Refluks oziroma zgaga

Refluks ali po domače povedano zgaga je ponovno naravni človeški proces, ki se je zgodil verjetno že vsakomur izmed vas. Seveda je to popolnoma naravno in če se ne pojavlja prepogosto ni prav nič nevaren.

Refluks bi lahko opisali kot uhajanje želodčne kisline nazaj v požiralnik. Seveda je potrebno takoj poudariti, da je te želodčne kisline izjemno malo, govorimo o kapljici ali dveh. Vendar je lahko dovolj, da povzroči pekoč in neprijeten občutek v požiralniku.

Zgaga

Zaznavanje refluksa

Mogoče kdo izmed vas ne ve kaj je refluks ali zgaga. Po navadi to asociiramo z pekočim in neprijetnim občutkom v grlu in požiralniku. Lahko je izjemno neprijeten, vendar po navadi povsem varen.

Seveda lahko kdaj pride do kakšne nevšečnosti, katere so predstavljene v nadaljevanju besedila. Vendar so te zelo redke. Refluks je popolnoma naravni pojav človeškega telesa.

Delovanje zdravil za refluks

Pri pojavu kot je refluks ali zgaga lahko bolniku pomagamo s preprostimi zdravili, katerih glavna učinkovitost je zvišanje pH želodca. Preprosto povedano so to spojine, ki v želodcu reagirajo z želodčno kislino in s tem povzročajo zvišanje vrednosti pH.

Danes poznamo seveda veliko različnih števil tako delujočih zdravil, pa vendar je pomembno, katerega zaužijete. Ob prevelikem ali napačnem odmerku, se pH lahko preveč zviša, kar pa pomeni, da bodo želodčne celice začele ponovno proizvodnjo želodčne kisline. Ta pojav pa je seveda pri pojavu refluksa izjemno nepriporočljiv.

Iskanje pomoči pri pojavu refluksa

V kolikor se vam refluks pojavi le vsake toliko časa je to seveda povsem normalno, tukaj ni nobenega razloga za katero koli paniko, preprosto lahko vzamete zdravilo, ki ga dobite brez recepta. Včasih proti manj intenzivnim refluksom zadošča tudi zaužitje nekaj vode.

V kolikor pa so pojavi refluksa izjemno pogosti oziroma izredno pekoči, pa se obrnite na zdravnika. Pomembno je, da ta problem zaznate kar najhitreje možno, saj boste na ta način preprečili hujše zaplete, ki so lahko povezani s tem pojavom.

Refluks torej ponavadi ni nevaren pojav, pa vendar je potrebno biti pozoren na njihovo moč in ponavljanje, da znate pravilno odreagirati. Danes seveda obstaja veliko zdravil, ki so vam v pomoč, da ta neprijeten pojav kar najhitreje izzveni.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.