Mnoga podjetja delajo zelo pogosto napako s tem, ko zahtevajo, da prevajanje besedil vzamejo v svoje roke zaposleni. Še maj učinkovito pa ravnajo tista podjetja, ki celo zaposlijo nekoga, da prevzame prevajanje različnih besedil. Raziskave, ki so jih opravljali po različnih evropskih državah pa so pokazale, da je za podjetja stroškovno veliko bolj učinkovito, če prevajanje zaupajo zunanjim sodelavcem kot so prevajalske agencije. Zaposleni, ki se ukvarjajo z drugimi poslovnimi procesi v podjetju, ki nato poleg tega morajo še prevajati, niso in ne morejo biti pri tem dvojnem delu učinkoviti. Prvič ne, ker so plačani za drugo delo in njihovo plačilo ni sorazmerno s ceno prevajanja, drugič pa zato ne, ker os počasnejši in manj strokovni kot profesionalni prevajalci. Prej omenjene raziskave so pokazale, da bi podjetja lahko privarčevala do kar 30 odstotkov, če bi prevajanje zaupala zunanjim izvajalcem.

 

Sodobna ekonomija, predvsem pri majhnih in srednje velikih podjetjih, je bazirana na tem, da se čim več specializiranih procesov izvaja izven podjetja. Podjetje je specializirano le za en osnovni proces, vse ostale izvedbe, ki so potrebne za dokončanje celotnega procesa, pa izvajajo zunanji partnerji. Temu se reče specializacija in je v sodobni ekonomiji znana že stoletja.

 

Prevajanje, ki ga izvajajo zunanji sodelavci, je tudi tehnično bolj dovršeno. Prevajalske agencije poleg prevajalcev zaposlujejo tudi lektorje ali pa so že sami prevajalci tako dobri pri svojem delu, da sami lektorirajo svoje prevode. Slovnična odličnost prevoda je ključna za ohranjanje visokega standarda, ki se nato povezuje z imenom samega podjetja. Podjetje, ki ima slabo prevedene priročnike, finančna poročila, razno dokumentacijo in drugo ne bo delovalo resno in zaupanja vredno. Če je bilo prevajanje dokumentacije slabo, bodo lahko partnerji pomislili, da bo tudi vodenje projekta pod pričakovanji. Ko se podjetje odloči, da bo zagotavljalo odlične storitve, mora na odličnost misliti pri vsakem koraku, ki ga dela pri komunikaciji.

 

Več na spletni strani.