Kako se obnesejo toplotne črpalke pri ogrevanju naših prostorov

Za ozračja, kjer se temperature gibljejo v zmernih območjih, lahko toplotne črpalke za ogrevanje predstavljajo varčen način manipuliranja temperature v prostorih. Delujejo podobno, kot naši hladilniki in sicer s pomočjo elektrike premikajo toploto iz mrzlih delov v tople prostore. S tem črpajo mraz iz zunanjega zraka in v prostor spustijo topel zrak, zunanji zrak pa se še bolj ohladi. Načeloma obstajajo trije različni tipi toplotnih črpalk in sicer TČ zrak – zrak, zrak – voda in pa geotermalne TČ.

Najbolj razširjena je toplotna črpalka zrak – voda, ki prenaša toploto med vašo hišo in zunanjim zrakom. Vsekakor ni enostavnega odgovora na vprašanje, katera toplotna črpalka je najboljša. Običajno pa je tako, da več denarja, kot odštejete za napravo, večji bo le-ta imela izkoristek. Investicija v napravo je kar velika, za montažo in samo napravo boste odšteli med 5 in 10 tisoč evri, cena pa je lahko odvisna od tipa naprave in proizvajalca, same moči le-te, tehnologije, ki jo vsebuje in stroškov montaže. V primeru, da ste se za tak tip naprave že odločili, vam svetujem posvet s strokovnjakom na teh področjih. V Sloveniji obstaja precej ponudnikov hladilne in ogrevalne tehnike, med večjimi pa sta prav gotovo podjetja Aircon in pa Tersus.

Sam sem nakupe ogrevalnih elementov opravil že pri obeh in moram reči, da so mi bili tam zaposleni v izredno pomoč pri samem nakupu, saj se na stvari, ki jih prodajajo dodobra spoznajo. Po dogovoru pa sem dobil tudi nekaj popusta, kar je samo investicijo precej olajšalo.

Be Sociable, Share!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja