Google oglaševanje ali optimizacija strani za spletne iskalnike – Kaj je bolje?

Če imate spletno stran, ki bi jo radi tržili s pomočjo spleta, se zagotovo sprašujete ali je boljše Google oglaševanje ali optimizacija strani za spletne iskalnike. V tem članku si lahko preberete kakšne so prednosti in slabosti posameznega načina trženja in kateri način vam priporočamo.

Google oglaševanje

Pa si najprej poglejmo kaj je Google oglaševanje in kako deluje. Za to vrsto oglaševanja se uporablja orodje Google AdWords, oglasi pa se prikazujejo na iskalniku Google ter na spletnih straneh, kjer imajo nameščene Google oglase. Primer prikaza oglasov prikazuje spodnja slika, na samo pozicijo oglasa pa sami neposredno ne morete vplivati, saj Google sam razporeja oglase glede na kvaliteto in relevantnost spletnih strani.

Pozicije Google oglasov
Slika 1: Pozicije Google oglasov

Največja prednost je ta, da lahko oglase popolnoma prilagodimo glede na naše potrebe, in sicer od tega kje se bodo prikazovali, kakšni bodo oglasi in na katero podstran na spletni strani bodo kazali. Poleg tega je velika prednost tudi ta, da se oglaševanje plačuje glede na učinkovitost oziroma klike na oglase. Cena posameznega klika je odvisna od več faktorjev, kot sta npr. konkurenca in kvaliteta ter relevantnost spletne strani. Še ena velika prednost je ta, da si lahko sami izberemo za katere ključne besede želimo, da se naš oglas prikaže. Kot je razvidno na zgornji sliki, je neka oseba v iskalnik vpisala ključno besedo ”počitnice”, torej imajo vsi prikazani oglasi določeno, da se prikazujejo za to ključno besedo. Ker je izbira pravih ključnih besed oziroma celotno upravljanje z oglasi precej zapleteno, vam svetujemo, da za Google oglaševanje najamete agencijo, ki se s tem ukvarja. če boste oglaševanje prepustili agenciji, bo seveda le ta hotela neko provizijo, vendar pa bodo dobro optimizirani oglasi ustvarili precej večji dobiček.

Google oglaševanje priporočamo predvsem tistim, ki bi radi v kratkem času pridobili kar se le da veliko strank in posledično povečali dobiček. Ta vrsta oglaševanja je vsekakor dobrodošla tudi če je vaš cilj dolgoročen, vendar pa vas bo v primerjavi z optimizacijo strani za spletne iskalnike na dolgi rok oglaševanje stalo precej več.

Optimizacija strani za spletne iskalnike

Optimizacija strani za spletne iskalnike je dolg, zapleten in stalno spreminjajoč se proces, katerega namen je predvsem dolgoročno trženje spletne strani. S pomočjo optimizacije spletne strani boste za želene ključne besede prišli na višje pozicije v iskalniku Google. Npr. da imate spletno stran, kjer ponujate počitnice in bi bili radi za to ključno besedo kar se da visoko na iskalniku. To so organski zadetki, ki jih lahko vidite tudi na zgornji sliki in se nahajajo takoj pod zgornjimi tremi Google oglasi.

Največja prednost pri optimizaciji za iskalnike je ta, da potencialnemu kupcu nudite točno tisto kar išče. V primeru, da optimizirate ključno besedo ”počitnice”, za katero ste po uspešni optimizaciji na prvem mestu v iskalniku in potencialna stranka išče počitnice, se ji boste prikazali prvi.

Optimizacija strani za spletne iskalnike je precej zahtevnejša kot Google oglaševanje, je pa na dolgi rok precej cenejša, sploh če za le to najamete pravega strokovnjaka. Vsekakor je najbolje, da najdete izvajalca, ki vam bo storitev zaračunal glede na učinek, saj je uspešnost optimizacije dokaj nepredvidljiva in se kaj hitro lahko zgodi, da vam bo nekdo zaračunal veliko vsoto, potem pa vaše spletne strani ne bo zmogel pripeljati do visoke uvrstitve na iskalnikih.

Priporočila

Kot smo že omenili v članku vam kot kratkoročno rešitev priporočamo Google oglaševanje, kot dolgoročno pa optimizacijo strani za iskalnike, seveda pa je najboljša rešitev kombinacija obeh načinov trženja.

Vsekakor vam priporočamo, da trženje prepustite agenciji, saj boste le z njihovo pomočjo lahko s čim nižjim vložkom ustarili čim višji dobiček. V kolikor se boste trženja lotili sami, se lahko zgodi, da boste zapravili precej denarja, rezultatov pa praktično ne bo.

Poleg teh dveh načinov trženja vam priporočamo tudi uporabo družabnih omrežij in Facebook oglaševanje, sploh če ponujate izdelke in storitve, ki zanimajo določene skupine ljudi. Lep primer uspešnega Facebook oglaševanja je podjetnik, ki se ukvarja s fotografiranjem porok in je pri oglasih nastavil, da se prikazujejo samo tistim uporabnikom, ki imajo status ”zaročeni” – rezultati oglaševanja so bili odlični.

Izdelava spletne strani

V kolikor spletne strani še nimate, boste najprej potrebovali le to, izdelamo pa vam jo lahko tudi v podjetju Optiweb, kjer je izdelava spletnih strani naša primarna dejavnost. Poleg tega vam nudimo še najrazličnejše oblike trženja spletnih strani, tudi te, ki so opisane v članku. Optimizacijo spletne strani za iskalnike zaračunamo glede na učinek, tako da ste lahko brez skrbi.

David Bergant – Optimizacija spletnih strani, Optiweb