Honorarno delo je oblika dela, ki od človeka ne zahteva polne zaposlitve. Osebe, ki so v rednem delavnem razmerju in so zaposlene za poldni delovni čas delajo 5 dni na teden po 8 ur na dan. To je običajen delovni teden, ki pa se lahko razlikuje, še posebej če delavec opravlja še kakšno dodatno honorarno delo. V primeru, da delavec dela nadure ali pa nadomešča sodelavca, ki šel na bolniško ali dopust, se delovnik seveda poveča, vendar pa s tem pridobi delavec dodatne ure, ki jih lahko koristi. Nekateri delodajalci omogočajo izplačilo ur, drugi delodajalci pa zahtevajo koriščenje nadur v obliki dodatnih dopustniški dni.

 

Honorarno delo pa lahko osebe, ki so redno zaposlene, oziroma so v rednem delovnem razmerju, opravljajo traven svoje redne zaposlitve. V tistem delu dneva, ko niso v redni službi, lahko svoj prosti čas izkoristijo, da pri drugem delodajalcu dodatno zaslužijo. Pri tem ne obstaja nobena zakonska omejitev, koliko ur lahko nekdo porabi za honorarno delo. Edina omejitev so posameznikove delovne zmožnosti.

 

Vendar je zelo pomembno, da oseba poskrbi za to, da honorarno delo ne bi onemogočilo storilnosti na rednem delovnem mestu. Ljudje imamo omejene delovne zmožnosti, kar pomeni, da toliko ur na dan lahko delamo optimalno, nato pa se krivulja storilnosti usmeri navzdol in vsaka dodatna ura dela predstavlja dodaten padec učinkovitosti. Honorarno delo običajno ni glavni vir zaslužka, zato v primeru, da slabo vpliva na učinkovitost na rednem delovnem mestu, je bolje z njim prenehati, oziroma je bolje, da se za honorarno delo nameni nekoliko manj časa. Človek lahko dobro dela le, če je spočit in regeneriran, zato pa si mora vzeti tudi čas zase. Kombinacija rednega dela s časom, ki ga zahteva honorarno delo, na dolgi rok človeka močno izčrpa, zato si je potrebno vzeti tudi čas za oddih in regeneracijo vseh delovnih zmožnosti.

Več si preberite tukaj.