Čemu služijo senčila

RoleteSenčila poznajo vse kulture po svetu. Na današnjem globaliziranem trgu se je ponudba tega izdelka tako razširila, da je mogoče najti rešitev za popolnoma vsak problem, ki ga imajo ljudje s soncem in z nezaželenimi pogledi mimoidočih ljudi. Senčila kot so recimo zavese za dnevne sobe služijo številnim namenom. Samoumevni namen je zaščita pred soncem in prekomerno svetlobo. Senčila s to zaščito zagotavljajo daljšo obstojnost številnih predmetov, ki se nahajajo v stanovanju. Sončni žarki lahko naredijo z leti precej škode na lesenih površinah, usnju, tkanini in tudi na raznih umetninah, ki jih ljudje hranijo na različnih mestih po stanovanju. Senčila s tem, ko zatemnijo prostor zagotovijo človeku mir za počitek, ki si ga je zaslužil. Svetloba je lahko precej moteč faktor za počitek in že nekaj časa je znano dejstvo, da je optimalen počitek možen le v temi, saj se komaj takrat možgani povsem odklopijo in zares počivajo.

Senčila kot so recimo žaluzije so izjemno praktične, sploh če jih primerjamo z zavesami. Zavese prosto visijo ob oknu in ob steni, kar predvsem v manjših stanovanjih jemlje dragoceni prostor. Žaluzije pa so tip senčila, ki ga je mogoče namestiti med okenska krila ali pa celo na zunanjo stran okna. S tem pridobimo dragocene kvadratne centimetre, ki so jih poprej zasedale prosto viseče zavese.

Senčila pri večini ponudnikov je mogoče tudi individualizirati s posebnimi všitki, estetskimi dodatki in drugimi motivi, ki povečajo estetsko vrednost. Senčila so namreč tipična stanovanjska oprema, ki poleg praktične funkcije opravljajo ustvarjajo tudi umetniški vtis v ambientu.