Eden izmed ključnih ukrepov za pridobivanje novih kupcev je optimizacija spletnih strani, ki je tesno povezana z izgradnjo in utrjevanjem spletne identitete podjetja. Odlično izdelana spletna stran skupaj s celostno grafično podobo še ni dovolj, da bi privabila obiskovalce. Statistike kažejo, da zelo majhen delež obiskov spletnih strani pride na tak način, da v brskalnik obiskovalci ročno vpišejo spletni naslov. Velika večina obiskov izvira namreč iz povezav, ki jih iskalci spletnih vsebin dobijo v spletnih iskalnikih. V osnovi je optimizacija spletnih strani postopek, s katerim se poskuša določeno spletno stran postaviti na visoko mesto iskalnika.

 

Sam postopek s katerim se izvaja optimizacija spletnih strani je izjemno dinamični proces. Različni iskalniki, med katerimi je najbolj znan med uporabniki Googlov iskalnik, uporabljajo različne algoritme za rangiranje spletnih strani. Rang je zaporedna številka, ki jo spletna stran dobi pri izpisu, ko oseba išče določeno vsebino pod ena ali več ključnimi besedami. Zato se optimizacija spletnih strani običajno prične z analizo ključnih besed, ki so najbolj reprezentativne za določeno spletno stran. Nato pa se vsebina na spletni strani oblikuje na podlagi nekaj ključnih besed. Samih postopkov, s katerimi se izvaja optimizacija spletnih strani. Pri tem procesu ne gre le za iskanje ključnih besed in pripravo vsebin, ampak je potrebno tudi spreminjanje in prilagajanj same strukture spletnih strani. Optimizacija spletnih strani zahteva tudi prilagajanj HTML strukture in meta oznak in povečevanje tako imenovanih povratnih povezav.

 

Cilj, ki ga želi doseči optimizacija spletnih strani, je preprost: spletna stran naj se pojavi na prvem oziroma čim višjem mestu, ko uporabnik v iskalnik napiše določen niz iskalnih pojmov. S tem lahko optimizacija spletnih strani bistveno vpliva na to, da se poveča obisk spletne strani. Na podlagi povečanega obiska lahko spletne trgovine povečajo prodajo, društva lahko pridobijo nove člane, raziskovalci povečajo svojo prepoznavnost in še bi lahko zahtevali. Seveda pa je ključno tudi to, da se obiskovalec čim dlje časa zadrži na spletni strani, kar pa je seveda druga zgodba.