Hrvaška

Hrvaška, dežela morja in gora

Republika Hrvaška je evropska država, ki je zemljepisno umeščena na prehodu iz Srednje v Jugozahodno Evropo. Število prebivalcev po popisu iz leta 2011 je skoraj 4,3 milijona.
Hrvaška ima bogato zgodovino, najstarejši ostanki zgodovine najdeni na njenem ozemlju izvirajo iz kamene dobe. Ostanki, ki izvirajo iz kamene dobe so bili najdeni v jami Šandalija I. v bližini obmorskega mesta Pulj. Sledi o bivanju v obdobju na prehodu med mlajše kamene dobe in železne dobe so bile najdene na območju Srema in Slavonije. Svoj pečat so na ozemlju Republike Hrvaške pustili tudi Grki. Prva naselbina, katero so osnovali prebivalci grškega otoka Krf, so bili najdeni na Korčuli. Ime Hrvaška se v pisnih virih prvič omenja v 9.stoletju. Zapise o tem najdemo v bizantinskih in frankovskih kronikah. Predniki današnjih Hrvatov in ostali Južni Slovani so se na ozemlju današnje Hrvaške naselili pred začetkom 7.stoletja.
Hrvaška država je razdeljena na 20 županij , kar bi v slovenski različici pomenilo 20 administrativnih enot.
Hrvaška prestolnica je Zagreb . Poleg Zagreba, ki ima v državni ureditvi med ostalimi predeli države poseben status, so pomembna še druga mesta. V obalnem pasu, na vzhodni obali Jadranskega morja so Reka, Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik, v notranjosti države pa Osijek, Sisek, Knin, Karlovec, Slavonski Brod in Vukovar, Mali Lošinj je največje mesto na otoku.
Hrvaška ima bogato naravno in kulturno dediščino. Na seznamu Unescov seznam svetovne dediščine so : Plitvička jezera v bližini kraja Slunj , Dioklecianova palača, staro mestno jedro Dubrovnika, Stolnica Marijinega vnebovzetja v Poreču, staro mestno jedro Trogirja, katedrala v Šibeniku ter starogradsko polje na otoku Hvar. Poleg tega je Hrvaška naravno dediščino zaščitila z uvrstitvijo v okvir Narodnih parkov .
Podnebje na Hrvaškem je zelo različno. Zmerno celinsko podnebje je v notranjosti. Hrvaška obala ima mediteransko podnebje z suhimi, vročimi poletji, ter vlažnimi in blagimi zimami.

Vse o Hrvaški in hotelih, ki jih najdete tam, dobite tukaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja