Grelniki zraka

V jesenskih dneh, ko se začnejo mrzli dnevi, začnemo razmišljati o kurjavi. Ker centralna kurjava v velikih prostorih ni dovolj, ali pa je tam ne moramo napeljati, si lahko pomagamo tudi z grelniki zraka. Marsikateri grelnik pa lahko prostor tudi hladi.

Grelniki zraka so naprave za gretje, hlajenje, prezračevanje in filtriranje zraka za različne objekte. Grelniki delujejo na principu kroženja zraka preko prenosnika toplote s pomočjo ventilatorja. Imajo veliko ogrevalno kapaciteto. Primerni so za ogrevanje velikih prostorov, v katere ne moramo napeljati centralnega ogrevanja, kot so na primer športne dvorane, delavnice, skladišča,…

Obstajajo fiksni in mobilni grelniki. Fiksni grelniki so navadno večji, in pritrjeni na steno neke stavbe, upravlja pa se jih z daljincem. Mobilni grelci, pa so manjši in prenosljivi, zato so mogoče celo bolj uporabni. Mobilni grelci obstajajo v več različnih velikostih, primerni pa so za gretje manjših do srednje velikih prostorov. Tisti manjših velikosti, pa se uporabljajo predvsem, kot dodaten vir toplote v  velikih prostorih.

Električni grelci so primerni predvsem za gretje pisarn, delavnic, skladišč,… omogočajo hitro in enostavno ogrevanje. Imajo pa temperaturni razpon med 5 in 35°C, temperaturo pa lahko ročno nastavljamo. Električni grelci lahko delujejo tudi kot klima v poletnih dneh. Ogrevanje na elektriko omogoča več opcij in je primernejše za bivalna okolja.

Poleg električnih grelcev, poznamo tudi naftne in plinske grelnike. Primeren je predvsem za uporabo v stavbah z nizkimi stropi, ki zahtevajo visok nivo izmenjave zraka. Uporabljajo pa se tudi kot dodatni toplotni vir.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja