki leži na večjem delu Iberskega polotoka, poleg tega pa obsega še Kanarske otoke, Baleare in enklavi Ceuto in Melillo v severni Afriki. Čeprav je to država, ki vabi svoje goste s kilometri urejenih obal, pa je Španija s svojimi hribi in z zelo razgibano geografsko lego pravi raj za ljubitelje gorovja in pohodništva.

Španija ima snežno gorovje Pirenejev, široke planote notranjosti in obale Sredozemskega morja, nekoč pa je bila v svetu izjemno pomembna kulturna in zgodovinska velesila. Španija je razdeljena na sedemnajst avtonomnih regij, vsaka izmed njih pa nosi v sebi svoje skrivnosti, obenem pa ima vsak svojo izvršilno oblast in svoj parlament, sedež vlade je v glavnem mestu Madridu, ki je hkrati kulturna, pa tudi finančna prestolnica države. Prve asociacije na Španijo so prav gotovo sonce, ognjeviti ples flamenko, kitara, bikoborbe in viteške igre, a večina stereotipov o tej deželi prihaja iz pokrajine Andaluzija. Španija ima veliko obrazov, a vse povezuje neverjetna temperamentnost, prebivalci, ki ljubijo glasbo, ples in predvsem življenje.

Španija, in njeni prebivalci enostavno ljubijo siesto, fiesto in nogomet, na vašem potovanju vas bo razvajala z odlično hrano v domači »bodegi«, Dali, Picasso in Miro pa vam bodo razkrivali pravo umetniško zakladnico idej. Potovanje po Španiji vas bo naučilo lagodnega in predvsem sproščenega življenja, ki se je v naši deželici žal že davno nazaj hote ali nehote izgubilo. Uradna jezika v deželi sta španščina in kastiljščina, denarna enota pa evro. Za potovanje v Španijo prebivalci Slovenije ne potrebujemo drugega, kot osebno izkaznico, saj je tako kot smo mi, tudi ona članica Evropske unije. Večina njenih prebivalcev je katoliške vere, v zadnjih desetletjih pa se je v Španijo naselilo veliko priseljencev, največ jih prihaja iz Severne in Zahodne Afrike, še zlasti iz Maroka in Zahodne Sahare, ki pa so povečini muslimani.

http://www.agencija-oskar.si/