Ste opazili, da se je pri vas pričelo pojavljati izpadanje las? Preden boste od sekiranja dobili še dodatne sive lase, morate najprej ugotoviti, ali gre za običajno izpadanje las, ki spada v življenjski cikel zdravega lasišča, ali gre dejansko za izgubo las. Dobro je, da veste, da vsak las preide skozi tri življenjske faze. V zadnji fazi, ki ji pravimo telogena faza, vsak las odmre in odpade, nato pa zraste nov. Pogledali si bomo nekaj najbolj običajnih vzrokov, ki povzročajo izpadanje las.

Najbolj običajen vzrok za izpadanje las je tako imenovani telogeni efluvij. V tem primeru gre za izpadanje las, ki je simptom dejavnika, ki se je pojavil nekaj mesecev pred samim izpadanjem. Sprožilni dejavnik je lahko zelo hud stres, v katerem se znajde posameznik, lahko je v ozadju kakšna hormonska sprememba. Med slednjimi se prav pri ženskah takoj po porodu rado pojavi večje izpadanje las, ki je posledica hormonskih sprememb. Podobno se lahko primeri tudi po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet. Vendar tukaj ne obstaja pravi razlog za preplah, saj je takšno nenadno izpadanje las, ki je posledica hormonskih sprememb le prehodno, ko se bo hormonska slika stabilizirala, se bodo tudi lasje okrepili in se povrnili v prvotno stanje.

Drugi najpogostejši dejavnik za izpadanje las je androgena alopecija. Tukaj gre za podedovan gen od očeta ali matere, ki sproži pri določeni starosti izpadanje las. Na žalost so tiste osebe, ki podedujejo takšen gen, obsojene na izpadanje las. Pri moških se pričnejo lasje najprej tanjšati, nato se krajšajo na koncu pa odpadejo. Vse to pa se lahko dogaja že zelo zgodaj, pri nekaterih celo v zgodnjih dvajsetih letih. Pri ženskah je izpadanje las običajno nekoliko bolj zapoznelo, pojavi pa se večinoma na vrhu glave in se ne širi tako izrazito kot pri moških. Pri moških je pogosto, da pride tudi do popolne pleše.

Več podobnih člankov najdete na http://fidimed.si/strokovni_clanki/

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.