Google Analytics in Webmaster orodje sledita tudi Google +1, vplivu Twittom in Facebook Like-om

Google postaja vedno bolj aktiven tudi na področju družabnih medijev, kar dokazuje pred kratkim dodan gumb Google +1, kateri bo postal vedno bolj pomemben, saj bo Google verjetno kaj prida upošteval le-tega za rangiranje spletne strani v njihovem iskalniku. In zato Google orodja niso nobena izjema; Google Analytics in Webmaster Tool od danes naprej sledita tudi že prej omenjenemu gumbu +1 (na blogu ga lahko opazite pri vsaki objavi v desnem kotu besedila), vplivu Twittom kot tudi Facebook Like-om in Send-om (torej številu lajkov in pošiljanj).

V Webmaster orodju lahko sedaj najdete sekcijo “Meritve +1” kjer boste našli poročila in analize o vplivu +1 gumba na iskanje. Novi Analitik bo sedaj tudi prikazoval kakšen efekt ima +1 gumb na CTR – razmerje klikov (ang. Clickthrough Rate) na vaši strani. Analitik bo sedaj sledil in prikazoval statistiko s številom klikov na +1 gumb na vaši strani ter razmerje klikov z +1 gumbom in brez +1 gumba.

Google je med drugim tudi dodal v Webmaster orodje poročilo dejavnosti in občinstva, ki je na vašem spletnem mestu pritisnil na gumb +1. Poročilo dejavnosti nam prikaže število prejetih +1 medtem ko pa poročilo o občinstvu prikaže geografske in demografske podatke o uporabnikih, ki so pritisnili +1 na naši spletni strani.

Google je še med drugim poskrbel, da nam bo Analytics prikazoval statistiko za +1,Twitte, FB Like ter FB Send. Ta nov plugin, kateri bo vse to za nas storil lahko najdemo pod imenom Social Plugin Tracking. Ta vtičnik je razdeljen na 3 sekcije in sicer Engagement, Action in Pages. V sekciji Engagement bo podrobna statistika, ki bo spremljala vedenja uporabnika (time on site, page views, bounce rate, itd.). Pod sekcijo Action bomo našli podrobno statistiko o družabnih medijih  (število FB lajkov, kolikokrat bo uporabnik poslal kakšno novico/objavo z naše strani, priporočal našo stran drugim, itd.). Zadnja sekcija Pages primerja našo stran na številu družabnih akcij, ki jih prejema.

Ta novost bo vsekakor v veliko pomoč lastnikom spletnih strani, saj bodo sedaj lahko hitro ugotovili kakšen je vpliv družabnih medijev na njihove spletne strani/bloge/portale.