Slab spanec nam otežuje počitek . Počitek je sestavni del človekovih dnevnih aktivnosti. Dnevne aktivnosti človeka so praviloma sestavljene iz treh enakovrednih delov. Počitku sledi največkrat delovna aktivnost. Po delovni aktivnosti nastopi čas za aktivnosti prostega časa. Delovne aktivnosti kot tudi aktivnosti prostega časa lahko vplivajo na slab spanec. Delovne aktivnosti lahko povzročajo slab spanec zaradi psihofizičnih motenj. So posledica raznih dejanj, ki imajo vpliv v prihodnosti. Tako lahko človek namesto spanja, razmišlja o raznih aktivnostih.

Spanec se ne pojavi vse, dokler utrujenost ne premaga aktivnost razmišljanja. Slab spanec se lahko zgodi tudi kot posledica prostočasnih aktivnosti. Prostočasne aktivnosti so zelo različne. Nekatere imajo večji vpliv na fizične, druge pa na psihične lastnosti in sposobnosti človeka. Vpliv na fizične lastnosti imajo rekreacija in druge podobne fizične aktivnosti. Slab spanec lahko povzroča prevelika obremenitev med izvajanjem fizične aktivnosti, poškodbe, ki so nastale med izvajanjem fizične aktivnosti in drugo. Dober spanec je v teh primerih večkrat prekinjen zaradi vzpostavitve normalnega stanja. Slab spanec lahko odpravimo na nekaj zelo preprostih načinov. Govorimo seveda o zdravem človeku, ki preko dneva ni prekomerno fizično ali psihično obremenjen, ter ne trpi za nobenimi poškodbami ali posledicami bolezni. Prehranjevanje je prvi koristen ukrep. Človeško delo med spanjem obnavlja sposobnosti opravljanja življenjsko pomembnih funkcij. Slab spanec obnavljanje sposobnosti v veliki meri otežuje.

Pri prehrani se moramo zavedati, da mora telo, po vsakem zaužitju, iz hrane izločiti koristne snovi, ter jih dostaviti porabnikom. V primer, da smo hrano zaužili pred spanjem, se bo ta proces izvajal med spanjem. Veliko boljše je, če se pred spanjem vsaj nekaj ur ne uživa ničesar, kar ima za posledico aktiven in intenziven proces prebave. Pozitivne učinke takšnega ravnanja bomo lahko spoznali v razmeroma kratkem času. Slab spanec je lahko posledica mnogih dnevnih aktivnosti, katere pa imamo v veliko primerih možnost spremeniti v značilnostih, katere prinašajo dober počitek.

več o tem

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja