Zdravo hujšanje je počasen proces. Zato je pomembno, da se tisti, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, pripravijo na to, da bo to trajalo daljše obdobje. Pri tem si lahko nekoliko pomagajo z mislijo, da je bil tudi proces pridobivanja kilogramov zelo dolg proces in da vse odvečne zaloge okrog trebuha, stegen in zadnjice niso dobili kar čez noč. Zato mora biti hujšanje skrbno načrtovano. Osebe, ki imajo kar precej odvečnih kilogramov, lahko računajo na to, da bodo v prvih nekaj tednih izgubili precej kilogramov. Vendar na žalost v tej fazi hujšanje poteka predvsem na račun tega, da se zaradi kaloričnega deficita zmanjša vezava vode v telesu, poleg tega pa se zmanjša tudi količina hrane, ki se zadržuje v prebavnem traktu. Zato je potrebno že zdaj opozoriti, da se bo hujšanje iz vidika izgube kilogramov po prvih nekaj tednih precej ustavilo.

Tudi tiste osebe, ki imajo le kakšen kilogram odvečne mase, izgubijo v prvih tednih precej vode, tako da je proces povsem enak. Pomembno je torej, da je hujšanje po tem začetnem obdobju zastavljeno na čim bolj strateški način. Odvečni kilogrami naj po začetnem obdobju ne padajo hitreje kot 1,5kg tedensko – pri bolj zajetnih osebah. Tisti, ki gredo na bolj kratko hujšanje, saj niso tako zaliti, pa so lahko zadovoljni že če izgubljajo po 0,5kg na teden. Zelo pomembno je, da vam teža ne pada hitreje kot 1,5kg na teden, saj to pomeni, da je telo v zelo ekstremnem stanju in da zagotovo nima dovolj energije, mikro in makro hranil. Takšno hujšanje lahko vodi v oslabljen imunski sistem in v bolezni.

Poskrbeti morate, da je hujšanje proces, ki ga lahko telesno in psihološko prenašate. Hujšanje ni stradanje! Vsak lahko shujša in pri tem ni nikakršne potrebe da bi trpel. Zato pa pravimo, da hujšanje ni hiter tek ampak maraton. Postopen in zanesljiv tempo predstavlja ključ do zmage.

Povzeto po tej strani

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.